szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Liszteria baktériummal szennyezett a ZIMBO Perbál Kft. által gyártott és az ALDI magyarországi üzleteibe szállított egyik Szeletelt Turista felvágott - tájékoztatta ZIMBO Perbál Kft.

Mindez egy belső rutin ellenőrzés során csütörtökön derült ki. A felvágott lejárati ideje 2010.07.08., tételazonosító száma: 623842.

A cég saját hatáskörben visszahívta a terméket a forgalmazó helyekről. Egyben felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben vettek a szóban forgó termékből, azt a vásárlás helyére vigyék vissza, az ellenértéket a forgalmazó helyben megtéríti.

Az ügyben a cégnél azonnal elrendelt vizsgálat során kiderült, hogy a közelmúltban végrehajtott gépkarbantartás után nem kellő alapossággal végezték el a csomagoló gép tisztítását, fertőtlenítését. Az innen származott szennyeződéssel a szóban forgó termék Listeria monocytogenes baktériummal szennyeződött. A cég elrendelte az üzemegység szigorított vizsgálatát és fertőtlenítését.

A ZIMBO közleménye szerint a cég az illetékes hatósággal - ez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) - együtt a teljes üzem felülvizsgálatát elvégzi és az úgynevezett "jó gyártási és higiéniai gyakorlat"-hoz szükséges módosításokat végrehajtják a cégnél. E folyamat teljes lezárásáig az érintett termék forgalmazását felfüggesztjük - közölte a társaság.

Márton Zsófia minőségirányítási vezető elmondta: mintegy 73 kilónyi felvágott került ki az ALDI áruházlánc üzleteibe, az ország egész területére, külföldre viszont nem.

Hajós Ádám fővárosi és Pest megyei főállatorvos az üggyel kapcsolatban hozátette: a lisztéra fertőzés miatt a teljes üzem felülvizsgálatát elrendelte. Emlékeztettt arra, hogy a lisztériát okozó baktérium hőkezelés után elpusztul. A kérdéses turista szalámi pedig olyan kezelést kapott, amelynek során az úgy nevezett maghőmérséklet 72 Celsius fok volt. Ezen a hőmérsékleten pedig a lisztéria baktériuma elpusztul.

Ebből arra lehet következtetni - mondta a megyei főállatorvos -, hogy a baktérium a szeletelés során került a felvágottra, vagyis úgynevezett kenődéses szennyeződés történt. A fogyasztók Hajós Ádám szerint nincsenek közvetlen veszélyben, mert csak kis mennyiségű szennyezés történt. Ennek ellenére az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság a szennyezett mintát saját laboratóriumában is megvizsgálja.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!