Mécs ment, Kóka jön - e kádercsere sokat elárul a szabaddemokraták belső viszonyairól a kampánynyitónak szánt vasárnapi küldöttgyűlés előtt. A Kuncze Gábor (képünkön) vezette SZDSZ-be éppen belépni készülő gazdasági miniszternek azért megüzenték: ne próbáljon yuppie-pártot faragni a magyar liberálisok szövetségéből.

HVG
Több roma köztisztviselőt, 30 ezres helyett 25 ezer fős haderőt, jelnyelvi törvényt, egykulcsos - 20 százalékos - személyi jövedelemadót (szja) s ugyanilyen mértékű forgalmi adót ígér a következő ciklusra az SZDSZ. A liberálisok választási programja aligha vádolható féktelen populizmussal. A Csillag István volt gazdasági miniszter vezetésével kidolgozott, alig több mint fél tucat konkrét ígéretet tartalmazó agenda szerzői mintha eleve lemondtak volna arról, hogy megmozgassák a nem SZDSZ-törzsszavazók fantáziáját. A Szabadság, verseny, szolidaritás című dokumentum furcsa módon értelmezi a szolidaritás fogalmát is. A program a jelenlegi kis jövedelmű (18 százalékos kulccsal terhelt) adózóktól várna el voltaképpen áldozatot a 20 százalékos egységes szja bevezetéséhez, amelynek a ma még 36 százalékos szja-t fizetők lennének majd az elsődleges haszonélvezői. "A szabadság és szolidaritás pártja (...) a felsőközéposztály-barát társadalompolitika pártjává látszik válni" - állapította meg az új programról nemrég a plebejus-liberális Beszélő.

Az adócsökkentés pártjaként ismert SZDSZ taktikai szempontból is veszélyes játszmába kezdett, amikor adóemeléssel ijesztgeti az alsó középosztályt, miközben nagyvonalú adókönnyítést ígér a "gazdagoknak". A szabaddemokraták kilátásai ugyanis az idei választások előtt rosszabbak, mint négy évvel ezelőtt voltak, amikor végül éppen csak hogy be tudták verekedni magukat a parlamentbe. Az előző kormányzati periódusban Kunczéék (negyedévente regisztrált) népszerűsége azonban még 5 és 10 százalék között ingadozott, a jelenlegi ciklusban viszont már csak 3-5 százalékon állt (lásd ábránkat). A "kékek" minden erőfeszítése így most arra irányul, hogy megpróbálják aktivizálni korábbi szavazótáboruknak azt a felét, amely a párt által finanszírozott kutatások szerint egyelőre nem óhajt elmenni voksolni. Kérdés persze, hogy a mozgósításnak mennyire sikeres eszközei például azok a Miatyánk-parafrázisok, amelyekkel az elmúlt hetekben az SZDSZ elárasztotta a fővárost, ám amelyek visszatetszést keltettek még saját szekularizált közönsége egy részében is.

Az SZDSZ annak ellenére kénytelen a héten kezdődő kampányban élethalálharcot folytatni, hogy programjának több népszerű eleme maradéktalanul teljesült az utóbbi négy évben. Sőt a párt a legfontosabb személyi ügyekben is rá tudta kényszeríteni akaratát a parlamentben nála kilencszer nagyobb koalíciós partnerre. Ha nincsenek liberálisok, Magyarország miniszterelnökét talán még ma is Medgyessy Péternek hívnák, az államfő pedig egészen biztosan nem Sólyom László lenne. A sorkatonaság eltörlésére, a diplomás minimálbér bevezetésére, az szja csökkentésére ugyancsak a szabaddemokraták kezdeményezése nyomán került sor az elmúlt években. A kisebbik kormánypárt által iniciált "népboldogító" intézkedésekből mindeddig azonban szinte csak a nagyobbik koalíciós partner profitált. Úgy tűnik, a szavazók körében voltaképpen súlyos kétségek élnek az SZDSZ kormányzóképességével kapcsolatosan. A párt nevéhez fűződő oktatási reform egyik sarkalatos pontját, az általános iskolák alsó tagozatán bevezetett buktatási tilalmat például még a liberális választók jelentős része is elhibázott lépésnek tartja. Az elmúlt másfél évtizedben kétségkívül több más olyan jogszabály is született az SZDSZ kezdeményezésére (például az 1991-es fővárosi vagy az 1996-os médiatörvény), amely időközben koncepcionálisan is elhibázottnak bizonyult.

"Az SZDSZ tovább halad a politikai életből kihullás vagy az MSZP köldökzsinórján csüngő dependens lét felé" - vázolta a pártját fenyegető perspektívát már 2003 elején Fodor Gábor. A liberálisok kilátásai azóta sem jobbak. A pártot a jelenlegi ciklusban is csaknem minden évben elhagyta egy-két olyan országosan ismert személyiség (2002: Kis János és Hack Péter, 2004: Eörsi István, 2005: Mécs Imre), akiknek kiválása alighanem újabb és újabb választói csoportokat idegenített el az SZDSZ-től. A pár hete távozott Mécs személyében ráadásul nem pusztán 1956 egyik élő legendáját veszítették el a "kékek", hanem egy olyan, a jezsuitáknál végzett értelmiségit is, aki mindeddig saját életútjával igazolta: nem okvetlenül összeegyeztethetetlen a keresztény középosztályból hozott mentalitás és értékrend a balliberális elvekkel. Az egész Mécs-affér különben jellemző módon úgy kezdődött, hogy az SZDSZ-frakció nem is volt hajlandó érdemben reagálni márciusban egy csoport szabadelvű értelmiséginek arra a kezdeményezésére, amellyel államfőnek javasolták megválasztani az SZDSZ egyik első ügyvivőjét, egyszersmind az utolsó 1956-os forradalmárt, aki még a parlamentben ül.

Akár jelképes erejűnek is mondható, hogy Mécs választókörzetében végül is a dinamikus gazdasági miniszter indul majd a tavaszi választáson. A 34 éves milliárdos üzletemberről pártján belül többen is azt tartják, hogy Kóka János voltaképpen az SZDSZ Gyurcsány Ference próbál lenni, "csak egy kicsit túlnyomulja magát". Alighanem Kókának üzent a hétvégén a Népszabadságban a szabaddemokraták "parlamentjének" elnöke, Bőhm András is, amikor - nevek említése nélkül - visszautasította azt a törekvést, hogy "egy szűk gazdasági érdekek mentén agresszíven lobbizó yuppie-párt ideológiájaként" használja fel bárki is az SZDSZ-ben a libertariánus gondolatvilágot, megfeledkezve a párt emberi jogi hagyományairól.

BABUS ENDRE

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Kabinetalakítás

Történelmet írt a flamand és a vallon liberális párt, amikor az 1999-es belgiumi szövetségi parlamenti választásokon...

Rá sem fog ismerni, úgy megváltozik a Facebook

Rá sem fog ismerni, úgy megváltozik a Facebook

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Wass Albert-verssel üzent Orbán a Facebookon

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Egy bangladesi politikus nyolc hasonmással csináltatta meg a saját egyetemi vizsgáit

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Három helyettest már kinézett Karácsony

Három helyettest már kinézett Karácsony

Két autó karambolozott Zuglóban

Két autó karambolozott Zuglóban