Hatalmas tűz Zuglóban: égett a Rákos-pataknál összehordott szeméthegy - fotók

Hatalmas tűz Zuglóban: égett a Rákos-pataknál összehordott szeméthegy - fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy zuglói cég telephelyén kigyulladt péntek délután az ott felhalmozott óriási mennyiségű szemét. Szemtanúk 50-80 méteres füstoszlopot láttak a helyszínen. A tűz részben átterjedt a szomszédos fuvarozó cég telepére, ahol egyebek mellett egy gázolajkutat is veszélyeztetett, de azt sikerült megóvniuk a tűzoltóknak - tudta meg a hvg.hu. A környéket régóta tönkreteszi már az odahordott szeméthegy, amely egyre nagyobb és nagyobb lesz. Azt nem tudni, adott-e valaki engedélyt a hulladéklerakásra.

©

A XIV. kerületi Rákospatak utcában található az a szeméttelep, ami kigyulladt pénteken. Máskor is volt már itt tűz, két éve, a nyári melegben.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelelmi Igazgatóság szóvivője a hvg.hu-nak azt mondta: 100-150 négyzetméteres az a hulladékkal teli telephely, ahol felcsaptak a lángok. A helyszínre 30 tűzoltó vonult ki összesen 6 tűzoltóautóval.

A lángok veszélyeztették a szomszédban található fuvarozó cég területét és egy azon található gázolajkutat is, de utóbbit végül sikerült megóvni.

A tűz oltása nem sokkal délután kettő óra után még tartott, 15 óra körül fejezték be.

©
©

A lakók szemét biztosan szúrja a szemét

Kisdi Máté katasztrófavédelmi szóvivő szerint a tűz keletkezésének körülményeit hatósági eljárásban vizsgálják, és szintén vizsgálják a telephely működési engedélyeit. Utóbbi mindenképp időszerű lehet, mert az utóbbi években nemcsak a telepen nőtt meg a szemét mennyisége, hanem a bejárata előtti részen is. Valakik egyebek mellett régi hűtőket, bútorokat, szivacsokat dobáltak le oda, valamint rejtélyes fekete zsákokat, amelyek tartalmáról semmit sem tudni.

©
©
©

A szeméttelep és az előtte gyűlő hulladékkupac alig néhány méterre van a Rákos-pataktól, amelynek elvileg még van élővilága, a vadkacsák legalább is szívesen úszkálnak ott. A patak melletti zöld sávot sok amatőr futó használja, és a környéken élők egy része ott sétáltatja a kutyáját, ezért sem mindegy, vigyáznak-e a patak tisztaságára vagy sem.

©

A Rákos-pataktól illetve a szemétteleptől pár lépésre egy négy lépcsőházas lakópark van, amelynek lakói sokszor kénytelenek szagolni a hulladék égetésekor keletkező füstöt. Az egyre gyűlő szeméttől azért is félnek az itt élők, mert előbb-utóbb megjelenhetnek a kártevők, elsősorban a patkányok.

©

Egyelőre nem tudni, hogy itt lehetett-e volna egyáltalán szeméttelepet csinálni, és az önkormányzat illetve a hatóságok vizsgálták-e rendszeresen az ott folyó tevékenységet.

©

Kérdés az is, hogy a MÁV tudott-e arról, hogy a területére, vagyis Rákosrendezőre is bőven jutott az illegálisan lerakott hulladékból.