szerző:
MTI

Szeptembertől a BKV-járművezetők megkapják a kollektív szerződésben előírt második húszperces pihenőidejüket is - ezzel elhárult egy esetleges sztrájkveszély.

Az érdekegyeztetés résztvevőinek tájékoztatása szerint a megállapodásban, amelyet az öt szakszervezeti szövetség és a BKV vezetősége írt alá, a cég vezetősége elismeri, hogy június 16. óta nem teljesül a kollektív szerződésnek az a pontja, amelyben a cégvezetés vállalta a többlet-pihenőidőt; a járművezetők ezt szeptembertől kapják meg.
   
Az rt. vezetése augusztus 5-ig dolgozza ki az új menetrendet, ennek alapján kiderül, mennyi lesz a plusz-pihenőidő költsége - közölte Aba Botond vezérigazgató. Hozzátette: örül a sikeres megegyezésnek, amellyel véglegesen elhárult egy esetleges sztrájkveszély.
   
A szakszervezetek képviselői elmondták, hogy áprilistól kellett volna bevezetni a kollektív szerződés módosítása alapján a második húszperces pihenőidőt. Nemes Gábor, a főként buszvezetőket tömörítő szakszervezet elnöke közölte, azt tekintik majd igazán sikernek, ha a mintegy ötezer járművezető megkapja az újabb pihenőidőt. 
    
Az érdekképviseleti vezető kifejtette, hogy eltérő európai gyakorlat van a járművezetők munkaközi pihenőidejével kapcsolatban. Bizonyos tekintetben "előrébb járnak Európában mint nálunk" - jegyezte meg. Hozzátette, "nem egy elrugaszkodott kérés az, ha azt szeretnék, hogy a járművezetők kétszer húsz percre kiszállnának a járművezetésből".
   
Aba Botond megerősítette azt a korábbi kijelentését, miszerint minimum 400 millió forintra van szükség a plusz pihenőidő biztosításához. Ennek forrását az üzleti terven belüli átcsoportosításokkal keresik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Még több BKV-ellenőr lesz

Növeli jelenlegi 400 fős ellenőri gárdájának számát a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Rt., hogy a metrókon esetenként változó helyszíneken fenntarthassák a szigorított bejárati ellenőrzéseket és a felszínen is hatékonyan működhessenek.

MTI Itthon

Milliókat kaszál a BKV a szigorított jegyellenőrzéssel

A 2-es után csütörtökön a 3-as metrón is megkezdik a szigorított bejárati jegyellenőrzést, amelyet a chipkártyás jegyrendszer jövő évi bevezetéséig fenntartanak - nyilatkozta Lucza Mihály, a BKV Rt. főosztályvezetője.

MTI Gazdaság

Felszámolja hajózási kft.-jét a BKV

A kft. megszüntetésének keretében elsőként a 15 éves Carolina luxusjachtot adják el, bár a jármű bérbeadása jelenleg jó bevételi forrás a cég számára.

MTI Itthon

Demszkytől kérnek nagyobb megbecsülést a BKV-dolgozók

Munka- és életkörülményeik javítását, nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülést kértek a BKV érdekképviseleti vezetői a főpolgármesterhez írt levelükben. Aba Botond, a BKV vezérigazgatója szerint folyamatosan tárgyalnak a szakszervezetek követeléseiről.

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Rendőrség: Az egyik tüntető használt könnygázt

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól

Álmodik a nyomor, a szupergazdagok mindig kibújnak az adóprés alól