Rogán ügyvédje és vidéki színész a Fidesz-listán

Rogán ügyvédje és vidéki színész a Fidesz-listán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha jövőre a Fidesz besöpri az adott választókerületeket, tíz olyan képviselőjelölt kerülhet a parlamentbe, akik eddig a politika megyei másod- vagy harmadosztályában játszottak. Színész, hivatalnok, teológus-polgármester, önkormányzati képviselők indulnak, egyetlen kivétel a Fidelitasból indult ügyvéd, Rogán Antal bizalmasa, akit Orbán és Kövér máris kitüntetett a figyelmével.

Mindössze tíz körzetben újított a Fidesz, a héten bemutatott 106 képviselőjelölt nagy többsége ugyanis most is a parlament tagja. Az újoncok között akad színész, befolyásos, Rogán Antallal is kapcsolatban álló ügyvéd, a polgármesteri székét a parlamenti posztért feladó helyi politikus.

A Fidesz országos választmánya hétfői ülésén véglegesítette a 2014-es országgyűlési képviselő választáson Fidesz–KDNP-támogatással induló egyéni választókerületi jelöltek névsorát (a teljes listát itt tekintheti meg). Megnéztük, honnan és hogyan verbuválták a kormánypártok az újoncokat.

Orbán, Kövér, Rogán jó barátja

„Ma a miniszterelnökkel egyeztettem” – írta december 4-i Facebook-bejegyzésében Tuzson Bence, akit a Fidesz a fővárostól északra fekvő Dunakeszin indít 2014-ben (Dunakeszi - Pest megye 05. vk.). A jelölt arra is utalt bejegyzésében, hogy a kormányfő nemcsak a helyi ügyeket beszélte meg vele, hanem „fontos szerepet kaptak a nemzeti termelő ipar fejlesztésének kérdései” is. 

Tuzson Orbánnal egyeztet - Dunakeszi jobban teljesít
©

Bár az országos politikában még ő sem merítkezett meg, Tuzson a tíz újonc közül a legtapasztaltabb, szerteágazó politikai és gazdasági kapcsolatrendszerrel bír, többször szerepelt a hírekben - ezért is róla írunk a legtöbbet. Indításának a pártközpontban is kiemelt jelentőséget tulajdonítanak: a politikus Facebook-oldala szerint Orbán Viktor külön egyeztetett vele, november 7-én pedig a Fidesz országos választmányának vezetője, Kövér László maga ajánlotta a választók figyelmébe. A házelnök azt mondta, azért javasolja a 41 éves politikust, „mert fiatal, elhivatott és tapasztalt”.

Nemcsak Orbánnal és Kövérrel, hanem a parlamenti frakcióvezetővel is jó kapcsolatban áll. A HVG az Óbudán és a Belvárosban alpolgármesterként dolgozó Puskás-testvérekről szóló tavaly szeptemberi cikkében azt írta, Tuzson Rogán Antal „bizalmasa”, jó barátja. Az Astoria mellett impozáns székhellyel rendelkező Biczi és Tuzson Ügyvédi Iroda korábban dolgozott a Rogán vezette belvárosi önkormányzatnak. 2007-ben a polgármester a parkolóik után közterület-foglalási díjat követelt két minisztériumtól is. Az Egészségügyi Minisztérium ellen indult végrehajtási eljárásban szerepet is kapott az iroda: az inkasszóra a Biczi és Tuzson letéti számláját adták meg. A Hírszerzőnek akkor Puskás András alpolgármester azt nyilatkozta, a megállapodás értelmében az iroda „köteles maradéktalanul átutalni az önkormányzat számlájára a befolyt összeget”. Az ügyvédi iroda honlapja szerint Tuzson Bence most is fontos szerepet visz, közigazgatási és közbeszerzési joggal foglalkozik, hivatalos közbeszerzési tanácsadó.

