2008 legmeghatározóbb középületei - 9 fantasztikus építmény

2008 legmeghatározóbb középületei - 9 fantasztikus építmény

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A designboom portál és blog összegyűjtötte az idén átadott...

A designboom portál és blog összegyűjtötte az idén átadott, meghatározó, legimpozánsabb középületeket. A válogatásban támaszkodtak a The New Yorker hetilap online változatában megjelent összeállításra is. A kettő vegyítéséből (a lap a felújított épületekkel is számolt, míg a blog csak az újakkal foglalkozott) alakult ki 2008 best of éptészeti listája.

2008 egyértelműen Kínáé - az olimpiára rengeteget áldozott az ország. Nem csak a Madárfészek-stadion, hanem az állami televízió különleges központja és a pekigi repülőtér új, gigantikus terminálja is meghatározónak számít.

Két amerikai, egy kanadai és katari múzeumot választottak ki a szerkesztők. Oakland új, köralakú katedrálisa és egy svájci bevásárló-központ teszi teljessé a válogatást.

Nemzeti Stadion (Madárfészek) Peking

Két svájci sztárépítész, Jacques Herzog and Pierre de Meuron munkája - a Bayern München és 1860 München új otthona, az Allianz Aréna is az ő tervezőasztalukon született. A Wikipédia szerint  a stadion az olimpia ideje alatt 91 000 néző befogagadására volt alkalmas. A játékok befejeztével a férőhelyek számát 80 000-re fogják csökkenteni. Az építmény 330 méter hosszú, 220 méter széles, a magassága 69,2 méter,  az acélszerkezet  teljes hossza nagyjából 36 km, súlya 45 000 tonna. 
Az építkezésről szóló rövidfilm itt érhető el, magyar szakvélemény pedig az Építészfórumon olvasható.
Pekingi repülőtér 3. terminál

A tervezéstől az átadásig négy év telt el - európai mércével ez roppant gyorsnak számít. 3,65 milliárd dollárba került, és nagyobb, mint a londoni Heathrow. Tervezője a londoni Foster and Partners, londoni székhelyű iroda - több, monumentális projekt megálmodója. A hivatalos oldalon további információk angol nyelven, magyar nyelvű adarok és kritika pedig a szakportálon.

Kínai Központi Televízió székháza, Peking

Az állami televízió székháza mellett kulturális központ és kiszolgáló létesítmények épültek - valamennyi a Rem Koolhaas vezette OMA (The Office for Metropolitan Architecture) iroda munkája. Maga a székház nyolcvan emeletes,  328 millió fontból készült el - magyar leírás az Építészfórum szerzőjétől - aki kíváncsi, akár bele is nézhet a tévéadásba neten.


New Museum of Contemporary Art, New York

Hat doboz egymásra helyezve: több mint ötven méter magas épület New York egyik leghétköznapibb utcáján, japán tervezőktől. Nem akármilyen látvány, mindenesetre a helyi média nagy lelkesedéssel fogadta. A múzeum hivatalos oldalán minden egyéb információ, magyra nyelvű leírás pedig az építészek portálján. (Az átadás időpontjáról több, különféle adatra bukkantunk, ám hiszünk a The New Yorker szerkesztőjének, aki az idei projektek közé sorolta.)The California Academy of Sciences, San Francisco

A világ legzöldebb múzeuma  - a környzetbarát energiaforrásai miatt kapta ezt a nevet. Bár a múzeumok közé sorolták, valójában annál több: természettudományos oktató- bemutató- és kutatóközpont, amelyet egy alapítvány működtet. Majdnem 10 ezer négyzetméteren - egyebek mellett - akvárium, több  bemutatóterem kapott helyet. Tervezője az Egyesült Államokban az idén év építészenek választott Renzo Piano, az épület kivitelezési költségszámításai itt készültek Budapesten a Graphisoftnál, derült az egyik portálon megjelent cikk hozzászólásából.


Iszlám Művészetek Múzeuma, Doha, Katar

Mesterséges szigeten épült, 45 ezer négyzetméteres alkotás, tipikus iszlám motívumokkal.Tervezője az építészek nagy öregje, a Kínában született, ám 1954-től amerikai állampolgár 91 esztendős Ieoh Ming Pei - akinek talán legismertebb munkája a Louvre üvegpiramisa. A múzeumi kollekció az uralkodói család által az elmúlt században összegyűjtött képekből, kerámiákból, ékszerekből, szőnyegekből és más műtárgyakból áll. 
Art Gallery of Ontario, Toronto, Kanada

Az 1900-ban alapított, jelenlegi helyén 1910-ben felépített képzőművészeti galériát novemberben adták át. A mostani bővítéshez lebontották a tizenkét évvel korábban épült szárnyat és Frank Gehry tervei alapján született újjá a múzeum. Majdnem száznegyven méter hosszú üveghomlokzat, titánium borítású fogadóhelyiség és más különleges megoldások tették az egyik legnagyobb észak-amerikai bemutatóhellyé a galériát.


Christ the Light (Krisztus a fény) katedrális, Oakland

A z 1989-es földrengésben megsérült katedrális helyén kezdték el építeni 2005-ben és idén ősszel készült el.  A Christ the Light - szemben a klasszikus, kereszt formájú alaprajzzal – kör alaprajzú, acélvázú épület. Az óriási, palástszerű külső váz héjformán simul a belsőre, a tervezők a fényt szinte önálló építészeti eszköznek tekintették.

Westside szórakoztató és bevásárló centrum, Bern-Brünnen, Svájc

Szakírók ezt az egyetlen európai projektet vették fel a listájukra, gyaníthatón a tervezőre, Daniel Libeskind-re való tekintettel. Több mint ötven üzlet, éttermek, bárok és fürdő található az autópálya fölé épített Westside-ban. Története tipikus svájci, a népszavazások országában a hetvenes években egy voksoláson elutasították az építését a helybeliek, hogy aztán 2000-ben úgy döntsenek, megépülhet.

Képek forrása: Designboom és Inhabitat
Hozzászólások