Egyeztetést kezdeményez az MDF Sólyom és a pártok között

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az MDF szerint Sólyom László köztársasági elnöknek a parlament nyári szünete előtt új jelöltet kellene állítania a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. A párt azt javasolja, hogy az államfő és a parlamenti pártok vezetői még júniusban egyeztessenek a poszttal kapcsolatos álláspontjukról, vitassák meg aggályaikat, elvárásaikat.

Egy éve nincs elnöke a Legfelsőbb Bíróságnak, és érdemi párbeszéd nélkül egy lépést sem fogunk előbbre jutni ebben a nagyon fontos kérdésben - írta aközleményében Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Úgy fogalmaz: "Ma a politika megalázó játékot űz az igazságszolgáltatás legfőbb intézményével. Tarthatatlan, hogy az államfő nem veszi komolyan az Országgyűlést, nem hajlandó szóba állni és egyeztetni a pártokkal, és szégyen az is, ahogyan a tegnapi események után az MSZP és a Fidesz gyerekes módon egymást vádolja hazugsággal." Ezek a folyamatok nem csupán az igazságszolgáltatás működésében okoznak károkat, de az Országgyűlés egyébként is megtépázott hitelességét "taszítják további mélységekbe" - mutat rá a pártelnök. 

Dávid Ibolya szerint a magyar igazságszolgáltatás és az Országgyűlés szégyene, ami a Legfelsőbb Bíróság elnökéről szóló szavazások körül történik, ez az állapot komolyan veszélyezteti a jogállam egyik legfontosabb alapintézményének hatékony működését. Az igazságszolgáltatás hatékony működéséért "legfőbb ideje lezárni ezt a dackorszakot, és ideje tisztességes, szemtől szembeni párbeszédbe kezdenie az államfőnek és a parlamenti erőknek" - olvasható a kommünikében. 

Hétfőn ismét nem választotta meg az Országgyűlés Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének, annak ellenére, hogy a két nagy frakció támogatásáról biztosította a jelöltet. Az eredménytelen titkos szavazás után a Fidesz és az MSZP egymást vádolta hazugsággal, a köztársasági elnök pedig azt mondta: meg kell gondolni, mi értelme van újra jelölni főbírót egy ilyen parlamentnek.     Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László államfő először 2008 májusában jelölte erre a posztra, de a jelölt akkor sem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Ezzel a szavazással együtt az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés már negyedik alkalommal nem tudott új főbírót választani.

A szocialisták frakcióvezetője, Mesterházy Attila kedden bejelentette, hogy az MSZP-frakció nyílt levélben kéri Sólyom Lászlót,  jelölje újra Baka Andrást a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Az MSZP-frakció Baka Andrást pedig arra kéri, hogy vállalja a jelöltséget - ismertette a dokumentum tartalmát sajtótájékoztatóján a politikus. Hozzátette: remélik, hogy a levélben megfogalmazottakhoz csatlakozik a többi frakció is. Mesterházy Attila közölte, a képviselőcsoport továbbra is támogatja Baka Andrást, és a maguk részéről garantálják is a jelöltről szóló következő szavazás eredményességét.
 
Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI megkeresésére kedden azt mondta, nem született még döntés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelöléséről.