A Fidesz kétharmadából harapnának ki egy darabot - videó

A Fidesz kétharmadából harapnának ki egy darabot - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP és az LMP jelöltje szerint a vasárnapi időközi választás túlmutat a II. kerületen. A kampányban is kiderült: a tét nem egyetlen parlamenti mandátum, hanem a Fidesz törzsterületén lemérni, mekkora az ellenzék támogatottsága.

Magasra emelte a tétet a kormány és az ellenzék is a vasárnapi időközi választáson: míg a Fidesz jelöltje szerint győzelme a kormányoldal politikájának megerősítését jelentené, addig az ellenzék "a kétharmad lebontásának első lépését" tenné meg. Lévai Katalin szerint is túlmutat a vasárnapi időközi választás egy kerületi mandátum sorsán. Az MSZP jelöltje szerint megmutatja a különbséget a Fidesz társadalomképe, és egy „európai, szociáldemokrata társadalompolitika” között. Mint a hvg.hu-nak ecsetelte: „arról szól ez a választás, hogy fel lehet mutatni egy új esélyt, meg lehet mutatni, hogy van egy kritikusan, felelősen gondolkodó ember a másik oldalon”.

A szocialisták jelöltje szerint a Fidesz a fiataloknak és az időseknek is sok mindent ígért, de semmit sem tartott be; úgy fogalmazott: a kormány érzéketlen a sérülékeny társadalmi csoportok gondjaival kapcsolatban. „Ezeknek a csoportoknak az érdekében új, igazságos elosztást kell bevezetni, ami nem felelőtlen osztogatást jelent. A keveset is el lehet osztani igazságosan” – jelentette ki a hvg.hu-nak Lévai Katalin. A kerületi ügyekről szólva elmondta: legfontosabbnak a Széll Kálmán (volt Moszkva) tér rendezését, a fonódó villamoshálózat megvalósítását, valamint a szociális intézmények rendbe tételét tartja.

Lévai Katalin lapunknak elmondta: továbbra is kész visszalépni a második forduló előtt, ha az LMP jelöltje több szavazatot kap, ugyanakkor megjegyezte: ebben az ügyben az LMP „kétarcú politikát folytat”. Az MSZP-s jelölt szerint az sem fair, hogy Karácsony Gergely tulajdonképpen Hanzély Ákosnak kampányol, Karácsony ugyanis már tagja az Országgyűlésnek, győzelme esetén listás mandátumát megkapná Hanzély, s ugyanez a helyzet Láng Zsolt győzelme esetén is.

L'art pour l'art

„Mint minden időközi választás, ez is egyfajta visszajelzés lesz” – mondta a hvg.hu-nak az LMP jelöltje. Karácsony Gergely szerint a vasárnapi választás „reprezentatívabb” lesz, mivel a kerületben jellemzően többen vesznek részt a választásokon, mint másutt. Az LMP jelöltje úgy látja: a masszív többség elégedetlen a kormány munkájával, így reális az esélye, hogy a második fordulóban ellenzéki jelölt győz.

Az LMP célja a korábbi eredmények javítása; „a mi szempontunkból minden javulás siker”. Karácsony Gergely kijelentette: egy esetleges ellenzéki győzelemmel el lehet kezdeni a kormánypártok kétharmados többségének lebontását.

Az ellenzéki jelölt korábban úgy fogalmazott: „ha olyan helyzet van, hogy az én visszalépésem érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy meg lehessen verni a Fideszt, akkor erre kész vagyok”. Karácsony Gergely ezt lapunknak is megerősítette, hozzátéve ugyanakkor, hogy l’art pour l’art nem lép vissza Lévai Katalin, az MSZP által támogatott jelölt, illetve egy olyan párt javára, amely ellen az LMP annak idején létrejött.

Kettős cél

"Miközben a kerületi választópolgárok döntenek országgyűlési képviseletükről, egyben a jelölő szervezetek munkáját is értékelik" - nyilatkozta lapunknak a Fidesz jelöltje. Láng Zsolt célja is kettős: a kerületi értékek érvényre juttatása mellett a kormányzati munkát is támogatja.