Tuzson a dunakeszi polgármester, Dióssi Csaba helyét kaphatja meg a parlamentben, aki az összeférhetetlenség bevezetése miatt inkább a várost választotta. A képviselő-jelölt a Fidelitasból indult, 2002-ben pártja még önkormányzati képviselőnek jelölte a II. kerületben. Egy cégbírósági bejegyzés szerint tavaly még ebben a kerületben volt az állandó lakcíme. Az általa vezetett választókerületi szervezetet az utóbbi időben két ügy is megrázta. Mint a hvg.hu kiderítette, a rezsicsökkentést támogató aláírások gyűjtéséért az adott térségben pénzt fizettek, de a Fidesz cáfolta, hogy ez a párt pénzéből ment volna: Botka Gábor János, Dunakeszi fideszes önkormányzati képviselője azt állította, a saját zsebéből fizetett. (Mint szeptemberben megírtuk, részben az összegyűjtött aláírások száma döntötte el, kit indít a Fidesz a választásokon.) Ugyanakkor szeptember közepén a párton belüli konfliktusok miatt lemondott a fóti fideszes polgármester, ezért időközi választásokat kellett kiírni. November közepén indított Facebook-oldala alapján Tuzson már nagy lendülettel kampányol, legutóbb részt vett az önkormányzat ingyenes tűzifaprogramjában is, a képek szerint fát pakolt. Bölcsödét, felújított hivatalt, „ovi-foci” sportpályát adott át, koszorúz, beszédeket tart, októberben részt vett a Békemeneten.

János király, a zöldfülű és a vagyongazdálkodó

A nyíregyházi körzetet (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. evk.) jelenleg képviselő Kovács Ferenc egyike azoknak, akik inkább a polgármesteri posztot tartanák meg, nem indulnak a parlamenti választáson. A Fidesz jelöltje egy 47 éves színész lesz, Petneházy Attila, aki jelenleg épp Anglia királyának szerepét játssza a nyíregyházi színházban. Petneházy a színészkedés mellett önkormányzati képviselő is, legutóbb májusban került be a hírekbe, amikor fórumot hívott össze Sóstóhegy városrészben, ahol a helyiek azon háborogtak, hogy a görög katolikus egyház állami gondozott gyerekeknek akar családotthonokat építeni. A képviselőjelölt nős, három gyermek apja.

Petneházy Attila a színpadon
©

Zombor Gábor viszont egyike azoknak a polgármestereknek, akik a parlamentet választották a polgármesteri szék helyett, ő tehát otthagyja a Mercedes-gyár révén sikeressé vált Kecskemétet. A város másik képviselője, Horváth Zsolt alpolgármester nem indul az országgyűlési választáson (Bács-Kiskun megye 1. evk. – Kecskemét). Helyette a Fidesz egy 42 éves ügyvédet, Salacz Lászlót indítja, akinek közéleti szerepvállalása eddig annyi volt, hogy 1998 óta külső tag volt a közgyűlés jogi bizottságában, illetve 2004-ben belépett a Fideszbe. A választókerületek változása miatt Salacz Lászlónak egyebek mellett az élettársa bántalmazása miatt hírhedtté vált Balogh József körzetében is kampányolnia kell majd. Nős, két gyermek édesapja.

Simon Róbert Balázs bejelentést tesz
©

Míg Zombor a parlamentbe igyekszik, a másik sikeres város, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke visszavonul az országos politikából (Győr-Moson-Sopron megye 1. evk.). Helyette alpolgármestere, a 43 éves, eredetileg tanító végzettségű Simon Róbert Balázs indul a Fidesz képviselőjelöltként, aki 2002-2006 között külsős bizottsági tagként került a közéletbe, majd 2006-tól önkormányzati képviselő és alpolgármester, az ő felügyelete alá tartoznak a pénz- és adóügyek, illetve a vagyongazdálkodás. Nős, egy kislány édesapja. Az országos sajtóban eddig legfeljebb azért emlegették a nevét, mert fegyelmi indult egy pedagógus ellen, aki állítólag csak fegyelmezni próbálta Simon gyermekét.

Egyedülálló anya, teológus, az ozoriai fesztivál enegedélyezője

Több kerületi polgármesterhez hasonlóan  Rákosmente vezetője is úgy döntött, hogy jövőre inkább a polgármesterséget választja, így a helyére is találni kellett valakit. A választás a kerület egyik kormánypárti önkormányzati képviselőjére, Dunai Mónikára esett (Budapest 14. evk. – XVII. és részben a X. kerület). A jelölt saját, meglehetősen szűkszavú honlapja szerint eredetileg magyar-francia szakos tanár, tősgyökeres rákoscsabai. Az önkormányzat honlapján elérhető vagyonnyilatkozatából emellett kiderül az is, hogy egyedülálló (legalábbis nincs házas- vagy élettárs feltüntetve), egy gyerek édesanyja, és a képviselői tisztség mellett a VI. kerületi polgármesteri hivatalban dolgozik.
Dunai Mónika átad - jobbra Riz Levente polgármester
©

Szintén a polgármester országos politikától való visszavonulása miatt kellett új embert keríteni a Pest megyei 8-as választókerületben is. Ezt a vidéket jelenleg Hoffmann Pál, Tököl polgármestere képviseli a parlamentben, de a jelek szerint ő nem indul újra. Kiszemelt utódja egy 32 éves fiatalember, Bóna Zoltán, aki 2003-ban lépett be a Fideszbe, majd a 2005-ös időközi választáson már Dunavarsány polgármesterévé választották, ezt a posztját azóta is megőrizte, 2010 óta pedig a Pest megyei közgyűlés tagja. Saját honlapján Bóna azt írja, szülei református lelkészek, és ő maga is teológus lelkész diplomát szerezett. A Fidesz választókerületi elnöki feladatait idén év elejétől látja el.

