szerző:
hvg.hu

Átmeneti volt a hvg.hu NetHangulat index márciusi emelkedése – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Április végére ugyanis ismét a korábbi szintre esett vissza az index értéke, és az internetes társadalom 72 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok.

Az NRC Piackutató immár több mint másfél éve méri fel az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról, és a közeljövőt illető várakozásairól. Legutóbb arról számoltunk be, hogy az év eleji pesszimizmust követően márciusban érezhetően nőtt az optimisták aránya és ezzel a NetHangulat index értéke. A javulás azonban átmenetinek bizonyult – április végén az index ismét 3 ponttal alacsonyabb, és csupán 28 ponton áll.

A NetHangulat index még júniusban, a megszorító intézkedések bejelentése után zuhant 30 pont alá, és azóta egy igen szűk (25-31 közötti) intervallumban mozog – az aktuális belpolitikai események vagy az emberek hangulatát hagyományosan befolyásoló tényezők csak kisebb ingadozást okoztak az index értékében. Az index közel egy éve nem tud kitörni ebből a tartományból – az elmúlt hónapban elérte ugyan az intervallum maximumát, de a növekedés ezúttal sem vált trenddé, az áprilisi 28-as érték ismét a közhangulat tulajdonképpeni stagnálását mutatja.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés korábbi hónapokkal megegyező módon novemberben is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyékében borúlátó hangulat jellemezte. Az index eddigi maximumát az országgyűlési választások idején érte el, minimumát pedig a gazdasági megszorító csomag részleteinek napvilágra kerülésekor. A márciusi emelkedés mögött az állt, hogy az elmúlt egy hónapban jelentősen, 18-ról 23 százalékra nőtt az optimisták aránya. Érdekes módon az optimisták aránya gyakorlatilag áprilisra sem változott – az index csökkenésének oka a bizonytalanok egy részének borúlátóvá válásával, illetve a pesszimizmus mértékének növekedésével magyarázható.

Az optimisták harmad annyian vannak, mint a pesszimisták (Oldaltörés)

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

február

március

április

Optimista
Egyértelműen vagy inkább
jól alakulnak a dolgok

18%

23%

22%

Nem tudja megítélni

8%

8%

6%

Pesszimista
Egyértelműen vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok

74%

70%

72%

A pesszimizmus áprilisi növekedése az összes társadalmi csoportban megfigyelhető. Mind a férfiak, mind a nők körében, és minden életkori csoportban csökkent az index értéke – ugyanakkor továbbra is igaz, hogy a férfiak (31 pont) optimistábbak, mint a nők (26 pont), az egyes életkori csoportok között ugyanakkor szinte eltűnt a különbség. Az index értéke az 50 év felettiek körében drasztikusan csökkent (40-ről 31 pontra esett), így áprilisban már e korosztály esetében sem beszélhetünk az átlagosnál lényegesen nagyobb optimizmusról.

Az egészségügy helyzetét látják a legrosszabbnak

Az ország jelenlegi helyzete

Az ország várható helyzete egy év múlva

2006. V.

34

37

2006. VI.

25

26

2006. VII.

26

34

2006. VIII.

22

23

2006. IX.

31

36

2006. X.

31

35

2006. XI.

30

32

2006. XII.

32

33

2007. I.

30

32

2007. II.

29

33

2007. III.

31

35

2007. IV.

28

31

A válaszadók a kutatás során nem csak általánosságban, hanem egyes tényezők szerint lebontva is értékelték az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A megkérdezettek az iskolai osztályzatoknak megfelelő ötös skálán külön értékelték a demokrácia működését, a gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátást, a közlekedést, a szociális ellátást és az ország nemzetközi megítélését. Az ország helyzetét kifejező mérőszámok a NetHangulat indexhez hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50 tekinthető – az ennél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak.

