Postai úton nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint postai úton nem lehet ajánlószelvényt gyűjteni, a testület ezért kedden este úgy döntött: kiegészíti korábbi, a témában hozott állásfoglalását.

A javaslat lényegét a jelenlévő hét OVB-tag közül négyen támogatták, majd annak szövegszerű elfogadását (több tag távozása miatt) már csak ötből hárman, nemmel szavazott Bordás Vilmos, a testület elnöke és Szabó Miklós, az LMP delegáltja. A teljes testület kilenctagú lenne, és ha a Jobbik is delegáltat küldene (amire egy hónapja lehetősége van), akkor tíztagúra egészülne ki.

A testület azért foglalkozott az ajánlásgyűjtés kérdésével, mert egy beadványozó olyan esetről számolt be, ahol egy jelölőszervezet bérmentesített postai válaszborítékot is küldött a választóknak, hogy abban tudják visszaküldeni ajánlószelvényeiket.

Az OVB szerint azért nem lehet postai úton ajánlásokat gyűjteni, mert a jogszabályban az "átadás" szó szerepel, ebbe a fogalomba pedig nem fér bele a postai úton történő küldés. Ez azt jelenti, hogy a postán küldött ajánlások - legalábbis az OVB jogi értelmezése szerint - érvénytelenek. Az más kérdés, hogy a választási irodák hogyan tudják kiszűrni a borítékok nélkül leadott szelvények közül azokat, amelyeket postán juttattak el a jelölőszervezetekhez, illetve jelöltekhez. 

Az állásfoglalás kiadásának azonban várhatóan nem lesz már komoly hatása a szelvénygyűjtésre, mert erre - szerda reggeltől számítva - már csak két és fél nap áll rendelkezésre. Az OVB állásfoglalásai csak jogi iránymutatást jelentenek, de nem kötelezőek a választási szervek számára. Szabó Miklós, az LMP delegáltja azt közölte, az ajánlószelvény-gyűjtés megszorító értelmezésével nem tud egyetérteni. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy egyetértene az ajánlószelvény-gyűjtéssel, véleménye szerint az ajánlószelvény-gyűjtés "ezer sebből vérzik", és indokolt lenne módosítani rajta.