szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Kerületközpont építési munkálatai 2009 elején kezdődhetnek meg.

Kerületközpont építési munkálatai 2009 elején kezdődhetnek meg. A bevásárló- és szórakoztató központ valamint az első irodaépület 2010 negyedik negyedévében kerül átadásra, a három különálló irodaépület építése pedig 2011-ben kezdődik.
A leendő bérlőkkel folytatott tárgyalások 2008 augusztusában kezdődtek el, ennek első eredménye, hogy a beruházó hamarosan szerződést köt a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft-vel a hipermarket működtetéséről.

A finanszírozó keresése csak most kezdődik, mégpedig a lehető legrosszabb időben, hiszen pénzügyi válság idején a bankok szigorúbb feltételekkel és drágábban adnak pénzt. Piotr Gromniak, a lengyel cég képviselője elmondta, az ingatlanfejlesztők saját tőkerésze általában az összérték 20 százaléka, ők azonban ennél nagyobb, 30 százalék önrészt terveznek, amelyet a cég saját forrásból teremt elő. Magyar, német és lengyel pénzintézetekkel tárgyalnak, és terveik szerint 2-3 hónap alatt megtalálják a finanszírozót, így a munkálatok 2009 elején elkezdődhetnek.
Az Echo Investment a projekt továbbértékesítését nem fontolgatja, az üzemeltetőről pedig egyelőre nem született döntés.

A 40 milliárd forintos beruházás a Zugló kertvárosias jellegét féltő civilek szerint idegen test lesz, Várnai László a Civil Zugló Egyesület alelnöke egyenesen úgy fogalmaz, a kerület tulajdonképpen egy hatalmas cipősdobozt kap majd. A helyiek másik félelme, hogy a lerobbant, ám olcsósága miatt a környező kerületek lakosai által is látogatott Bosnyák téri piac kisebb helyre szorul, és elveszti mostani hangulatát, pezsgését.

A bemutatott látványtervek szerint a – helyi önkormányzattól 4 milliárd forintért megvásárolt 6,8 hektáros területre tervezett – komplexum valóban leginkább dobozra emlékeztet, és erősen hajaz Budapest más „kocka plázáira”, például a Westend City Centerre és a légvonalban alig pár kilométerre lévő Örs vezér terén álló Árkád Bevásárlóközpontra.

Hartvig Lajos, a tervezést végző MOFO-BH Stúdió Kft. vezető tervezője ugyanakkor úgy látja, a MUNDO nem egyszerűen bevásárlóközpont és irodapark, hanem igazi városközpont lesz, ahol kulturális és sportlétesítmények is helyet kapnak majd. Ezek azonban nem a lengyel cég, hanem az önkormányzat beruházásában valósulnak meg, így persze a lengyel cég nem is adhat garanciát arra, hogy valóban megvalósulnak. 


A kétkedők érvelése logikus: a Nagy Lajos király útja szemközti oldalán lévő, használaton kívüli remízbe megálmodott kulturális központot és a Rákos-patak felőli oldalra tervezett sportközpontot a MUNDO-tól függetlenül is felépíthetné a kerület, erre azonban eddig semmilyen jel nem utal. Ráadásul a MUNDO miatt a jelenlegi sportlétesítmények egy része is megszűnik, ezen a területen irodák épülnek majd. 

Hartvig Lajos a piacról elmondta, az természetesen megmarad, csak a jelenleginél kulturáltabb feltételek között működhet tovább. A beruházó példaként említette a budai Mammut Bevásárlóközpont mögötti piacot, ami jól mutatja, hogy egy bevásárlóközpont és egy piac kiegészítheti egymást.

A piac méretével kapcsolatban Piotr Gromniaktól megtudtuk, hogy jelenleg is tárgyalnak a létesítmény üzemeltetőjével, a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatóságával (Csapi). A lengyelek javaslatában 8 ezer négyzetméter terület szerepel, ami 30 százalékkal kisebb a jelenleginél. A Csapi honlapján (www.csapi.hu) a Bosnyák téri vásárcsarnok alapterületét 12702 négyzetméternek adják meg, ám ebben az északi oldalon lévő úttest (Mosztár utca) is benne foglaltatik, ahol nincs tényleges árusítás. Ez alapján valóban 30 százalékos területcsökkenés várható, szemben a pletykákkal, amelyek szerint a piac eredeti alapterületének harmadára szorul vissza.