Az ország jelenlegi helyzetére vonatkozó index szintén 3 pontot csökkent az előző hónaphoz képest, igaz, ez a mostani csökkenés sem változtat azon a megállapításon, hogy az internetezők szeptember óta nagyjából ugyanolyannak látják az ország helyzetét. Az ország helyzetére vonatkozó mérőszám, csakúgy, mint a főindex, augusztusban érte el mélypontját, ám míg utóbbi azóta is csak átmeneti időszakokra tudott elmozdulni a minimumérték közeléből, az ország helyzetét jelző index már szeptemberben jelentősen nőtt, és azóta sem marad el jelentősen a megszorítások előtti értékektől. Mindez arra utal, hogy bár az internetezők jellemzően úgy érzik, általában véve rossz irányba mennek a dolgok, a konkrét tényezőket illetően egyelőre nincsenek sokkal rosszabb véleménnyel, mint egy évvel ezelőtt.

Az internetezők áprilisban – a demokrácia működését kivéve – az összes tényezőt illetően valamivel rosszabbnak látják a helyzetet, mint egy hónappal ezelőtt. Leginkább az ország gazdasági helyzetével és az egészségüggyel elégedetlenek: 5-ös skálán mindkét tényező csupán 1,9-es átlagot ért el.

Az ország egy évvel későbbi helyzetére vonatkozó mérőszám szintén jelentősen, 4 ponttal csökkent. Az áprilisi 31-es érték egyrészt azt mutatja, hogy a netpolgárok lényegesen pesszimistábbak a közeljövőt illetően, mint egy hónappal ezelőtt, másrészt viszont továbbra is arra számítanak, hogy egy év múlva a mostani állapotnál jobb lesz a helyzet. Ez az óvatos bizakodás szinte minden hónapban megfigyelhető volt – az áprilisi mérés során azt tapasztaltuk, hogy az internetezők a demokrácia működésében és a szociális helyzetet illetően nem várnak változást, a többi tényező esetében viszont javulásra számítanak. Míg azonban az ország gazdasági helyzetében komolyabb előrelépést várnak, addig az egészségügyben kisebb előrelépést jósolnak – a netezők vélekedése szerint 2008 áprilisában (is) egyértelműen az egészségügy lesz a legproblémásabb terület.

Inkább rossznak látjuk személyes helyeztünket, de bízunk… (Oldaltörés)

Bíznak anyagi helyzetük javulásában

Az egyén jelenlegi helyzete

Az egyén várható helyzete egy év múlva

2006. V.

53

57

2006. VI.

52

52

2006. VII.

52

52

2006. VIII.

50

51

2006. IX.

55

55

2006. IX.

53

53

2006. IX.

53

53

2006. X.

53

53

2006. XI.

51

51

2006. XII.

52

52

2007. I.

51

52

2007. II.

51

52

2007. III.

51

54

2007. IV.

48

51

A kutatás során az internetezőket arra is megkértük, hogy ötös skálán értékeljék saját jelenlegi és jövőbeli helyzetüket: az anyagi helyzet, a munka (tanulás) és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az egyéni helyzetet kifejező mérőszámok a korábbiakhoz hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50-es érték tekinthető, amelynél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak. Az internetezők a vizsgált dimenziók közül emberi kapcsolataikat értékelik a legjobbnak és anyagi helyzetüket a legrosszabbnak. Ez a sorrend a felméréssorozat kezdete óta nem változott.

Az egyén jelenlegi helyzetét mutató index értéke az eddigi mérések során minden esetben elérte a középpontot jelentő 50-es értéket – áprilisban azonban megszakadt a sorozat, az index értéke ugyanis mindössze 48 pont. Az internetezők személyes életükre vonatkozó várakozásai is rosszabbak, mint egy hónappal ezelőtt, de az index 51-es értéke azt is mutatja, hogy az ország helyzetében rövidtávon bekövetkező változások – reményeik szerint – számukra is érezhetővé válnak majd. Leginkább anyagi helyzetük javulásában bíznak – ami összhangban van a gazdasági helyzetre vonatkozó pozitív várakozásokkal.

Növekvő pesszimizmus – csökkenő bizalom

A pesszimizmus növekedésével gyakran együtt jár az intézmények presztízsének általános csökkenése. Áprilisban is ez történt: szinte az összes általunk mért intézmény bizalmi indexe esett néhány pontot. Igazán komoly – az átlagostól eltérő – csökkenést azonban egyetlen esetben sem figyelhettünk meg.

