Az LMP a kormányátalakításról: "politikai verőemberek kerülnek pozícióba"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az LMP szerint a kormányzati személyi változások azt mutatják, hogy a kabinet egyre gyorsuló tempóban száguld a rossz irányba – mondta az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett személyi változásokra reagálva Jávor Benedek. Az LMP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján elhibázottnak nevezte a kormányátalakítást, és úgy fogalmazott, hogy most politikai verőemberek kerülnek pozícióba.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be, hogy Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: a változtatások azt mutatják, hogy szó sincs az ülésszak elején emlegetett konszolidációról. Szavai szerint „olyan politikai verőemberek kerülnek most pozícióba, mint Lázár János, aki meghonosította a magyar parlamentben a családok és felmenők tetteiért viselt felelősség fogalmát és Rogán Antal, aki Lázár Jánossal együtt az elmúlt évek leggyalázatosabb törvényeinek jó részéért felelős”. Hangsúlyozta, hogy ezek a politikusok terjesztették be azon adótörvényeknek a jelentős részét, amelyek a „jelenlegi gazdasági krachért elsősorban felelősek”.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy hozzájuk köthetőek a „magyar demokratikus jogrend leépítésében” szerepet játszó jogszabályok, például a médiatörvény. Hangsúlyozta, hogy ezt a törvényt a jövő héten újra kell tárgyalnia a parlamentnek, mert a jogszabályról az Alkotmánybíróság is úgy vélekedett, hogy az számos ponton elfogadhatatlan és az alaptörvénnyel is ellenes. Jávor Benedek kijelentette azt is, hogy Lázár János és Rogán Antal kinevezésétől az elhibázott politika és a politikai konfliktusok megerősödését lehet várni.

Az LMP szerint inkább Matolcsy György nemzetgazdasági és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztereket kellene meneszteni a kormányból. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, hogy nincs olyan demokratikus ország, amelyiknek a vidékfejlesztési minisztere „ilyen botrányos földügyekkel a háta mögött” hivatalban maradhatna.

A Varga Mihály kinevezésére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, ebből is látszik, hogy a kormányfő nem elégedett az IMF-tárgyalások alakulásával. Hozzátette, nem hiszi, hogy Varga Mihály belépése lényegi változásokat hozna, mert az alapvető döntések a miniszterelnök szintjén születnek meg.

MSZP: Orbánnak és Matolcsynak kéne mennie

Az MSZP szerint a bejelentett kormányátalakítás elhibázott, helyette Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellene távoznia.

Horváth Csaba, a szocialisták alelnöke pénteken sajtótájékoztatón kérdésére válaszolva azt mondta: a kormányfő reggeli rádióinterjújából a legfontosabb, a távozásáról szóló bejelentés elmaradt. Noha - folytatta - az MSZP megítélése szerint az ország állapotáért leginkább Orbán Viktor és Matolcsy György felelős, ezért nekik kéne menniük a kormányból, hogy megtörténhessen a szükséges gazdaságpolitikai fordulat.

"Amikor a fejétől bűzlik a hal, nem a farkát kell lecsapni, hanem a fejét" - fogalmazott. Szerinte ennek hiányában csak "parasztvakításnak" értékelhető, hogy több, eddig is felelős tisztséget viselő fideszes politikus helyet cserél, ám ettől nem várható érdemi változás a kormányzati politikában.

DK: semmi nem történt

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán Viktor által pénteken bejelentett  kormányátalakítással semmi nem történt. Teljesen mindegy ugyanis, hogy ki lesz miniszter, illetve államtitkár és a mostani  átszervezés egyúttal az IMF-tárgyalások eddigi bukásának beismerése - fogalmaz az ellenzéki párt pénteki közleményében.

A DK szerint "a magyar gazdaság a pangás  állapotába került, szárnyal az infláció, a munkanélküliség magas szinten  beragadt. Az adórendszerrel a gazdag gazdagabb, a szegény pedig szegényebb lett. Minden hónapban fiatalok százai hagyják el az országot  és keresik a jövőjüket külföldön. Virágzik, és milliárdokat emészt fel a korrupció. Nincs pártfinanszírozási törvény, semmit nem tesznek az  ügynökakták nyilvánossága érdekében." Az ellenzéki párt szerint mindezekhez képest "mellékes", hogy Fellegi Tamásnak, vagy Varga  Mihálynak lesz az a feladata, hogy tárgyaljon a Nemzetközi Valutaalappal és hogy a "szegényeket lenéző" Lázár Jánosból az Orbán-kormányban államtitkár lehet.

"Az egész Orbán rendszer rossz, romlott, és súlyos károkat okoz, Magyarországnak az az érdeke, hogy 2014-ben megbukjanak" - zárul a közlemény.

Jobbik: a személyi változások nem oldják meg az ország problémáit

A Jobbik szerint a pénteken bejelentett kormányátalakítástól alapvető változás nem várható, nem személyi változásokra van most már szükség, mert önmagában ezek nem oldják meg az ország problémáit - jelentette ki Z. Kárpát Dániel budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki párt úgy látja: gazdaságpolitikai fordulatra lenne szükség, amelynek legfontosabb eleme az egykulcsos adórendszer eltörlése lenne, de a kormány ehelyett a most bejelentett változtatásokkal csak a jelenlegi sarcolásra és megszorításra alapuló politika folytatása mellett kötelezte el magát. Ráadásul a Jobbik szerint a Nemzetközi Valutalap (IMF) és az Európai Unió dönti el, hogy kit mennyire és milyen formában sarcoljon meg a magyar kormány - tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Orbán Viktor péntek reggel jelentette be, hogy Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár Jánosnak így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztról. Őt Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén. Június 1-jétől pedig Varga Mihály lesz Fellegi Tamás utódja, tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat.