szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nőtt a profit, és nőtt az osztalék is a Salt Bae londoni éttermében, de így is spórolniuk kellett a fűtésen.

Lehet, hogy majd 700 fontba kerül egy steak, de még a könyökről sózó török sztárséf menő londoni étterme is kénytelen volt letekerni a fűtést az elszálló energiaárak miatt. A Salt Bae-ként közismertté vált Nusret Gökçe annak ellenére is igyekezett csökkenteni steakétterme a Nusr-Et (belsős szóvicc: az et törökül húst jelent) rezsiszámláját, hogy az energiaválság idején is számottevően nőtt a profitja.

A hentesből steakkirállyá avanzsált török vendéglátós cége 2022-ben 66 százalékos bevételnövekedésről (13,6 millió fontra 6,1 milliárd forintra) és az adózás előtti nyereség 44 százalékos emelkedéséről (3,3 millió fontról másfél milliárd forintra) számolt be a héten leadott pénzügyi jelentésében, amiből az is kiderült, hogy

a tulajdonosok 2,8 millió font (közel 1,3 milliárd forint) osztalékot vettek ki a cégből.

Mindezt úgy, hogy már nem is árulják a hírhedt aranyozott steaket, ami 1450 fontba (660 ezer forint) került. Az ide betérőknek aranyozott étel fronton marad az 50 fontos (22 ezer forint) aranyozott pisztáciás baklava, steakek frontján pedig a 680 fontos (310 ezer forint) wagyu bélszín vagy a 630 fontos (286 ezer forint) óriás tomahawk steak.

A céges beszámolóban arra is kitérnek, hogy az energiaválság idején, amikor az oroszok megtámadták Ukrajnát, igyekeztek javítani az energiahatékonyságon, például csúcsidőszakban – amikor alacsony a fűtési igény – kikapcsolták a kazánt, és záróra idején lekapcsolták a világítást, de korlátozták a bejáratoknál elhelyezett, a huzatot csökkenteni szolgáló légfüggönyök működését is. Emellett LED-világításra tértek át, illetve szigetelték is az éttermet – derül ki a The Guardian cikkéből.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!