Intézmények bizalmi indexe (10-es skálán)

március

április

változás

Alkotmánybíróság

6,2

6,1

le

ENSZ

5,9

5,8

le

Európai Unió

5,7

5,5

le

Ombudsmanok

5,5

5,3

le

NATO

5,4

5,2

le

Bíróságok

5,25,0

le

Rendőrség

5,2

4,9

le

Köztársasági elnök

4,7

4,9

fel

Civil szervezetek

5,0

4,8

le

Önkormányzatok

4,8

4,5

le

Egyházak

4,0

4,1

fel

Kormány

3,4

3,3

le

Parlament

3,3

3,2

le

Politikai pártok

2,6

2,4

le

A felmérést az NRC 2007. április 26-30. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A választások bizakodóvá teszik az internetezőket

Január óta érezhetően növekszik a NetHangulat index. A jelenség mögött a választások közeledésének hatása fedezhető fel - derül ki az NRC piackutató cég választásokra elkészült kutatásából. Írásunkban a 7 hónapos kutatássorozat eredményeit, trendjeit foglaljuk össze.

hvg.hu Itthon

Az internetező nők pesszimisták maradtak

Az augusztusi mélypont után szeptember végére ismét emelkedett a hvh.hu NetHangulat index értéke annak ellenére, hogy a belpolitikai események további visszaesést is kiválthattak volna.

hvg.hu Itthon

Féléves csúcson a hvg.hu NetHangulat Index

Februárban ismét felmérte az NRC Piackutató Kft. az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról, és a közeljövőt illető várakozásairól. A NetHangulat index szignifikáns mértékben emelkedett, azaz a hálópolgárok most szebbnek látják a világot, mint egy hónappal korábban. A demokrácia működése és az ország nemzetközi megítélése kapta a legjobb osztályzatot.

hvg.hu Itthon

Ismét romlott a köztársasági elnök megítélése

Októberre ismét esett a hvg.hu NetHangulat index értéke. Bár az internetezők több mint háromnegyede szerint Magyarországon inkább rossz irányba mennek a dolgok, az ország gazdasági helyzetét valamivel jobbnak érzik, mint egy hónappal ezelőtt. Leginkább a demokrácia működésével és az ország nemzetközi megítélésével kapcsolatban romlott a netezők véleménye – mindez valószínűleg az elmúlt napok-hetek belpolitikai eseményeinek is köszönhető.

hvg.hu Itthon

Hvg.hu NetHangulat Index: inkább rosszul mennek a dolgaink

Csökkent azoknak az aránya, akik anyagi helyzetük romlásától tartanak. A diplomások jobban bíznak a hazai közintézményekben, és jobbnak ítélik meg az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. Mégis, az internetezők lényegében ugyanúgy látják a magyarországi helyzet alakulását, mint októberben – derül ki az NRC piackutató cég novemberi kutatásából.

hvg.hu Itthon

Riadalom és pesszimizmus a netpolgárok körében

Jelentősen csökkent a hvg.hu NetHangulat Indexe májusban – derül ki az NRC piackutató cég friss kutatásából. Ismét többségben vannak a pesszimista netpolgárok, és az intézmények elfogadottsága is alaposan megcsappant körükben. Különösen feltűnő, hogy a társadalmi szolidaritás mértéke is gyengült.

hvg.hu Itthon

Mélyrepülésben a kormány és az elnöki intézmény presztízse

Nem változott jelentősen az internetezők közhangulata az utóbbi egy hónapban – ez olvasható ki az NRC Piackutató november végén végzett felméréséből. Bár a hvg.hu NetHangulat index 2 pontot emelkedett, és némiképp nőtt az optimisták aránya, az internetezők közel háromnegyede még mindig úgy véli: rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

A netezők legkevésbé a pártokban bíznak

A hazai internetezők többsége negatívan ítéli meg az ország jelenlegi helyzetét – derül ki az NRC Internet Marketing Tanácsadó és Piackutató felméréséből, amelyet a HVG Online megbízásából végzett szeptemberben. A „hálópolgárok” leginkább az egészségügy helyzetét tartják problematikusnak, és az intézmények közül a politikai pártokban bíznak legkevésbé.

