Századvég: a Jobbik megelőzte az MSZP-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezik, mint a Magyar Szocialista Párt, állapítja meg a Századvégnek a Kóddal közösen végzett kérdőíves közvélemény-kutatása. A kutatást 2010. március 16-22 között végezték: eszerint csak három párt jutna be biztosan a Parlamentbe. A Fidesz tartja jelentős fölényét versenytársaival szemben, a második helyért folyik a küzdelem az MSZP és a Jobbik között.

A Századvég – Kód márciusi felmérése szerint a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmenne szavazni. Ez az arány februárban még csak 63, januárban 60 százalék volt. A kampány előrehaladtával tehát egyre többen mondták, hogy mindenképpen részt vennének egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

A politikai pártok választói megítélése jelentős mértékben megegyezik a korábbi hónapokban mérttel. A teljes sokaság körében továbbra is csak három pártnak mutatkozik reális esélye arra, hogy átlépje az öt százalékos küszöböt. A Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi versenyében.

Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fideszre a megkérdezettek 36 százaléka szavazna. Ezzel párhuzamosan a Jobbik támogatottsága 12 százalék, míg a szocialistákra a választókorú lakosság 11 százaléka adná voksát. A vizsgálat szerint a Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika 1, illetve 2 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

A Fidesz fölénye még inkább megmutatkozik a biztos szavazó pártot választók körében. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Jobbikra 17 százalék szavazna, a szocialistákat pedig 16 százalék választaná. Az MDF és az LMP a biztos szavazó és pártot is választani tudó sokaságon belül egyaránt három-három százalékos támogatottsággal rendelkezik. Ezen adatok azt mutatják, hogy a sikeres kopogtatócédula gyűjtési akció ellenére könnyen előfordulhat, hogy a két kispárt nem lesz képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Hozzászólások