szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érdeklődők közel negyedét veszítette el egyetlen nap alatt az Ingatlan.com a múlt héten. Mégsem féltik a piacot a harmadik hullámtól.

Heti összevetésben 20-25 százalékkal visszaesett az eladó és kiadó ingatlanok iránt érdeklődők száma a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások bejelentésekor – közölte az Ingatlan.com. A szigorítások bejelentése után óráról-órára csökkent az érdeklődés az eladó és kiadó lakások iránt.

A visszaesés ugyanakkor átmenetinek bizonyult: a csütörtökön és pénteken elmaradó lakáskeresők vasárnapra mind visszatértek az ingatlanhirdetési portálra. Az Ingatlan.com szerint ez is azt támasztja alá, hogy

várhatóan nem befolyásolja érdemben a lakáspiac idei teljesítményét a járvány harmadik hulláma.

Azért elképzelhető, hogy márciusban a szigorítások miatt februárhoz képest csökkenni fog az adásvételek száma – teszik hozzá –, de a tranzakciókat inkább csak elhalasztják az érintettek.

©

A kilátások elsősorban az állami lakásprogram idéntől elérhető új elemei miatt kedvezőek a hirdetési portál szakértője szerint. Közöttük említette a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetését, a lakásfelújítási program elindítását és a csokos lakások illetékmentességét.

Az idei évet egyébként lendületesen kezdte a lakáspiac, növekszik az adásvételek száma a használt lakások piacán. Emellett a lakásépítési kedv is megugrott, a KSH adatai szerint januárban 1011 lakóépületre adtak ki építési engedélyt a hatóságok. Ez tavaly januárhoz képest 38 százalékos emelkedés. A növekedés elsősorban a családi házakra kiadott 805 darab engedélynek köszönhető, ami az elmúlt öt év legmagasabb januári értéke.

Megjelent a rendelet: így vásárolhatunk és intézhetjük ügyeinket hétfőtől

Megjelent a Magyar Közlöny várva várt száma, így végre egészen pontosan megmondhatjuk, hogy mi is zár be hétfőtől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!