szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A határon túli magyar vezetőktől várja a Fidesz elnöke, hogy dolgozzák ki a kettős állampolgárságról szóló törvény vázlatát és részleteit.

Orbán Viktor egy vasárnap reggeli rádióműsorban hangsúlyozta, hogy a kettős állampolgárság kérdése nem pártkérdés, ezért jobb lenne, ha ezt az ügyet nem egy párt vállalná fel. A volt kormányfő szerint a határon túli magyar vezetőknek január 6-án és 7-én tervezett szabadkai tanácskozásukon kellene kidolgozniuk a törvény vázlatát, részleteit és egy magyar közéleti szervezetet kellene felkérniük, hogy azt terjesszék az Országgyűlés elé.

"Szép csendben meg kellene alkotnunk ezt a törvényt, immáron népszavazási dobpergés nélkül" - fogalmazott a pénteken rögzített beszélgetésben Orbán Viktor. Az ellenzéki politikus értékelése szerint ugyan a népszavazáson nem mondtak elegen igent ahhoz, hogy a kormányt és a parlamentet rászorítsák egy ilyen törvény megalkotására, "de ettől még mondtak valamit".

"Nekünk, parlamenti képviselőknek és a mostani kormánynak, a köztársasági elnöknek, az alkotmányos rend minden szereplőjének az volna a kötelessége, hogy meghalljuk azt, amit az emberek mondtak" - fogalmazott Orbán Viktor a Vasárnapi Újság című műsorban.

Hozzátette, hogy vannak jó ügyek, amelyekről "Isten választott szolgáinak és nekünk, a nép választott szolgáinak" nem szabad lemondani. Elmondta, hogy a népszavazás számára már csak egy fájó és tanulságos emlék. A történtek szerinte mélypontnak tekinthetők.

Úgy vélte, hogy a történelmi eséllyel azért nem élt az ország, mert az emberek a jelenlegi lelkiállapotukban a változtatást veszélynek, semmint lehetőségnek tartják. "Fel kell számolni a létbizonytalanságot, a létbiztonság hiányát" - hangoztatta a volt miniszterelnök. Hozzátette: "előre kell tekintenünk, és dolgoznunk kell azért, hogy a teljes Kárpát-medencei összefogás létrejöjjön, és ez létre fog jönni".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk

Újra alternatív valóságba került a kormánymédia, amikor Orbán Gáspár ügyével kell foglalkozniuk

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Több mint 100 ezer tyúkot ölnek le Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt

Több mint 100 ezer tyúkot ölnek le Bács-Kiskun megyében madárinfluenza miatt