Matolcsy: lesz idén adócsökkentés, jövőre jön a családi adózás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már az idén is lesz adócsökkentés, majd 2011. január 1-jén életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer - mondta a Heti Válasznak adott interjújában Matolcsy György, a lap által a gazdasági miniszteri poszt várományosának nevezett szakember, aki szerint "bűnös felelősség" terheli a jegybank vezetését és a Gyurcsány-Bajnai-kormányt azért, hogy tétlenül nézte a devizahitelek elszabadulását.

Ellentmondó Fidesz-nyilatkozatok
Matolcsy egy korábbi, március 24-i nyilatkozatában már beszélt arról, hogy akár év közben is lehet módosítani az adószabályokon, de igazi nagy, radikális adócsökkentés csak jövőre képzelhető el. Aztán április 20-án jött a rossz hírek hozója, Kövér László: idén nem lesz adócsökkentés. "Ebben az esztendőben nem fog menni, ez teljesen nyilvánvaló, de az az eltökélt szándékunk, elképzelésünk, hogy négy esztendő múltán, a ciklus végére a magyar vállalkozók átlagos adóterhelése a közép-európai versenytársak átlagához igazodjon. Hat esztendő alatt pedig a munkavállalók adóterhelését is szeretnénk erre a szintre szorítani" – jelentette be. Ehhez képest Orbán Viktor Rakamazon, a választás második fordulója előtt már egészen mást mondott, egészen pontosan azt: bízzanak bennem, lesz adócsökkentés. Tovább

Matolcsy György szerint az első pozitív jelekre a gazdaság terén legalább 6-12 hónapot kell várni, 2013-ra azonban már mindenki érezheti az eredményeket. Az interjúban arról beszélt, hogy közel 900 ezer devizahitellel rendelkező család veszélyeztetett helyzetét kell megszüntetni, a kilakoltatásokat fel kell függeszteni. Úgy vélte, nem lehet egy országot talpra állítani úgy, hogy közben emberek százezrei veszíthetik el fejük fölül a tetőt. A jegybank és a kormány felelőssége, hogy ilyen mérvű gazdasági kockázat lépett fel másfél millió embernél. Az új polgári kabinet megteszi mindazt, ami javíthat a helyzeten - mondta.

Matolcsy szerint a gazdaságpolitikai fordulatnak két szakasza lesz. Az első azonnal megindul a kormányváltással, az új kormányszerkezet kialakításával. Meghatározó döntéseket csak gyors, de alapos leltár után szabad hozni, amiből látni fogják, hogy az év közepén milyen azonnali változtatásokra lesz szükség, és lehetőség az adórendszerben, a bürokrácia leépítésében, a növekedés beindítására és a gazdasági versenyképesség megerősítésére. A második szakasz 2011. január 1-jén veszi kezdetét, teljes körű adóreformmal, és egy új, a korábbihoz képest tágasabb, és forrásokban is gazdagabb Széchenyi-tervvel.

Matolcsy György ismét megerősítette: idén lesz adócsökkentés. Hozzátette, hogy a vállalkozók és munkavállalók vállát ma két teher nyomja: a túlzott bürokrácia és a túladóztatás, az egyik csökkentése pedig nem képzelhető el a második nélkül. A szakember szerint az adórendszer gyökeres átalakítása az egyszerűségen, az adók számának és mértékének csökkentésén, valamint az adózók körének kiszélesítésén nyugszik majd. Január elsejétől életbe lép az új, immár családi adózásra épülő rendszer.

Matolcsy György beszélt a demográfiai problémákról is, amit csak adózási technikákkal nem lehet megoldani, de ezek nélkül sem. A népesedési fordulat eléréséhez öt feltételt sorolt fel: az elérhető otthont, a kismamák munkába való visszatérési lehetőségét a munka világába, az adókedvezményeket, az óvodai és bölcsődei férőhelyek megduplázását, illetve azt , hogy legyen divat a gyerekvállalás. Teljes fordulatot helyezett kilátásba az európai uniós pénzek felhasználásában. Szerinte ma papíron növekedésre és munkahelyteremtésre megy el a támogatások nagy része, a gyakorlatban viszont szökőkutakra, díszburkolatra, nem pedig munkahelyteremtő beruházásokra. Hozzátette, hogy az idén csak kisebb kiigazításokat és a pályáztatási folyamat felgyorsítását tervezik, jövőre viszont új pályázati rendszert vezetnek be a foglalkoztatás javítására és az innovatív iparra koncentrálva.

A miniszteri poszt várományosa elmondta: 850 ezer embert szeretnének az új pályázatok, a beinduló lakásépítések, az energiahatékonyságot szolgáló felújítások, valamint a belföldi mezőgazdasági programok révén munkához juttatni. A gazdaságfejlesztési program a high-tech ipar terén 25 kitörési pontot tartalmaz, amelynek legfontosabb eleme az egészségipar, a gyógyszer- és orvosi műszeripar, a gyógy- és egészségturizmus, a négy nagy egyetemen zajló orvosképzés és a magyar gasztronómia.

Matolcsy György szerint a legfontosabb céljuk egy erős, hazai tulajdonú középvállalati kör felépítése, aminek érdekében átalakítják az állami beruházással foglalkozó intézményrendszert. Átvizsgálják a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyi és támogatásközvetítő vállalkozásait, tőkével is megerősítik a vidéken is jelentős helyismeretekkel rendelkező takarékszövetkezeteket, az energiahatékonysági programokat finanszírozó zöld bank pedig az MFB leányvállalat bankjaként alakulhat meg.

A Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitel a gazdasági szakember szerint két szempontból is nyomasztó. Egyrészt a felvett összeg nagysága miatt, ami 80 százalék fölé ugrasztotta a magyar államadósságot a bruttó hazai termékhez képest, másrészt az IMF a leköszönő kormány megbízhatatlan számainak foglya. Elmondta: az IMF-en kívül már mindenki tisztában van a 3,8 százalékos államháztartási hiány tarthatatlanságával, és ha ezt sejtik is, nyilvánosan egyelőre nem mondhatják ki az új kormány megalakulásáig.