Vezető hír Japánban: magyar graffitist fogtak a rendőrök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A letartóztatás október 11-én történt, és olyan rendkívüli...


A letartóztatás október 11-én történt, és olyan rendkívüli eseménynek számít Japánban, hogy az ország vezetői lapjai (az Aszahi, Mainicsi, Jomiuri Simbun) számoltak be róla. A rendőrség őrizetbe vett egy 26 éves szlovák állampolgárt is, és rajtuk kívül még egy kelet-európai férfit is kihallgattak. A rendőrség feltételezi, hogy más prefektúrákban is graffitikat fújtak vasúti kocsikra. Japánban gyakran az elővárosi vonatok a városba érve metróként funkcionálnak.

A hírek szerint hasonló jellegű graffitik tűntek fel metrókocsikon szeptember eleje óta több prefektúrában. A három férfi szeptember 2-án érkezett Japánba és október 13-án az Öszakai-öbölben található Kanszai repülőtérről hagyták volna el az országot. Oszakai szállásukon mintegy harminc flakon szórófejes dobozt és külföldi graffitis szaklapokat találtak. 

A Mainicsi Simbun tokiói lap és a Dzsidzsi hírügynökség internetes oldala már korábban cikkezett arról, hogy szeptember 9-én latinbetűs graffitit találtak az Oszakától pár órányi vonatútra lévő Nagojában két metrókocsin, október 4-én pedig egy másik oszakai metrószerelvény két kocsiján is. Egyelőre azonban nem tudni, hogy ezeknek köze van-e a legújabb hírekben említett graffitikhoz.

A falfirkák - és különösen a nagy méretű graffitik - meglehetősen ritkák Japánban. A metróvonalakat és az elővárosi vasutakat üzemeltető cégek nemcsak a járatok pontosságára, de a tisztaságukra is kínosan ügyelnek, és az állomásokon több helyen is vannak kamerák.