Bóna Zoltán
©

A dunaújvárosi választókerületet (Fejér megye 4. evk.) korábban a fideszes Dorkota Lajos képviselte, de ő már parlamenti mandátumáról is lemondott, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke legyen. Kiszemelt utóda Galambos Dénes 56 éves jogász, Nagyvenyim korábbi alpolgármestere, aki 2011-től a Fejér megyei kormányhivatal kabinetfőnöke, majd idén nyártól kormánymegbízott lett. A képviselőjelölt nős, egy felnőtt fia van. A hírekbe eddig legfeljebb azzal került be, hogy idén augusztusban másodfokon engedélyezte a korábban drograzziák miatt a hírekbe kerülő Ozora fesztivál megtartását.

Galambos Dénes
©

Szociális munkás, a beugró és a helycserés támadás

Az egykor MDF-es, majd a Fideszhez csatlakozott Fülöp István egyike lehet azoknak, akik se képviselők, se polgármesterek nem lesznek jövőre, ő a járási hivatalvezetői székkel vigasztalódhat. Képviselői helyét (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. evk. – Mátészalka) a megyei közgyűlés 47 éves, szociális munkás végzettségű alelnöke, Kovács Sándor foglalhatja el. Korábban az 560 lakosú Géberjén polgármestere volt, 2010-ben is megválasztották, de összeférhetetlenség (a közgyűlés főállású alelnöki posztja) miatt lemondott erről a tisztségéről. Alelnökként a 2014-2020 közötti megyei fejlesztési stratégiát író munkacsoportot vezeti. Nős, két felnőtt gyermeke van.

Kovács Sándor
©

Érdekes helycserés támadást mutat be a Fidesz Budafok-Tétényben (Budapest 18. evk. – XII. és XI. kerület). Németh Zoltán jelenlegi képviselő egyike annak az öt választókerületi elnöknek, akiket – mint arról a hvg.hu szeptemberben beszámolt – leváltott a kormánypárt vezetése. Németh akkor azt mondta: maga döntött úgy, hogy helyben akar politizálni. A képviselőjelölt ugyanakkor épp a kerület jelenlegi polgármestere lesz. A 68 éves, eredetileg műszaki végzettségű Szabolcs Attila 1998-ban lett először polgármester, majd négy év kihagyás után 2006-ban tért vissza erre a posztra. Nős, két felnőtt gyermeke van.

Németh Zoltán (b) és Szabolcs Attila (j) helyet cserélnek
©

Az egykor MDF-es, majd fideszes Gruber Attila (Somogy megye 4. evk. – Siófok) három ciklust töltött az Országgyűlésben, ahonnan jövőre távozik. Helyét – ha megválasztják - Witzmann Mihály egy 36 éves mérnök-informatikus, balatonlellei önkormányzati képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke örökölheti, aki egyben megyei útügyi biztos is. Nyilvános szereplései eddig szinte kizárólag helyi ügyekre korlátozódtak, és helyben magyarázta a kormányzati döntéseket. Idén nyáron szerepelt ugyan az M1 Siófokról jelentkező reggeli műsorában, de nem politikáról, csak a 101 éves helyi víztorony felújításáról, illetve a város évfordulóiról beszélt. Nős, egy kisfiú édesapja.

Nem indulnak a leváltott vezetők

Nincs a 106 egyéni jelölt közt az az öt választókerületi elnök, akiket – mint ezt szeptemberben a hvg.hu megírta – a pártvezetés leváltott a posztjukról. A hírt akkor a miniszterelnök sajtófőnöke és Rogán Antal frakcióvezető is cáfolni igyekezett, Szalay Ferenc szolnoki polgármester pedig „nemtelen támadásnak” minősítette a hírt, és azt mondta, továbbra is ő a választókerületi elnök. Hasonló közleményt adott ki a nyíregyházi Kovács Ferenc is. A lista hétfői nyilvánosságra kerülésével azonban kiderült, egyikük sem indul egyéni képviselői mandátumért, mindketten inkább polgármesterek próbálnak maradni.

Hozzászólások