Közel kétszáz ember sérült meg és hárman veszítették életüket a kedd esti újabb erős algériai földrengésben. A Richter-skálán 5,8-es (más jelentések szerint 5,5-es) erősségű rengés - a legerősebb a május 21-i, 6,7-es erősségű rengés óta, amely a legutóbbi adatok szerint 2217 ember halálát és 9500 személy sérülését okozta - nagy rémületet váltott ki az érintett városok lakossága körében; a sebesüléseket főleg a pánik okozta.

A fővárosban, Algírban több épület erősen rázkódott, az Algírtól hetven kilométernyire keletre fekvő, kelet-algériai Zemmúri-el-Bahríban pedig, amelynek közelében a rengés epicentruma volt, több épület összedőlt. Érezték a rengést az észak-afrikai arab ország földközi-tengeri partvidékének számos más városában is.
A Strasbourgi Földtudományi Obszervatórium egyik földrengéskutató szakértője szerint egy héttel a fő rengés után ez az utórengés "normálisnak" nevezhető, sőt hasonló erejűek könnyen előfordulhatnak még egy-két hétig. Az utórengések még néhány hónapig eltarthatnak, de egyre enyhébbek lesznek - mondta.
Mozgott a föld kedden az Algériával szomszédos Marokkóban is. A Rabattól 220 kilométernyire keletre fekvő Hnífra térségében a Richter-skála szerint 3,6-es erősségű földrengés történt, de nem okozott károkat.
Jól vannak a magyar mentőcsapat tagjai az újabb algériai földrengés után, és szerdán folytatják munkájukat a helyszínen. A magyar speciális mentők eredetileg szombaton érkeztek Algírba a május 21-i rengés mentési munkálatainak segítésére. A keddi rengés idején a csoport tagjai az epicentrumtól távolabb, Algírban tartózkodtak. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Tordai rémhírterjesztésért feljelenti Kövér Lászlót

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Miért van ez a sok kép ma a Google főoldalán? És mi köze a Geminidákhoz?

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight