Mégsem tiltják az avarégetést, de kemény bírságok jöhetnek

Mégsem tiltják az avarégetést, de kemény bírságok jöhetnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 2020-ban megszavazott avarégetési tilalmat elnapolták, az önkormányzatok döntenek a veszélyhelyzet végéig. Aki nem megfelelően éget, az viszont súlyos bírsággal számolhat.

A veszélyhelyzet miatt elnapolták a 2020-ban parlamentileg megszavazott országos avarégetési tilalmat. Az égetésről továbbra is az önkormányzatok döntenek a veszélyhelyzet végéig. Aki nem az előírásoknak megfelelően végzi az égetést, az büntetőeljárások mellett komoly bírságmegfizetéssel is számolhat - írja a Pénzcentrum.

Az enyhülő időjárás miatt valószínűleg egyre többen vágnak neki hamarosan a kerti munkáknak, többek közt a felgyűlt avar megsemmisítésének. A száraz aljnövényzetben és avaron azonban könnyen és gyorsan terjed a tűz.

Az orsággyűlés 2020 nyarán hozott egy módosítást, aminek értelmében 2021 januárjától az egész országban tilos lett volna avart, illetve hulladékot égetni. A veszélyhelyzet ezt felül írta, egy tavaly december 2-i, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében marad "a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása".

Bizonyos területeken továbbra is tilos lehet az avar és hulladékégetés - erről az önkormányzatok döntenek. A tűzgyújtási tilalmakról a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága ad ki tájékoztatást. Az érintett területeken az önkormányzati rendelkezésektől függetlenül tilos lesz majd tüzet gyújtani.

Kertben égetni tehát a veszélyhelyzet végéig, ha az önkormányzat úgy határoz, még lehet. A jelenlegi szabályozás lényege ugyanis, hogy se a helyi szabályok, se az esetleges általános tűzgyújtási tilalom nem jelenti azt, hogy bárki gátlástalanul felhalmozhatja a kertjében, mondjuk az avart. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani. Akit pedig szabálytalanságon érnek, komoly pénzbírságra számíthat. A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Hozzászólások