Kormányzati negyed: így reagáltak a pártok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ üdvözli a kormánykabinetnek azt a döntését, amellyel megállítja a kormányzati negyed beruházását. A Fidesz azt követeli, hogy nevezzék meg a felelősöket, míg az MDF szerint egészet ígértek, azonban negyed sem lett belőle.

Továbbra is jó ötletnek tartják a kormányzati negyed létrehozását, ugyanakkor az SZDSZ szerint elfogadható megoldást választott a kormánykabinet - mondta Horn Gábor, a liberális párt ügyvivője, aki szerint az, hogy mindössze egy beruházó jelentkezett a projektre, jelzi a megvalósítás körüli bizonytalanságokat. A döntés miatt sem pártjának, sem a kormánynak nem kell rosszul éreznie magát.
 
Egy kérdéssel kapcsolatban az SZDSZ-es politikus kifejtette, hogy a beruházásra eddig fordított 632 millió forint nem veszett kárba, mert egy több, mint 100 milliárdos beruházás esetében ez az összeg nem pazarlás, ráadásul szükség volt arra, hogy a terület jövőbeli hasznosíthatósága érdekében tanulmányok, tervek készüljenek, és a 632 millió forint egy részét erre fordították.
 
Horn hozzátette: megfontolandó, milyen célra lehet majd felhasználni a Nyugati pályaudvar mögötti területet. Mint mondta, a kabinet a jövőben kiköltözik a Parlament épületéből, de ez a kormányzati negyed megvalósításától függetlenül történik.
 
Fidesz: nevezzék meg a felelősöket
 
A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy nevezze meg a kormányzati negyed beruházásának felelőseit, és hozza nyilvánosságra, pontosan mire ment az eddig elköltött 632 millió forint - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.
 
Szijjártó Péter úgy fogalmazott: nem az a hír, hogy nem épül fel a kormányzati negyed, szerinte ugyanis természetes dolog, hogy a szociális válság közepette nem hoznak létre 140 milliárd forintból egy olyan épületkomplexumot, amely a szociális válságot okozó kormány kényelmét szolgálja. A hír az - folytatta - hogy a kormány 632 millió forintot költött el "a semmire", vagyis valaki, vagy valakik mégis jól jártak azzal, hogy a kormány 140 milliárd forintért kormányzati negyedet akart építeni. Ezért határozottan követeljük a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a pontos elszámolást, mire költötték, kik kapták meg ezt az összeget. A "helyzet súlyához képest nagyon komolytalan magyarázkodásnak" nevezte, hogy a kormányszóvivő szerint az emberek jól jártak a 8,5 milliárdos telekvásárlással - mondta a kommunikációs vezető.
 
A KDNP sajnálatát fejezte ki, hogy "nem merült hullámsírba a kormány kalózhajója", így továbbra is az adófizetők pénzét rabolja - írta közleményében a párt szóvivője. 
 
Herényi: negyed sem lett belőle

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője azt mondta: "A kormányzati negyed lefújásszerű felfüggesztése sajnos ismét egy tipikus példája lett az átgondolatlan, így rendre zátonyra futó kormányzati ötletelésnek. 2009-re még pár napja is csillogó-villogó egészet ígértek, azonban negyed sem lett belőle". A politikus véleménye szerint a beruházás elmaradása jó ideje mindenki által ismert, "csupán a kormányzat által el nem ismert tény volt, s ennek megfelelően még pár nappal ezelőtt is a negyed 2009-es átadásáról beszélt a kormányszóvivő".