Takarékpénztári vezetők ellen javasol vádelemést a rendőrség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A rendőrség megalapozottnak látta a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúját. Az érintett vezetők összejátszottak az ügyfelekkel egy csalásban.

Vádemelési javaslattal zárta le egy takarékpénztár három korábbi munkatársával szemben a hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya - közölte honlapján a rendőrség hétfő este.

A közleményben nem nevesített takarékpénztár 2007 októbere és 2009 áprilisa között tizenegy gazdasági társaságnak nyújtott 90 millió és 140 millió forint összegben beruházási hitelt, amelyekhez az ingatlan-, illetve ingó fedezeteket általában egy magyarországi cég, valamint magánszemélyek biztosították.

A közlemény szerint a takarékpénztártól hitelt igénylő ügyfelek egymással üzleti kapcsolatban álltak, és szerződést kötöttek a tőke egymás közötti elosztásáról, annak közös felhasználásáról. A felvett hitelek azonban egyetlen ügyfélnél, majd pénzügyi műveleteken keresztül egy másik gazdasági társaságnál összpontosultak.

A rendelkezésre álló adatok alapján a takarékpénztár vezetői vagyonkezelési köztelezettségük megszegésével a gazdasági társaságok hiteleit szándékosan különálló ügyfélként kezelték, bár tudtak az egyes gazdasági társaságok közötti gazdasági összefüggésekről és üzleti kapcsolatukról. A nyomozóhatóság szerint így hozzájárultak ahhoz, hogy a takarékpénztárt különösen jelentős vagyoni hátrány érje.

A rendőrség az ügyben "különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének és különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett bűnsegédként történő elkövetésének megalapozott gyanúját" állapította meg. A büntetőeljárás nyomozási szakaszát a hatóság a napokban lezárta, az iratokat vádemelési javaslattal elküldte a Fővárosi Főügyészség részére.