A zuglói polgármesteri hivatal házasságkötő termében megtartott MUNDO bemutatkozó sajtótájékoztatón az előzetes ígéretekkel szemben sem Demszky Gábor főpolgármester, sem Weinek Leonárd kerületi polgármester nem vett részt, váratlan elfoglaltságra hivatkozva mindketten az utolsó pillanatban mondták le a megjelenést. 

A távolmaradás azonnal találgatásokra adott okot, Várnai László szerint ugyanis a polgármesterek azért nem jelentek meg, mert nem elégedettek az Echo Investment legújabb terveivel. Piotr Gromniak ezt cáfolta, elmondása szerint a projekt eddig minden fórumon pozitív visszajelzést kapott.
A zuglói önkormányzat és a fejlesztők kapcsolatának megromlását jelezheti az is, hogy míg korábban arról volt szó, a kerület önkormányzati ügyfélszolgálatai is az új városközpontba költöznek, jelenleg ez nincs napirenden. Piotr Gromniak elmondta, a bérleményekre ajánlatot adtak az önkormányzatnak, ám attól még nem érkezett válasz, hogy élni kíván-e a lehetőséggel. 

A MUNDO tervei is alaposan megváltoztak a kezdetekhez képest: a nyertes ötletpályázatot készítő Laguarda Low amerikai iroda terveiből a RAS Építészeti és Tervezőiroda késztette el az építészeti koncepciót, ami alapján a MOFO-BH Stúdió Kft. dolgozta ki a részleteket. A RAS Építészeti és Tervezőirodával az együttműködés azonban megszakadt, a MUNDO tervei ugyanis időközben jelentős mértéken eltértek az eredeti koncepciótól. 

A jelenlegi tervek szerint a központi tér földfelszín alatt lesz, a metró, a villamos és a buszok innen lesznek elérhetőek. Erre a közösségi térre nyílik a piac és a bevásárlóközpont, az utóbbit egy gyalogos passzázs szeli át a Nagy Lajos király útjától egészen a Rákos-patakig. Újszerű megoldás az épületnél alkalmazott úgynevezett zöldhomlokzat, amikor a falfelületeket növényzet borítja. 


Az építkezéssel egy időben számos közlekedési fejlesztés is megvalósul: új utak épülnek, mindkét irányba kiszélesítik a Csömöri és a Rákospatak utcát, a Rákospatak utca - Szugló utca - Bosnyák utca kereszteződésében pedig körforgalmat alakítanak ki. Továbbá kicserélik az utak és a járdák burkolatát, valamint egyéb, a projekthez kapcsolódó közmű-fejlesztéseket valósítanak meg. Ezek a fejlesztések önkormányzati hatáskörbe tartoznak, és nem kapcsolódnak közvetlenül a MUNDO-hoz, így a beruházó a kerülettől 500 millió forintot kapott ezek elvégzésére.

A MUNDO beruházás egyik kulcsfontosságú pontja a 4-es metró megépülése, ám ez legjobb esetben is csak a bevásárló- és irodaközpont 2010-es átadása után egy évvel éri el Zugló központi terét. A beruházók szerint ez nem szerencsés, de számításaik szerint ideiglenesen földalatti kapcsolat nélkül is elérhető lesz a városközpont.
Egyesek szerint ez nem más, mint a pénzek visszacsorgatása a lengyel cégnek, ám Piotr Gramniak logikus lépésnek tartja, hiszen a városközpont építésével párhuzamosan olcsóbban végezhetők el ezek a munkálatok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Tóta W. Árpád: Ostrom előtt és után

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Balavány: Embergyűlölő állatbarátok

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Egy hónap múlva ilyenkor már ingyenesek lesznek a most fizetős YouTube-tartalmak

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Sérülést kamuzott egy amerikai rendőr, hajtóvadászat indult a "hős" kedvéért

Sérülést kamuzott egy amerikai rendőr, hajtóvadászat indult a "hős" kedvéért