A Jobbik nyáron bemutatja közmunkaprogramját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nyár folyamán a Jobbik bemutatja országos közmunkaprogramját, melyben a "differenciálásban is megnyilvánuló társadalmi igazságosságot, a dolgozni akarók munkához juttatását és az ingyenélők munkára kényszerítést fogja alapvető szempontoknak tekinteni" - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Bertha Szilvia.

A politikus szerint pártjuk ugyanis csalódottan tapasztalta, hogy a kormány által összeállított közfoglalkoztatási terv csak nevében hasonlít az általuk szorgalmazottakra, mert a kabinet elképzelései mind céljukban, mind tartalmukban vállalhatatlan megoldásokat tartalmaznak.

A képviselő a három hónapra visszavett álláskeresési járadékot teljes mértékben életszerűtlennek nevezi, mert - meglátása szerint - ennyi idő alatt szinte senki nem tud elhelyezkedni. Kitér arra is, hogy a törvény nem tesz különbséget az "élete jó részét tisztességesen ledolgozó, valóban önhibáján kívüli munkanélküliek és az ingyenélők között". Úgy fogalmaz, hogy a négyórás közmunkáért kapott bérből még nyomorszinten sem lehet megélni, így az valójában senkit nem ösztönöz munkára, ezért a tisztességes emberek külföldön keresnek majd boldogulást.

Hozzáteszi, hogy a tisztességtelenek azonban "ezt a pénzt könnyedén összelopják, hiszen a fő bevételi forrást jelentő családi pótlék továbbra is jár". A képviselő annak a véleményének is hangot ad, hogy a vállalkozások kirúghatják az eddig alkalmazott betanított és segédmunkásaikat, és "állami költségen, a tisztességes adózók forintjaiból visszabérelhetik majd őket". A közfoglalkoztatásról szóló törvényjavaslatban és a kapcsolódó törvényekben olyan feltételeket határoz meg a kormány, amellyel egyetlen célja lehet: az életszerűtlen kritériumok miatt minél többen utasítsák vissza a felajánlott közmunkát, így a költségvetésnek se közfoglalkoztatási bért, se munkanélküli ellátást, se szociális segélyt ne kelljen fizetnie - írja Bertha Szilvia. Véleménye szerint ennek beláthatatlan következményei lehetnek, a megugró kivándorlástól kezdve a közbiztonság drasztikus romlásán keresztül a tisztes emberek teljes nyomoráig.