Két hét múlva már pluszjegy kell a gyorsvonatokra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 15-étől növekszik a menetrendben meghirdetett feláras vonatok száma. E vonatok használatához a MÁV-START Zrt. rugalmasan felhasználható, a jelenleg ismert IC- pót- és helyjegynél olcsóbb, új, gyorsvonati pótjegy elnevezésű felárat vezet be.

2013. május 15-től a menetrendben megjelölt egyes gyors- és sebesvonatok igénybevétele esetén gyorsvonati pótjegy váltása lesz kötelező – közölte a MÁV-START szerdán.

A gyorsvonati pótjegy ára kilométer övezetenként változik. A megvásárolt gyorsvonati pótjeggyel – annak viszonylatán és érvénytartamán belül – bármely gyorsvonati pótjegy-köteles vonat igénybe vehető.

A gyorsvonati pótjegy érvénytartama megegyezik az azonos távolságra szóló menetjegy érvénytartamával. A 100 kilométer távolság alatti viszonylatra érvényes gyorsvonati pótjegy, ha az utas még éjfél előtt kezdi meg az utazást, az a következő nap hajnali 3-ig lesz érvényes.

A gyorsvonati pótjegy nem vonathoz kötött és nem jelenti az ülőhely biztosítását, élőállat- és kerékpárjegyhez, valamint kutya- és kerékpárbérlethez viszont gyorsvonati pótjegyet nem kell váltani. Ha felszállási helyén nem volt jegykiadás, az utas a gyorsvonati pótjegyet a vonaton a teljes utazási viszonylatára pótdíj megfizetése nélkül vásárolhatja meg.

Budapest-bérlettel a gyorsvonati pótjegy-köteles vonatok igénybe vehetőek, de a gyorsvonati pótjegyet meg kell váltani. Aki Budapest-bérlettel és csatlakozó (MÁV-START-) bérlettel is rendelkezik, az utazás Budapesten kívüli viszonylatán mentesül a gyorsvonati pótjegy váltásának kötelezettsége alól, ha mindkét bérletét felmutatja, tehát Budapest közigazgatási határán belüli utolsó állomás és a budapesti kiindulási vagy célállomása között kell csak gyorsvonati pótjegyet váltania. Aki csak Budapest-bérlettel és csatlakozó menetjeggyel rendelkezik, az az utazás teljes – gyorsvonattal érintett – viszonylatára köteles gyorsvonati pótjegyet váltani.

Nem kell gyorsvonati pótjegyet váltania a nemzetközi menetjeggyel rendelkező utasoknak, a FIP (nemzetközi menetkedvezményi egyezség) okmánnyal rendelkező utasoknak, a havi vagy félhavi bérlettel, 30 napos bérlettel rendelkező utasoknak, az 1 és 2 számjeggyel kezdődő sorszámú vasúti utazási igazolvánnyal  és az „A” és „B” sorozatú ideiglenes vasúti utazási igazolvánnyal rendelkező utasoknak, a felmutatóra szóló szabadjeggyel és vasutas IC kártyával rendelkező utasoknak, a 3 éven aluli gyermekeknek, ha külön ülőhelyet nem foglalnak el, az utazási kedvezményre jogosult hadirokkantaknak, az országgyűlési és európai parlamenti képviselőknek, a START Klub, START Klub Bónusz, START Klub VIP vagy START Klub Prémium kártyával rendelkező utasoknak, továbbá azoknak, akik a kártyabirtokosokkal szombaton utaznak együtt (ún. szombati kedvezmény), valamint a Balaton Mix jeggyel rendelkező utasoknak (a kapcsolódó 50 százalékos alkalmi menettérti jegy esetében az utas nem mentesül a gyorsvonati pótjegy megváltása alól).

A Püspökladány – Biharkeresztes, a Békéscsaba – Lőkösháza, valamint a Nyíregyháza – Záhony vonalon utazóknak szintén nem kell gyorsvonati pótjegyet vásárolnia. Az e-ticket rendszerben kioszkos jegyátvétellel vagy otthoni jegynyomtatással jegyet vásárló utasoknak gyorsvonati pótjegyet csak június 1-jétől kell vásárolniuk.

A Nemzeti Fejesztési Minisztérium azt közölte, a felárra a szolgáltatások folyamatos bővítése miatt van szükség. Mint közölték, május közepétől a feláras körbe a 258 hibrid, gyors- és sebesvonattal és az InterCity vonatokkal együtt összesen 456 vasúti és 657 autóbusz-járaton kell a szolgáltatás jellemzőiért kiegészítő jegyet váltani. "Az intézkedéssel a közszolgáltatások fenntarthatósága, a megkezdett fejlesztések megtérülése biztosítható", a felárakból származó bevételeket a vasúti kocsik felújítására fordítják, bővítik a wifi-s vagonok számát is.

A pótjegyköteles vonalok listáját itt tekintheti meg, a pótdíjak összegéről itt tájékozódhat.