szerző:
Csányi Nikolett
Tetszett a cikk?

Tovább eszkalálódik az Őr utcai társasház helyzete: miközben a szomszédban építkezés zajlik, több lakónak is szinte lakhatatlanná vált a lakása. Az építtető független szakértői véleményre hivatkozva azt mondja: a ház állapota már az építkezés előtt is rossz volt.

2020 nyarán mutattuk be a józsefvárosi Őr utca lakóinak kálváriáját. Az apró, 14 lakásos társasházban azzal szembesültek, hogy a mindössze egyemeletes házuk mellé 8 emeletes épületet húznak, ezzel pedig hangulatos lakásukból, elmondásuk szerint, "sötét, levegőtlen lyuk" lesz.

"Szikrányi fényünk nem lesz" - élhetetlenné váló társasházak Józsefvárosban

Az ingatlanfejlesztők új kedvence a Józsefváros, egymás után épülnek az új társasházak, sokszor mélygarázzsal. A szomszédos házak lakói számára ez azonban esetenként végzetes következményekkel jár. Videó.

A probléma viszont ennél is nagyobb, ugyanis a lakások megrepedni és helyenként vizesedni. Az egyik tulajdonos, Zoka-Dani Edit azt mondja, a repedések és a vizesedések miatt rendszeresen értesítették a társasház közös képviseletét ellátó Józsefvárosi Gazdálkodási Központot (JGK Zrt.) és az építtető Whitefield Managementet is, ám érdemi segítséget egyiktől sem kaptak. Állítása szerint az építtető cég, habár nem ismerte el sosem, hogy a sérülések az építkezés következményei, azt ígérte, miután felépül a ház, helyreállítja a károkat.

Azzal nem számolt senki, hogy nagyobb baj is lehet. A lakók elmondása szerint csak a szerencsén múlt, hogy amikor hétfőn lezuhant a tetemes mennyiségű vakolat az egyik lakás konyhájának plafonjáról, a lakást sérült fiával bérlő Szomorú Mónika éppen a másik szobában volt.

©

Ezután jöttek ki az építtető cég emberei, akik megállapították, hogy a szobában, sőt a szomszéd lakásban is meg kell bontani a vakolatot, hogy az életveszélyes állapotokat elhárítsák. Szomorú Mónika azt mondta, a kivitelező javasolta, hogy menjenek munkásszállóra, de ezt nem tartotta elfogadhatónak. Ameddig nem rendeződnek a dolgok a bérleménye körül, a Mazsihisz által felajánlott lakásba költöztek.

A balesetet követő napon Pikó András a kerület polgármestere, több képviselő és a JGK emberei is megjelentek az Őr utcai a házban. Az önkormányzat úgy döntött, szerda reggel felmérik hivatalosan is a ház állapotát és ezek alapján folytatják a tárgyalásokat a kivitelezést végző céggel.

©

Megkerestük kérdéseinkkel az építtető Whitefield Managementet is, hogy reagáljon az történtekre, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

Update:

Cikkünk megjelenése után reagált a Whitefield Management

Az építtető szerint nem igaz a lakóknak az az állítása, miszerint semmilyen segítséget nem kaptak a cégtől, példaként pedig egy tavaly májusi esetet hoznak fel, amikor falvarrást végeztek az Őr utca 3. alatti házon. Közleményükben hangsúlyozták azt is, hogy a lakóknak lehetőségük van bármilyen, az építkezés kezdete óta keletkezett hibát azonnal jelezni feléjük, „amit meg is szoktak tenni, és ami most is megtörtént”.

A mostani esettel kapcsolatban azt írták, hogy a lakosok jelzése után „negyed órán belül munkatársaink a helyszínen voltak, a leomlott vakolatot összetakarították, és a még esetlegesen instabil darabokat eltávolították. Ekkor a szomszéd lakás lakója is kérte, hogy az ő lakását is nézzük meg, mert véleménye szerint az életveszélyes. Kérésének eleget tettünk, és ugyan nem volt indokolt, de kis területen itt is levertük a vakolatot.”

Másnap statikus segítségével vizsgálták meg az épületet és azt állapították meg, hogy „az épületnek semmilyen szerkezeti károsodása és mozgása nincs a tavaly márciusban általunk elvégzett falvarrás óta. A leeső vakolatnak nincs köze az építkezéshez, hiszen egyrészt a falakon található (többségében már az előzetes állapotfelmérésben is szereplő) repedésekkel nincs kapcsolata, másrészt a vakolat leesésekor az építkezésen munkát nem végeztünk. Továbbá megállapították, hogy mindkét lakás lakható állapotban van. A hivatalos szakvéleményt továbbítottuk többek között a Vagyongazdálkodási igazgatónak és a Társasházkezelőnek is.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!