A választás eredményét illetően Láng nem akart találgatni "Az a feladatunk, hogy szakmailag megalapozott, teljesíthető  programot dolgozzunk ki. Akinek a koncepciója elnyeri a többség támogatását, annak aztán minden erejét a megvalósításra kell fordítani" - közölte. Az LMP-vel ellentétben a Fidesz egyelőre nem jelentette be, ki kapja Láng listás mandátumát, ha a polgármester egyéniben is győz, a jelölt úgy fogalmazott: erről "akkor lesz értelme beszélgetni", ha túljut a megmérettetésen.

Céljairól szólva kijelentette: "úgy biztosítani a folyamatos fejlődést, hogy megőrizzük stabilitásunkat. Vagyis ki kell használnunk azt a  mozgásteret, amit a gazdasági és szabályozási keretek biztosítanak, de nem nyújtózhatunk tovább, mint ameddig a takarónk ér."

Jólét és 7500 milliárd

Láng Zsolt, Lévai Katalin és Karácsony Gergely mellett két további jelöltet vett nyilvántartásba a választási bizottság a budapesti 2-es számú választókerületben. A Jobbik Bodor Zoltán önkormányzati képviselőt, a párt kerületi alelnökét indítja az időközi választáson. Bodor célja, hogy leváltsák a "második bankárkormányt", és véget vessenek az elmúlt 20 év felülről irányított és központosított politikájának – derül ki a párt honlapján közzétett rövid hírből.

Lévai Katalin a József Attila szobor megmentéséért
©

Bodor Zoltánnak blogja is van, igaz, áprilisban frissült utoljára; a jobbikos politikus akkor egy jegygyűrűkről készült fotót posztolt „És igen, én is” címmel – vélhetően megnősült. Annyi mindenesetre kiderül a blogról, hogy Bodor a képviselői megbízatása legnagyobb feladatának a kerület jellegének megtartását, a zöld területek megőrzését és a kisvárosias miliő fennmaradását tartja, valamint különös figyelmet kíván fordítani a tömegsport lehetőségeinek bővítésére.

Az MDF romjain létrejött Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) Kovácsics Ádámot indítja az időközi választáson. „A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség olyan értékeket képvisel, melyben a hagyományok megőrzése mellett számít a haladás technikáinak ismerete, és ezek megfelelő hasznosítása, mert csak ezek teszik lehetővé az itt élők és a jövő generációk minőségi életvitelét” – írja a JESZ honlapján a jelölt.

A párt internetes oldaláról az is kiderül, hogy a JESZ elképzelései szerint a magyar lakosság lakhatási költségei nullára csökkenthetőek, és az ország energiagondjai is megoldhatók egy 7500 milliárd forintos beruházással. (Összehasonlításképp: ez az összeg Magyarország éves költségvetésének körülbelül fele.) Mint írják: a pénzből úgynevezett aktív házak épülnek, amelyek nem energiát fogyasztanak, hanem napelemek segítségével energiát termelnek.

Az ellenzéknek fontos az időközi választás

Bár érdemes lesz figyelni a Fidesz támogatottságának változását is, a vasárnapi II. kerületi időközi választás elsősorban az ellenzéki pártok közötti erőviszonyok alakulása miatt lehet érdekes – olvasható a Political Capital által fenntartott Választásirendszer.hu-n. Az új választási rendszer ugyanis összefogásra kényszeríti az ellenzéket, így minden ellenzéki pártnak szüksége van olyan hivatkozási alapra, amelyre támaszkodva a következő választás előtt a Fidesz legpotensebb kihívójának nevezheti magát. A II. kerületi választás eredménye akár végleg betehet a kétfordulós rendszernek is.

Mint írják: az időközi választások jelentőségét nem szabad túlbecsülni; a jóval kisebb tétből és a lanyha kampányból következő alacsonyabb részvétel, illetve a helyi sajátosságok miatt óvatosnak kell lenni a nagypolitikára vonatkozó következtetésekkel. A pártokra ugyanakkor hatnak az ilyen választások is, gyakran hivatkoznak az eredményeikre, ebben az értelemben pedig az időközik is formálják a politikai erőviszonyokat.

Hozzászólások