LMP: puzzle helyett egységes Budapestet akarnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Átláthatóbb és korrupciótól mentes önkormányzatokat akar az LMP, és egységes Budapestet, nem 23 darabra széteső fővárost - hangzott el a párt budapesti és kecskeméti kampányzáróján.

A 23 kerületet formázó puzzledarabokból rakták ki Budapest térképét az LMP polgármester- és képviselőjelöltjei a párt pénteki fővárosi kampányzáróján. A sorban érkező jelöltek egy-két mondatban elmondhatták, milyen kerületet szeretnének. Kívánságaik között a környezetvédelem, az építészeti értékek megőrzése, a kulturális élet felpezsdítése, tiszta közélet, élhetőbb közterületek, zöldebb felületek, a közösségi közlekedés fejlesztése és a közbiztonság növelése is szerepelt.

Ezután a felsorakozott kerületi jelöltekkel a háta mögött, Jávor Benedek főpolgármester-jelölt arról beszélt, a következő négy évben azon akarnak dolgozni, hogy Budapest egy város legyen, ne pedig 23 különálló település, amely kerületi és esetleg befektetői érdekek mentén „sodródik”. Szavai szerint Budapestnek a világ más városaiból érkezők számára is vonzónak kell lennie, de elsősorban a főváros lakói számára kell vonzóvá tenni.

Visszacsábítani 350 ezer fővárosit

Jávor beszélt arról is, hogy vissza akarják csábítani azt a 350 ezer egykori fővárosit, aki elköltözött innen. Ehhez vissza kell állítani a kerületi és a fővárosi képviselő-testületekbe vetett bizalmat - tette hozzá -, mert e nélkül nem lehet hatékony önkormányzatokat működtetni. (Az LMP főpolgármester-jelöltje valószínűleg az 1980 és 2009 közötti statisztikák alapján beszélt 350 ezres csökkenésről, mert 1980-ban volt 2,06 millió Budapest lakossága, amely 2009-re körülbelül 1,71 millióra változott. Ugyanakkor Budapest lakossága az utóbbi években növekedésnek indult, a pozitív trendforduló 2004-2006 környékén volt, ekkoriban előfordult ugyanis, hogy a város lakássága 1,7 millió alá süllyedt.)

Jávor Benedek a héten virágot is ültetett, pénteken puzzle-oztak a kerületi jelöltek
©

Az LMP főpolgármester-jelöltje elmondta, hogy erősíteni kell a részvételi demokráciát a fővárosban. A kampányzáró után a hvg.hu kérdésére, hogy mit jelentene az LMP szerint ez a gyakorlatban, Jávor hangsúlyozta: a meglévő jogszabályok adta lehetőségeket kellene jobban kihasználni. A helyi népszavazások, a helyi közösségek erősítése fontos céljuk. Ebben a most induló jelöltjeiknek is nagy szerepe lehet - mondta az újságíróknak előzőleg, hiszen még ahol egy-két fős kerületi képviseletük lesz, ott is szeretnék az embereket minél jobban bevonni a döntéshozatalba. Helyi képviselőik legfontosabb feladata a helyi közösségek támogatása, döntésekbe való bevonása lesz.

Fellépnek a korrupció ellen

A kampányzárón Jávor elmondta, hogy a korrupció ellen is fel kell lépni. Amikor utóbb erről kérdeztük, Jávor kifejtette lapunknak: a döntéseket átláthatóvá, nyilvánossá kell tenni. Fontosnak nevezte a zárt ülések megritkítását, és azt, hogy ne kisebb bizottságoknak adja át a fontosabb döntési jogköröket a Fővárosi Közgyűlés.

Az újságírók előtt elmondott beszédében Jávor emlékeztetett arra, hogy az LMP célja az, hogy olyan erős képviselettel rendelkezzen a Fővárosi Közgyűlésben, amely befolyást jelent a döntéshozatalra is. Ehhez persze arra is szükség van, hogy a Fidesz-KDNP ne kerüljön abszolút többségbe - tette hozzá a párt budapesti főpolgármester-jelöltje. Fontos - mutatott rá -, hogy az ellenzéki pártok, köztük az LMP a Fidesz-KDNP pártszövetséget rá tudják kényszeríteni arra, hogy a parlamentben tapasztalt "offenzív, demokráciakorlátozó, az együttműködést mellőző politizálási stílus helyét együttműködésen, megegyezéseken, kompromisszumokon, párbeszéden alapuló politika váltsa fel". Kitért arra is, hogy az elmúlt hetek közvélemény-kutatásai azt mutatják, az LMP az egyetlen párt, amelynek vannak tartalékai, még rá tud venni szavazókat arra, hogy voksoljanak rájuk.

Karácsony Gergely a rossz szokásokról

Az elmúlt évtizedekben a magyar politikában a rossz szokások kerültek túlsúlyba, ezért szükség van egy új politikai kultúra megvalósítására - közölte Karácsony Gergely, az LMP országgyűlési képviselője pénteken Kecskeméten. Karácsony a választások egyik tétjének nevezte, hogy sikerül-e a helyi önkormányzatokban, a helyi demokráciában egy új politikai kultúrát megvalósítani, olyat "ami szakít az előző évtizedek mutyi-politikájával és ami nagyobb teret ad az állampolgári befolyásnak és lehetővé teszi egy új generáció megjelenését a helyi döntéshozatalban".

Hozzászólások