Fantomizálódott az Orbán-könyv kiadója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Fővárosi Bíróság rendelt el felszámolási eljárást az Orbán Viktor beszédeiből könyvet készíttető kiadó, pontosabban annak utódja ellen, azonban a társaság időközben vagyontalanná vált, fantomizálódott - írja a szombati Népszava.

A napilap ismerteti, hogy az APEH hiába mutatta ki a cég adótartozásait, annak behajtására vajmi kevés az esély. Pontosabban ezt feltehetően csak büntetőeljárás lefolytatásával teheti majd meg.

Az Orbán-beszédekből készült könyvet még 2003-ban adta ki a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda Rt., amelyet felszámoltak, illetve tulajdonosváltással a Magyar Egyetemi Kiadó Kft. folytatta a tevékenységet. Az új tulajdonos ügyvezető Kövér Szilárd és felesége, illetve az érdekeltségébe tartozó cég lett. (Kövér Szilárd öccse a Fidesz választmányi elnökének, Kövér Lászlónak.)

A kiadó az Orbán Viktornak szerzői honoráriumként kifizetett 18 millió forintot anyag- és nem személyi jellegű ráfordításként számolta fel. Ez első nekifutásra csupán formai hibának tűnik az üzleti tevékenység eredmény-kimutatásában. Ám ennél súlyosabb a helyzet. Orbán Viktor pártelnök ugyanis - annak rendje s módja szerint - bevallotta a honoráriumot, mint bevételt, s be is fizette az utána kiszabott személyi jövedelemadót. A nyomda azonban - mivel máshova könyvelte el kiadását - nem járt el helyesen, s nem fizetette be az elszámolásokkal járó adókat, társadalombiztosítási járulékokat - olvasható a Népszavában.

A témáról korábban a HVG írt.