Most a "konstruktív, européer, finomhangoló Orbán" következik

Most a "konstruktív, européer, finomhangoló Orbán" következik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A "konszolidációt" alapozhatja meg Orbán Viktor évértékelő beszéde kedden délután – vélik a hvg.hu által megkérdezett fideszes képviselők. Így várhatóan kap pár konstruktív kommunikációs gesztust az EU, kapnak a gazdaság szereplői, és még az ellenzék is – nem mintha utóbbitól bármilyen változást is várna egyik forrásunk a parlamenti munkában.

Az "orbáni konszolidáció" éve lesz 2012 – legalábbis a kormányfő szándékai szerint, erről maga a miniszterelnök is többször beszélt már, és a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János szintén erre a retorikára erősített rá, amikor például a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, ötpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzékkel több fontos ügyben, mint például a kampányfinanszírozás. Más kérdés, hogy a hvg.hu által megkérdezett ellenzéki politikusok alig bíznak ennek sikerében.

Lázár János a berlini magyar nagykövetségen még korábbi mondanivalójára is ráerősített, amikor egyenesen arról beszélt: a következő két év "a hibák kijavításának ideje lesz, így számos törvény módosul már heteken belül". "A konszolidáció nyilván arról szól, hogy kialakítottuk a kereteket, már nem kell nagy konfliktusokat vállalnunk, eljött a finomhangolás kora, ez fog visszatükröződni szerintem Orbán Viktor évértékelőjében is" – mondta egy a Fidesz jogalkotását általában közelről figyelő forrásunk.

Nem hisznek a sikerben

A képviselő szerint ennek szerves része, hogy a Fidesz megpróbálja ismét rendezni kapcsolatait az ellenzékkel – bár, mint mondta, ő személy szerint nem hisz ennek sikerében. "Egyszerűen azáltal, hogy már nem kell akkora törvénykezési tempót diktálni, több idő lesz a konzultációra, amitől másképp néz majd ki a parlamenti munka. Lesznek olyan javaslataink is, amelyek simán elfogadhatóak lennének az ellenzéknek, de mivel már rég abnormális politikai kultúra uralkodik Magyarországon, úgysem lesz ezekből semmi" – mondta, hozzátéve, ebben pártjának is megvan a felelőssége.

Orbán Viktor tavalyi évértékelője: újítás helyett jön a reparálás?
©

Kérdésünkre, hogy mi lehetne például egy ilyen javaslat, informátorunk az Országgyűlés új munkarendjét szabályozó törvényt hozta fel, ami "semmi olyat nem tartalmaz, amiről az elmúlt húsz évben nem állította volna ugyanazt a mindenkori kormány és ellenzék: hogy a magyar parlamentben túl sok a bizottság, ellenben a szükségesnél kevesebb a szakértő, hogy a házelnöknek több fegyelmezési jogosítvány kell". Ugyanakkor "ebbe természetesen bele lehet – és bele is fogják – látni, hogy mi ’Kövér László hatalmát akarjuk megerősíteni', természetesen azért, hogy az ellenzéket vegzálja" – mondta.

"Új hozzáállás"

Visszatérve az évértékelésre: az, hogy az EU-val a lehető legtöbb vitás ügyben megegyezésre törekszünk, nem lesz újdonság, Orbán Viktor már Michael Spindelegger osztrák alkancellárral folytatott tárgyalásai után is azt mondta Budapesten, a magyar kormány olyan jogszabályokon is kész változtatni, amit szerinte a közösségi jog egyébként nem követelne meg, és Magyarország megtarthatná az adott szabályozást, sőt egy jogvita végén szerinte a bíróság végül a magyar kormány álláspontja mellett "tenné le a voksát". Azonban mivel a "konfliktusokat nem növelni, hanem csökkenteni akarják, ilyen esetekben is készek törvényt módosítani". Sőt, mint Lázár János ezt is bejelentette, Németországba látogat Orbán Viktor kora tavasszal - "februárban-márciusban" - az új hozzáállás jegyében.

"Olyan beszéd lesz, hogy erősödni fog utána a forint" – mondta egy másik fideszes forrásunk is, aki szerint egyértelmű, hogy gesztusokat kell tenni a gazdaság felé is, márpedig ők elsősorban azt várják, hogy a kormány végre előrukkoljon a "titokkal", hogy miből lesz növekedés rövid időn belül (ma már maga a kormány is csak 0,5 százalékos GDP-bővüléssel számol, a jegybank egyenesen a recessziót jelentő 0,1 százalékkal, a Pénzügykutató pedig mínusz 0,7 százalékkal), ennek is mindenképppen helyet kell kapnia a beszédben.

A beszéd abból a szempontból is érdekes lehet, hogy a héten kihelyezett kormány- és frakcióülés is következik Egerben, nyilván ezek kereteit is megszabja majd az, amit Orbán Viktor mondani fog. Hiszen – ahogy egyik forrásunk fogalmazott – "az azért mégis abszurd lenne, hogy teljesen mást mond az évértékelőben, majd zárt ajtók mögött a frakciónak".

Hozzászólások