Száztizenhét professzor állt ki Tulassay mellett

Száztizenhét professzor állt ki Tulassay mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A közvélemény segítségét kéri Tulassay Tivadar ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem visszatérhessen a normál hétköznapokhoz. A rektor erről abban a rövid közleményben írt, amelyben az MSZP bejelentésére reagált: a fővárosi szocialisták budapesti díszpolgári címre jelölték őt. Közben az egyetem professzorai nyilatkozatot adtak ki, amelyben kiállnak Tulassay Tivadar mellett. A dokumentumot 117-en írták alá.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista frakcióvezetője kedden közölte, hogy mások mellett Tulassay Tivadar gyermekgyógyász akadémikust is budapesti díszpolgári címre jelölte az MSZP.

Tulassay Tivadar rövid közleményben reagált. Azt írta, hogy szeretné távol tartani a politikát magától és a Semmelweis Egyetemtől. Hozzátette, hogy az MSZP jelöléséről kizárólag a médiából értesült, és egyben kérte a közvéleményt, hogy segítse az egyetemet végre visszatérni a normál hétköznapokhoz, a gyógyításhoz, a tanításhoz, a kutatáshoz.

Tulassay Tivadar a hétfői szimpátiatüntetésen
©

Közben a Semmelweis Egyetem professzorai kedden nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték: "teljes mértékben egyetértenek és azonosulnak" az egyetem szenátusának döntésével, amellyel múlt héten visszavonták Schmitt Pál kisdoktori címét. "A tanári kar felsorakozik Dr. Tulassay Tivadar rektor mögött, aki kiállt a magyar és az egyetemes tudományos értékek mellett, a Semmelweis Egyetem nemzetközi hírnevét és autonómiáját védve" - írták.

A dokumentumot összesen 117-en írták alá, többek között a kedden elhunyt Kopp Mária, a Népesedési Kerekasztal szervezője, Tóth Miklós, a Schmitt doktoriját vizsgáló tényfeltáró bizottság elnöke és Rácz Károly, az egyetem doktori tanácsának vezetője. Nem szerepel az aláírók között Szél Ágoston kijelölt rektor.

Tulassay Tivadar vasárnap az egyetem honlapján jelentette be, hogy lemond rektori posztjáról. Döntését az után hozta meg, hogy az egyetem szenátusa visszavonta Schmitt Pál köztársasági elnök doktori címét. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul hozzá kötődnek, és ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Hangsúlyozta, hogy a szenátus döntését támogatja, és fenntartja, hogy az egyetem a Schmitt Pál államfő kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter hétfő délután fogadta hivatalában Tulassay Tivadart. A tárca kedden azt közölte, hogy a miniszter nem fogadta el a rektor lemondását, és igényt tart a munkájára május 31-ig. Vagyis ez elvileg azt jelenti, hogy Tulassay Tivadarnak posztján kell maradni az új rektor beiktatásáig.

A Semmelweis Egyetemtől kedden délután azt közölték, hogy egyelőre nem érkezett meg a miniszter hivatalos válaszlevele, amelyben a két hónapos felmondási idő kiltötését kéri a rektortól.

Hétfő este szimpátiatüntetést tartottak Tulassay Tivadar mellett a Semmelweis Egyetem Üllői úti épülete előtt, és a Magyar Orvosi Kamara is kifejezte megdöbbenését a rektor lemondása miatt.