hvg.hu Itthon

Továbbra sem vagyunk túl bizakodóak

Március végére 4 ponttal nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Jelentősen nőtt az optimisták aránya, de még mindig csupán az internetezők 23 százaléka gondolja úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Év eleji pesszimizmus a netpolgárok között

Az új év elejére ismét csökkent a hvg.hu NetHangulat index értéke, amely január végén 27 pontot vett fel – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők ismét közel háromnegyede véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, és csak minden ötödik hálópolgár nevezhető optimistának.

hvg.hu Itthon

December: eddigi legmagasabb értékén a NetHangulat index

Az internetezők a korábbiaknál jobbnak látják a magyarországi helyzet alakulását – derül ki az NRC piackutató cég decemberi, a hvg.hu megbízásából készített kutatásából. A folyamatok megítélésében óriási a különbség a budapestiek és kistelepüléseken élők között.

hvg.hu Itthon

A hvg.hu NetHangulat index már csak 38 ponton áll

Több hazai internetező gondolta úgy októberben, mint szeptemberben, hogy Magyarországon rosszul alakulnak a dolgok – derül ki az NRC piackutató cég felméréséből. Továbbra is az egészségügy helyzetért aggódnak a legtöbben. Kis mértékben, de javult a kormány megítélése.

hvg.hu Itthon

Csökkent a bíróságokba vetett bizalom

Az év második hónapjában nem változott a hvg.hu NetHangulat Index értéke, februárban ugyanúgy 27 ponton állt, mint egy hónappal ezelőtt – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. Az internetezők mindössze 18 százaléka optimista, háromnegyedük szerint viszont rossz irányba mennek a dolgok.

hvg.hu Itthon

Év végére a netpolgárok pesszimizmusa bizonytalanságba fordult

Az év végére valamelyest javult az internetezők közhangulata – ez olvasható ki az NRC Piackutató december végi felméréséből. Egy hónap alatt újabb 3 pontot emelkedett a hvg.hu Nethangulat index, amely így most már 5 ponttal magasabban áll, mint október végén.

hvg.hu Itthon

Rekordot döntöttek a pesszimisták

Júliusról augusztusra 31-ről 25 pontra csökkent az internetezők közhangulatát mérő index értéke – derül ki az NRC Piackutató cég augusztusi felméréséből. Az elmúlt egy hónapban 7 százalékot emelkedett a pesszimisták aránya, s az egy éves születésnapját ünneplő NetHangulat Index még sohasem állt ilyen alacsonyan.

Itthon

Pincemélyen a kormány és a pártok megítélése

Mélységesen pesszimisták a magyar netpolgárok. Egy hónap alatt a Gyurcsány-csomag nyomán 40-ről 27 pontra csökkent az internetezők közhangulatát mérő index értéke – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A parlament megítélésénél csak a kormányé és a pártoké siralmasabb.

hvg.hu Itthon

Az internetezők már számolnak a megszorító intézkedésekkel

Márciushoz képest nem változott a hvg.hu NetHangulat index – derül ki az NRC piackutató cég választások utáni felméréséből. A közvélemény azonban már számol a megszorító intézkedésekkel, romló anyagi, gazdasági várakozások jellemzik az internetezők jövőképét.

6 év után sem tudják megunni a játékosok a GTA 5-öt, szárnyalnak az eladások

6 év után sem tudják megunni a játékosok a GTA 5-öt, szárnyalnak az eladások

Nem szabad önmagunktól megijedni

Nem szabad önmagunktól megijedni

Megvannak Magyarország legjobb játékai

Megvannak Magyarország legjobb játékai

Mennyire hasonlít a hangja Freddie Mercuryéhoz? Itt azonnal letesztelheti

Mennyire hasonlít a hangja Freddie Mercuryéhoz? Itt azonnal letesztelheti

Az Apple új hitelkártyája nagyobb költést enged a férfiaknak, mint a nőknek

Az Apple új hitelkártyája nagyobb költést enged a férfiaknak, mint a nőknek

Soros György: A berlini faltól az új falakig

Soros György: A berlini faltól az új falakig