LMP: a gyöngyöspataiakat a rendőrségnek kell megvédenie

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP pénteken arra szólította fel az országos és megyei rendőri vezetést, hogy megfelelő eréllyel, valamint a törvény szigorával lépjen fel a gyöngyöspatai lakosok védelmében és előzze meg az önbíráskodás minden formáját.

Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője közleményében hangsúlyozza: a Heves megyei település roma és nem roma lakosaitól az elmúlt 24 órában több kétségbeesett, a közbiztonság tarthatatlan helyzetére utaló segélykérés érkezett az LMP-hez és a helyi roma közösséggel foglalkozó lelkipásztorhoz.

"Többen elmondták, hogy fekete egyenruhás férfiak baltával és ostort pattogtatva vonulnak az utcán, félelemben tartva Gyöngyöspata lakosságát" - fejti ki az ellenzéki politikus, megjegyezve, hogy egyes hírek szerint néhányan életveszélyesen megfenyegettek helyi roma családokat és a polgármestert is. Szabó Tímea kiemeli, hogy az LMP az elkövetőtől függetlenül elfogadhatatlannak tartja az erőszak és a megfélemlítés minden megnyilvánulását.

A párt ezért arra is felszólítja a hatóságokat, hogy oszlassák fel azokat a gyülekezéseket, ahol a jelenlévők visszaélnek a gyülekezési jog adta lehetőséggel; a szabálysértést, illetve bűncselekményt elkövetőkkel szemben pedig azonnal indítsák el a szükséges eljárást. Az LMP-s politikus közleményében arra is emlékeztet, hogy a két éve történt tatárszentgyörgyi tragédiát megelőző események kísértetiesen hasonlítottak a gyöngyöspataiakhoz.

A párt a fentiek mellett a kormányt is felszólítja, hogy ismerje be: jelenlegi szegényellenes gazdaságpolitikája és nemrég bejelentett megszorító intézkedései egyre növekvő munkanélküliséghez, továbbá a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusokhoz, végül pedig társadalmi katasztrófához vezet. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.