Nyárra derülhet ki, hogyan változnak az utazási kedvezmények

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az MTV Ma Reggel című műsorában a vasúti személyszállítás átalakításával kapcsolatban elmondta: modernizálni szeretnék az elővárosi közlekedést és csökkentenék a teljes árú jegyek árát.

Egy közös holdingba szervezik a MÁV-ot, a Volán-cégeket és a BKV-t - írta honlapján a hirado.hu. Völner Pál az átalakítással kapcsolatban elmondta: nem lehet a MÁV és a tömegközlekedés összes problémáját egy lépéssel megoldani az elkövetkezendő húsz évre, ezért az átalakítás egy intézkedéssorozatot foglal magába.

A nagy cégek adósságait valamilyen módon szanálni fogják, ezzel kapcsolatban Völner Pál szerint a legfontosabb, hogy ne csak egy egyszerű adósságleírás történjen, hanem olyan strukturális átalakításokra van szükség, melyek részben megakadályozzák a költségek emelkedését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerint olyan szerkezetet kell kialakítani, ahol a Volán-társaságok és a MÁV nem ugyanazzal az állami támogatással félig üresen versenyez egymással, hanem racionális alapon kell döntéseket hozni arról, hogy melyik utazási mód élvez elsőbbséget. A párhuzamosságot nem feltétlenül lehet megszüntetni, de most mindkét ágon finanszíroz az állam, és ez így nem jó – jegyezte meg.

A vasúti személyszállítással kapcsolatban az államtitkár elmondta: emelni kívánják a szolgáltatások minőségét, modernizálni szeretnék az elővárosi közlekedést, a teljes árú jegyek árát pedig csökkenteni akarják. Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor lehet többet tudni arról, milyen kedvezmények szűnnek meg, vagy alakulnak át, Völner Pál azt mondta, hogy erről már nyár elején több információ lesz.