Lehet, hogy évekig nem nyúlnak még az utazási kedvezményekhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem változik az utazási támogatásra szánt pénz a költségvetésben három éven át, vagyis az idei szinten hagyják azt. A kedvezmények rendszerét ennek ellenére mégsem akarják egyelőre átalakítani, pedig a szigorítást már régóta tervezik – írja a Magyar Nemzet a közlekedési kormányzatra hivatkozva.

A friss konvergenciaprogramból derült ki, hogy 2017-ig a 2014-es szinten maradnak a költségvetésben azok az összegek, amelyekkel az állam ellensúlyozza a közlekedési szolgáltatóknak a nem teljes árat fizető utasok kedvezményének összegét.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a lapnak elismerték, hogy befagyasztják ezeket az összegeket, bár hozzátették, hogy tavaly óta tizenegymilliárd forinttal nőttek az ilyen támogatások. A teljes összeg 104 milliárd forint, ez marad a keret 2017-ig.

A tárcától emlékeztettek arra is, hogy az alaptarifákat 2010 tavasza óta nem emelték a közösségi közlekedésben. Utoljára 2010 februárjában volt drágulás, a jegyek ára akkor 15, a bérleteké 10 százalékkal nőtt. Az NFM versenyképes tarifarendszer kialakítását ígéri a következő időszakra.

Fónagy János, a minisztérium államtitkára 2012-ben azt mondta, hogy az utazási kedvezmények felülvizsgálatánál a politika mondja ki a végső szót. Most az utasok kevesebb mind ötöde fizet teljes árú menetdíjat, és eközben nagyjából negyvenféle kedvezmény létezik – tette hozzá.