Hivatalosan nem szólt senki a főrendőrnek, hogy fel akarták robbantani

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Népszabadság Online
Tetszett a cikk?

Lapid Lajossal soha senki nem közölte hivatalosan, hogy robbantásos merényletet kíséreltek volna meg ellene - írja a Népszabadság.

A Magyar Nemzet kedden megírta, Lapid Lajos volt budapesti főrendőr is célpontja volt a Budaházy György vezette Hunnia mozgalomnak. Gergényi Péter nyugalmazott közbiztonsági helyettesével azonban soha senki nem közölte hivatalosan, hogy robbantásos merényletet kíséreltek volna meg ellene - írja a csütörtöki Népszabadság.

Lapid 2006 decemberében vonult nyugdíjba. Azért került mégis az egykor "a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregként" említett szervezet célkeresztjébe, mert főkapitány-helyettesként ő volt a felelős egyebek mellett a különféle rendezvénybiztosításokért. Lapid Lajos állítólag közel egy hónapig autózott a gépkocsija alvázán lévő pokolgéppel. A Magyarok Nyilai ellen a Központi Nyomozó Főügyészséggel együtt nyomozó kollégáitól értesült először arról, hogy valakik merényletet terveztek ellene - írja a lap. A főrendőr elleni tervezett merényletről valló gyanúsított ugyanis elvezette az ügyészségi nyomozókat annak a cégnek a zuglói telephelyéig, ahol az akkor már két éve nyugdíjba vonult Lapid dolgozott, s megmutatta egykori célpontjukat, a tábornok udvaron parkoló autóját.

Lapid azonnal szervizbe vitte a kocsiját, akkor találták meg a két mágneskorongot. A nyugalmazott rendőrtábornokkal azóta sem közölte senki, hogy kik és mire készültek ellene. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője szerint azért nem, mert a nyomozás során "nem merült fel alapos gyanú arra, hogy a Lapid Lajos autóján talált mágneskorongokat valóban robbanóanyag és időzítő szerkezet rögzítésére használták volna".

A Magyar Nemzet által részletesen idézett tanú életszerűnek látszó elbeszélése dacára az ügyészek csak annyit látnak bizonyítottnak, hogy „valakik valamikor valamit fel akartak helyezni, rögzíteni kívántak Lapid kocsiján”. Ezért ezzel a bűncselekménnyel soha senkit nem gyanúsítottak meg, s így a Lapid elleni merényletkísérlet nem is szerepel a Hunnia Mozgalom tagjai ellen a Fővárosi Bíróságra szeptember 27-én benyújtott vádiratban.