Széll Kálmán tér lett a Moszkva térből

Széll Kálmán tér lett a Moszkva térből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz és a Jobbik szavazataival a közgyűlés elfogadta a közterületek átnevezéséről szóló előterjesztést. A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében a Moszkva tér Széll Kálmán, a Köztársaság tér II. János Pál pápa, a Margit híd budai hídfőjénél található közterület pedig Elvis Presley nevét veszi fel. Koltói Anna és Ságvári Endre mindenhol rosszul járt.

A vitában Horváth Csaba MSZP-s frakcióvezető úgy fogalmazott: sokáig úgy gondolták, hogy a közterületek átnevezése pótcselekvés, amivel a városvezetés az érdemi tevékenység hiányát kívánja leplezni, mára azonban a szocialisták véleménye az, hogy az okozott károkat akarják elfedni. A szocialisták nem szavaztak az előterjesztésről.

Kaltenbach Jenő, a nemmel szavazó LMP-frakció vezetője szerint az átnevezések kampányszerűek, a múlt átírását és pártpolitikai célokat szolgálnak. Kaltenbach Jenő úgy véli: egy város identitását a hagyományai adják meg, s ha egy városban 20-30 évente átnevezik a közterületeket, annak a városnak nem lesz identitása. Az ugyancsak LMP-s Hanzély Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor valakiről nevet kap egy terület, akkor a régi neve elvész, szerinte ez a Köztársaság tér esetében a legproblémásabb.

A kritikákra reagálva György István főpolgármester-helyettes elmondta: a közterületeket történelmi időszakokban szokták átnevezni, a jelenlegi időszakról pedig sokan úgy gondolják, hogy most fejeződik be a rendszerváltás.

Széllnek eresztett nevek
©

A közterületek átnevezése 10 kerületet érint. Az előterjesztést Tarlós István főpolgármester jegyzi; mint írja: a javaslat "lehetőséget teremt a múlt rendszer által preferált, azonban a rendszerváltás után 21 évvel már kevéssé elfogadható közterület-elnevezések megváltoztatására".

A közgyűlés úgy döntött, hogy az I. kerületi Petermann bíró utca Nándor utca, a III. kerületi Ságvári Endre utca Sinkovits Imre utca, a Nagybátonyi utca Hidegkuti Nándor utca, a Koltói Anna utca Domján Edit utca, a Harsány lejtő pedig Kocsis Sándor út lesz. Újpesten egy névtelen közterület Esterházy János nevét veszi fel, a józsefvárosi Erdélyi utcát a jövőben Bauer Sándor utcának hívják majd.

A XV. kerületben 3 utca neve változik: a Gyalu utca Dalnoki Jenő utca, a Szőcs Áron utca Illyés Gyula utca, a rákospalotai temető és a laktanya közötti utca pedig Zala György utca lesz. A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida nevét kapja. A XVII. kerületi Mónus Illés park neve dr. Kósa Pál térre változik, a Wass Albert szobornál lévő közterület pedig az író nevét veszi fel.

A XXI. kerületben négy közterület kap új nevet: a Bajáki Ferenc utcát Mansfeld Péterről nevezik el, a Ságvári Endre utcát Popieluszko utcává nevezik át, a Tanácsház utca Károli Gáspár utca lesz, az Áruház teret pedig Görgey Artúrról nevezik el. A XXII. kerületben a Sallai Imre utca neve Rudnyánszky utcára, az Anger Jakab utca Fáy Ferenc utcára, a Koltói Anna utca Romhányi József utcára, a Zalka Máté utca Simándy József utcára, az Andra János utca neve pedig Zakariás József utcára változik.

A közgyűlés a döntéssel felkérte a főpolgármestert arra, hogy javasolja a Földrajzinév-bizottságnak a Lágymányosi híd átnevezését Rákóczi hídra.