szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Legszívesebben Angliában, Németországban, az USA-ban és Ausztriában tanulnának tovább a középiskolás diákok a külföldi országok közül, míg munkát leginkább Németországban vállalnának - olvasható a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) legfrissebb felmérésében.

A FISZ országos középiskolai kutatásának eredményei szerint a középiskolások 49 százaléka néhány hónapig, 24 százaléka néhány évig szeretne tanulmányokat folytatni külföldön, míg 58 százalékuk rövid távon, 39 százalékuk akár néhány évig is vállalna munkát hazánkon kívül. A kutatásban 501 középiskola 27729 16-18 éves középiskolás diákja vett részt.

Leginkább az orvosi pályára készülők terveznek néhány hónapos külföldi tanulmányokat (64 százalék), míg a hosszabb (évekig tartó) külhoni tanulás tervezése a jogi és a bölcsész pályára készülőket jellemzi (33 százalék). A diákok nyelvvizsgáinak száma azonban nincs egyenes arányban a nemzetközi karriertervekkel, a kutatásban résztvevők 76 százalékának ugyanis nincs még nyelvvizsgája. A katonai, rendvédelmi pályára készülőknek 13 százaléka, az orvosi pálya iránt érdeklődőknek 42 százaléka rendelkezik nyelvvizsgával.

A diákok, úgy tűnik, az utolsó pillanatra hagyják a nyelvvizsgát: döntő többségük - 58 százalékuk - az érettségi évében tervezi a megszerzését. A válaszadó diákok 62 százaléka pedig annak ellenére sem tervez emelt szintű nyelvi érettségit tenni, hogy a kétszintű érettségi rendszer bevezetésével 2005-től államilag elismert nyelvvizsga szerezhető a matúrával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Zsuzsa Karrier

Amiért a diákok is megdolgoznak

Ismét vége egy tanévnek és vizsgaidőszaknak, s persze a diákok szeretnének nyaralni, szórakozni, kipihenni a tanulás fáradalmait. Céljai, vágyai mindenkinek vannak, de mindezt miből? A szerencsésebbek költségeit a szülők állják, akinek azonban ez nem szerepel a lehetőségei között, annak meg kell keresnie a rávalót. De mire is gyűjtenek a fiatalok idén nyáron?

MTI Itthon

Budapestre jönnek a világ legjobb földrajzos diákjai

Húsz ország földrajztudományokban legtehetségesebb diákjai találkoznak július 10-15. között Budapesten. Az immár hetedik alkalommal sorra kerülő tudományos világbajnokságot az egyik legnagyobb non-profit tudományos ismeretterjesztő szervezet, a National Geographic Society idén a Magyar Turizmus Rt. közreműködésével rendezi meg.

hvg.hu Tech

Sárospatakon lesz az informatikai diákolimpia

Július 28-án kezdődik és augusztus 4-ig tart a 12. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, amelyen tizenkét ország több mint száz diákja méri össze tudását algoritmusos programozási feladatokban. A vállalkozó kedvű internetezők versenyen kívül maguk is küldhetnek be megoldásokat, ezeket a zsűri értékeli is.

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Meghalt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen