Miért vonzóbbak az emberek napszemüvegben? Íme a tudósok válaszai

Miért vonzóbbak az emberek napszemüvegben? Íme a tudósok válaszai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Angol kutatókban felmerült a kérdés, hogy miért tartjuk vonzóbbnak az embereket, ha napszemüvegben látjuk őket, hiszen ilyenkor nem is látjuk a lényeget. Érdekes okokra bukkantak.

Itt a nyár, ezzel a napszemüveg ideje is eljött, amely az emberek többségét mások szemében vonzóbbá teszi. Kérdés, hogy miért, hiszen ilyenkor pont a lélek tükrét, a szemeket nem látjuk. A Science of Us összeállításából kiderül, hogy a Nottingham Trent egyetem végzett egy kutatást, amely több választ is adott a kérdésre. Az egyik ok pont az, hogy nem látjuk a másik szemét, ezzel ugyanis az arc szimmetrikusnak tűnik, melynek hiánya pont a szem környékén tűnik fel leginkább.

Ez azért fontos, mert a szép arcot az emberek többsége a szimmetriával köti össze, minél szabályosabbak az arc vonalai, annál vonzóbbnak tűnik. A hibákat takarja a napszemüveg. A másik a titokzatosság, pontosabban a rossz tulajdonságok elrejtése. Az emberek többsége három következtetést von le a másik szemébe nézve: mennyire magabiztos, mennyire őszinte és mennyire intelligens. Ha napszemüvegben látunk meg valakit, erre nincs esély, így sokkal nehezebben tudunk valakit negatívan megítélni.

A harmadik érdekes ok a történelem, ugyanis az 1920-as években kezdték el gyártani, de pár évtizedig nem jött divatba, csupán a vízi- és téli sportok szerelmesei hordták, illetve a repülőpilóták. Ezekhez a sokak számára vonzó tevékenységekhez kötődtek, majd ahhoz is, amiért divatba jött. Az 50-es, 60-es években a hollywoodi sztárok napszemüvegekkel védték magukat a lesifotósok elől, így a paparazzikkal és a népszerűséggel is összefonódott a napszemüveg, ez pedig még a mi időnkben is érződik, hiába hord ma már szinte mindenki napszemüveget.