Három hónapig elnök nélkül marad az MTV

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Június 3-ig döntenek a Magyar Televízió (MTV) elnöki posztjának betöltéséről - derül ki a tisztségre kiírt, a lapokban hétfőn újfent megjelent pályázat szövegéből. Mivel Rudi Zoltán elnök mandátuma márciusban lejár, legalább három hónapig választott vezető nélkül marad a köztelevízió. Az új elnök viszont elég, ha angolul jól beszél.

A jelentkezéshez szükséges csomagot március 3. és 31. között lehet megvásárolni a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának titkárságán, a pályamunkákat pedig május 5-én reggel tíz és délután kettő között lehet leadni ugyanott; az indulók május 19. és 21. között vázolhatják majd személyesen is elképzeléseiket a testületi tagok előtt. A pályázati csomag ára ismét 120 ezer forint, ám ennek megfizetése alól mentesülnek, akik az előző menetben érvényes pályázatot nyújtottak be.

Rudi Zoltán tévéelnök
© Müller Judit
A posztért versenybe szállónak valamely uniós tagország teljes jogú állampolgárának és büntetlen előéletűnek kell lennie, de elvárás az anyanyelvi szintű magyar nyelvismeret, az MA-fokozat vagy az ezzel egyenértékű egyetemi diploma, legalább ötéves vezetői gyakorlat, tárgyalóképes nyelvtudás angol nyelven. A feltételek ezen az egyetlen ponton térnek el az előző kiírásétól: a november elején közzétett felhívásban ugyanis emellett egy másik nyelv ismeretét is elvárták a posztért versenybe szállóktól. 

A pályázónak előzetesen vállalnia kell, hogy vagyonnyilatkozatot tesz, valamint nyilatkozik: semmilyen módon nem működött együtt a volt szocialista országok titkosszolgálataival. Követelmény a szakmai önéletrajz elkészítése is. Március elején jár le Rudi Zoltán tévéelnöki mandátuma; a kuratóriumi elnökség még október 17-én döntött úgy, hogy pályázatot ír ki a tisztségre.

A jelentkezéshez szükséges csomagot hatan vásárolták meg, s közülük hárman - Hammer Ferenc szociológus, médiakutató, Rudi Zoltán tévéelnök és az MTV mellett korábban több kereskedelmi csatornánál is dolgozó Szabó Stein Imre - nyújtották be elképzeléseiket.

A közalapítvány kuratóriumi elnöksége február 12-én tett kísérletet az elnökjelölésre, ám ez sikertelen volt: voksot - összesen kettőt - csak Rudi Zoltán kapott az előminősítő körökben, miután egy nappal korábban a testület ellenzéki tagjai azt közölték: egyik pályázó mellé sem állnak, mivel a személyes meghallgatások során "nem kaptak választ" tőlük számos lényeges kérdésükre.