szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Tisztelt Ügyvédnő! Társasházunkban 2009.

Tisztelt Ügyvédnő!

Társasházunkban 2009. szeptember 9-én tartottak egy közgyűlést, amelyen én sajnos nem tudtam részt venni. A téma a gázvezetékek felújítása volt. A következő napon mindenki kapott a postaládájába egy néhány soros, aláírás és bélyegző nélküli kivonatot a jegyzőkönyvi határozatokról. A társasházi közös képviselő 34 ezer plusz forintot követelt a lakóktól önerő jogcímén - mindenféle dokumentáció és határozat nélkül.

A visszatérítendő hitel tényét, illetve a felújítás becsült költségét semmilyen dokumentummal nem támasztotta alá a közös képviselő. De nem is tehette, ugyanis csak az ezt követő időszakban kapott árajánlatot, amit szintén nem láttunk, mivel azóta nem is volt közgyűlés. A résztvevő lakók elmondása szerint  "elfelejtette" megemlíteni, hogy a gázvezetékek felújítása ki fog terjedni a lakásokra is, amelynek további anyagi vonzata is lesz.

A kérdésem az, mennyire jogszerű eljárás ez, hitelesített, a jogorvoslatot is közlő határozat nélkül? Mi a további teendő? A válasz azért is sürgős lenne, mivel a nem fizető lakókkal szemben ügyvédhez fordult a szerintünk nem egészen jogszerű költségek behajtása miatt".

Az ügyvédnő válasza:

Kérdésének megválaszolásához a Társasházi törvény illetőleg az adott társasház alapító okiratának (szervezeti-működési szabályzatának) közgyűlésre vonatkozó rendelkezései szolgálnak alapul.

Kiemelést érdemel, hogy a jogsértő közgyűlési határozat érvénytelenségének megállapítását bármely tulajdonostárs csak jogvesztő határidőn (a sérelmes határozat meghozatalától számított 60 nap) belül jogosult kérni a bíróságtól. A határozat végrehajtását a kereset benyújtása önmagában nem akadályozza, azonban a bíróság külön kérelemre és indokolt esetben dönthet annak felfüggesztéséről.

A közgyűlési jegyzőkönyv kötelező tartalmára vonatkozó előírásokat a Társasházi törvény részletesen rögzíti. A jegyzőkönyvbe bármely tulajdonostárs betekinthet, és arról – a másolási költség megfizetésével – másolatot kérhet. A felvett jegyzőkönyv alapján ellenőrizhető, hogy a közgyűlés összehívására, megtartására illetve a kérdéses határozatok meghozatalára szabályos módon került-e sor. Határozatképes volt-e egyáltalán a közgyűlés illetve fennállt-e ténylegesen az adott határozat meghozatalához kívánt mértékű szavazati többség. (A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához t.i. a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges.) A közgyűléstől esetlegesen távolmaradó tulajdonostársak tájékoztatása ugyancsak szigorúan szabályozott. A közgyűlésen elfogadott határozatokat a közgyűlés napjától számított nyolc napon belül a társasházban jól látható helyen ki kell függeszteni illetve -  a szervezeti-működési szabályzat külön előírása alapján - azokról valamennyi tulajdonostársat írásban értesíteni kell. Előzőekből kitűnik, hogy mind formai, mind pedig érdemi kifogások alapján is van lehetőség a sérelmezett határozatok utólagos érvénytelenítésére.

.

Dr. Géczi Beatrix
ingatlanjogász és cégjogi szakértő
Géczi & Géczi Ügyvédi iroda
1024 Budapest, Margit krt. 15-17. I/3.
Tel.: 06 (20) 9786030
Szakterületem az ingatlanjog, a kereskedelmi jog (klasszikus kereskedelmi szerződések, fogyasztóvédelem, társasági jog - ideértve a végelszámolás szabályait -, csőd- és felszámolási jog és az értékpapír jog) valamint a családjog. Ügyvédi irodánk professzionális képviseletet biztosít adóügyi és egyéb peres eljárásokban.

A megjelent szakértői cikkekkel kapcsolatos további kérdéseit a [email protected] e-mail címen teheti fel. Ügyfélfogadás telefonon előre egyeztetett időpontban.
Szeretném felhívni az olvasók figyelmét, hogy a jogi esetek különbözőek, ezért a korábbi kérdésekre adott tanácsaim hasonló esetekre teljes biztonsággal nem alkalmazhatóak. Szakmai felelősséget a félreérthető kérdések, illetve a hiányosan közölt tényállások alapján adott válaszokért nem vállalhatok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!