Hetvenmillió forintot költ térfigyelő kamerákra a XI. kerület

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Új rend Újbudán elnevezésű, a közbiztonság javítását célzó program első szakaszában a XI. kerületi önkormányzat 70 millió forintot különített el a térfigyelő hálózat fejlesztésére, különös tekintettel a bankfiókok környékére - mondta Molnár Gyula (MSZP) polgármester csütörtökön Budapesten.

A polgármester kiemelte, míg tavaly négy bankfiókot, illetve postahivatalt raboltak ki a kerületben, az idén eddig már három támadás történt, a legutóbbi március 17-én.

Ezért azonnali intézkedésként a kerületi térfigyelő kamerák működését úgy változtatják meg, hogy azok a bankfiókok és -automaták környékét intenzívebben ellenőrizzék, illetve az új kamerák telepítésénél kiemelten kezelik majd ezeket a helyszíneket - tette hozzá Molnár Gyula két bankhivatal közelében, az utcán tartott sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint a jelenlegi kamerahálózat a kerületi pénzintézetek 50-60 százalékát fedi le, ezt akarják úgy átszervezni, hogy minden, bankfiók közelében lévő kamera látóterében benne legyen a pénzintézet is.

A polgármester elmondta, hogy a térfigyelő hálózat bővítésén és átszervezésén kívül a program része a közterület-felügyelet, a kerületőrség, a kerületi polgárőrség és rendőrkapitányság összehangolt munkája, főként a járőrözési útvonalak vonatkozásában. A program összesen 170 millió forintos ráfordítást foglal magában, s két éven belül szeretnék elérni a kitűzött eredményeket - fűzte hozzá.

"A bankok elleni támadások a kerületi lakosok pénzét veszélyeztetik, ezért gondoltuk úgy, hogy saját lépéseket is kell tennünk ez ügyben, függetlenül attól, hogy a rendőrség, illetve maguk a bankok miképp intézkednek" - hangsúlyozta Molnár Gyula.

Hozzátette, az önkormányzat körülbelül 120 új térfigyelő kamerára elegendő saját forrásához várják a bankok támogatását, ezért ő maga levélben fordult a kerületben bankfiókot fenntartó pénzintézetek vezetőihez.

Jakab Péter, a Magyar Bankszövetség Bankbiztonsági Bizottságának elnöke elmondta: a sajtótájékoztató előtt az országos és a budapesti rendőr-főkapitánysággal egyeztetett, s a tárgyalásnak várhatóan egy bankok számára írt ajánlás lesz az eredménye. A dokumentum egyebek mellett a biztonsági őrök elhelyezésével, az időzáras eszközök és a videorendszerek használatával kapcsolatos tanácsokat fog tartalmazni - árulta el a szakember.

Közölte továbbá, hogy májusban bevezetnek egy kísérleti riasztási rendszert, amelynek működésbe lépésekor az Országos Rendőr-főkapitányság központjában azonnal megjelenik az érintett bankfiók összes, a rendőrség számára fontos adata, így például az alaprajza vagy a megközelítési útvonalai. A rendszer abban is különleges, hogy emberi beavatkozás nélkül és rendkívül gyorsan, 2-3 másodpercen belül képes riasztani - hangsúlyozta Jakab Péter.

Úgy vélte, mivel az az európai gyakorlat, hogy az állam helyett a bankok maguk gondoskodnak a védelmükről, a kerület programjának támogatásától az érintettek nem fognak elzárkózni. Jakab Péter közlése szerint a térfigyelő kamerák telepítéséhez egyébként a bankoknak nincs joguk, azt az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján csak a közterület-felügyelet teheti meg.