Sólyom jelöltje ismét elvérzett a parlamentben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ismét nem választotta meg az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének hétfőn; 184-en szavaztak igennel és 108-an nemmel. A Fidesz-KDNP tiltakozása jeléül kivonult a plenáris ülésről, az MSZP kérésére pedig összehívták a házbizottság rendkívüli ülését, amelynek idejére szünetet rendeltek el.

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László már 2008 májusában jelölte erre a posztra, a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Az elnöklő Mandur László a titkos szavazás után bejelentette, hogy 346 képviselő adta le szavazólapját, ebből 54 érvénytelen szavazat volt, 292 pedig érvényes: 184 igen és 108 nem voks.

Miután Mandur László közölte, hogy a szavazás érvényes, de eredménytelen volt, így Országgyűlés nem választotta meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kért szót. Azt mondta: ezen körülmények között a Fidesz-KDNP frakciószövetség a határozathozatalokban a hétfői napon tiltakozása jeléül nem kíván részt venni.

Baka András és Sólyom László
© Túry Gergely

Miközben a Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak a teremből, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője kért szót, és azt mondta: szégyen, amit a Fidesz-frakció tesz, "ekkora hazugságot régen nem látott a Ház". Szerinte megdöbbentő, amit a fideszes képviselők tesznek, ezért azt kezdeményezte, hogy azonnal hívják össze a házbizottság rendkívüli ülését, és ha a Fidesz-frakció ennyire fel van háborodva, akkor adjon lehetőséget arra, hogy nyílt - gombnyomásos - szavazással döntsenek a főbírójelöltről. Hozzátette: az MSZP nem véletlenül kezdeményezte ezt hétfőn, éppen azért kérték, hogy kiderüljön, "ki hazudik ebben a Házban". "Ezzel a kivonulással számunkra egyértelművé vált, hogy a Fidesz" - mondta.     Az elnöklő Mandur László ezután bejelentette, hogy összehívja a házbizottság rendkívüli ülését, és szünetet rendelt el.

Hétfőn, a szavazás előtt Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt közölte, hogy a Fidesz és a KDNP ahogyan eddig is, most is támogatja majd a köztársasági elnök jelöltjét. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője a képviselőcsoport hétfői ülése után szintén azt mondta, hogy az MSZP-frakció támogatja Baka András megválasztását, és közölte, hogy a szavazás alól egy frakciótag sem kért felmentést, azaz a képviselőcsoport egyhangúlag fogja támogatni Sólyom László jelöltjét.

Az SZDSZ-frakció azt közölte, hogy javasolja a képviselőinek, támogassák Baka András főbírójelölt megválasztását, de a javaslat nem kötelező érvényű, a politikusok a lelkiismeretüknek megfelelően dönthetnek.

Szili Katalin szomorúnak tartja, hogy az Országgyűlés nem választotta meg Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, annak ellenére, hogy a két nagy frakció támogatásáról biztosította a jelöltet. Mint mondta, Sólyom László "kezében van a lehetőség" arra, mikor jelöl újra főbírót. Ebben az esetben újra egyeztethetnek a frakciók arról, hogy nyílt vagy titkos szavazás legyen a főbírójelöltről. Szili Katalin kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a házszabály nem ad lehetőséget arra, hogy hétfőn újra szavazzanak a főbírójelöltről. A házelnök szerint a Fidesz kivonulása ellenére is határozatképes lesz az Országgyűlés.

Még a hétfői ülésnap kezdete előtt tartott rendkívüli házbizottsági ülés után Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt mondta: az MSZP azt javasolta, hogy titkos helyett nyílt szavazáson válassza meg az Országgyűlés Baka Andrást, ezt azonban a többi három frakció nem támogatta. A fideszes politikus elmondta: az MSZP a kezdeményezést azzal indokolta, hogy már úgyis ismert minden párt Baka Andrással kapcsolatos álláspontja, ezért lehet nyílt szavazást is tartani. Répássy Róbert szerint ugyanakkor erre nincs lehetőség, mert a házszabálytól eltérést eljárási, felszólalási, tárgyalási kérdésekben lehet ugyan alkalmazni, de ilyen, garanciális kérdésekben nem. Hangsúlyozta: a titkos szavazás ebben az esetben egy garanciális, a főbíró pártatlanságát biztosító szabály, amelynek az az értelme, hogy egy kétharmaddal megválasztott, független tisztségnél ne lehessen utólag a politikai támogatottságot mérlegelni.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese úgy vélte: ezzel a "színjátékkal" a szocialisták csak azt akarták bizonyítani, hogy teljes mellszélességgel Baka András mellett állnak, holott szerinte - csakúgy, ahogyan egy évvel ezelőtt sem támogatták - most sem fogják a jelöltet megszavazni.