ORFK: 6,7 milliárd forint bírság az e-útdíj bliccelőitől

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Az e-útdíj megfizetésének ellenőrzése és a bírságolás pluszfeladat lett a rendőrök számára, ami a Független Rendőr Szakszervezet szerint elvonja őket a közterületi munkától. Az ORFK szerint ez nem igaz, hisz a rendőrök az ellenőrzést közterületen végzik. Mintegy 6,7 milliárd forint bírságot szabott ki a rendőrség az e-útdíj bevezetése óta az úthasználatért nem fizető fuvarozókra - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hvg.hu-nak küldött válaszában.

„Egy vidéki kisvárosban tartottak ellenőrzést az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai, s a kiszúrt járőrpár idősebb tagjától kérték, hogy mutassa meg az intézkedési tervet, ami alapján dolgozik. Az egyenruhás elővett a zsebéből vagy öt darab papírt, s megkérdezte, melyikre kíváncsiak, ugyanis ő végzi többek között a migrációs ellenőrzést, az e-útdíj befizetésének ellenőrzését és egyben gondoskodik az ittas vezetők kiszűréséről is” – számolt be egy volt parancsnok a hvg.hu-nak egy megtörtént esetről annak érzékeltetésére, hogyan adják ki a feladatokat a testület tagjainak.

Az e-útdíj ellenőrzése más területről vesz el embert?

Mindezt azért kérdezte meg az egykori vezetőtől a hvg.hu, mert a Független Rendőr Szakszervezet részéről a 2014. szeptember 17-én megtartott érdekegyeztetésen elhangzott, hogy túlzott létszámot mozgósítanak az e-útdíj ellenőrzésének ellátására, ami miatt a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök száma kevesebb. Az érdekvédő szervezet panaszára az ORFK elismerte a válaszában, hogy a munkát megkapták a belügyminiszteri feladatmeghatározás alapján, de annak ellátáshoz többletlétszámot nem adtak a testületnek. A létszámigényt felmérték „és más, közterületi szolgálatra gyakorolt létszámelvonó hatását jelezték” – jegyezték meg.

Kifejtették – mint az egyeztetésről kiadott tájékoztatóban szerepel –, hogy a túlzott létszám mozgósításának kérdése nem tartozik az érdekképviseleti kompetencia körébe, az szigorúan rendőrszakmai kérdés, amit igyekeznek úgy tervezni, hogy a legkisebb többletterheléssel járjon az érintett rendőri szervekre nézve. Ugyanakkor hozzátették, hogy mivel „az útdíj ellenőrzését nem csak az autópályákon, hanem autóutak és főutak szakaszain is végzik, az ezeken a helyeken biztosított állandó közterületi rendőri jelenlét hozzájárulhat az adott út köz- és közlekedés-biztonsági helyzetének javításához”.

Majd leszögezték: az, hogy a közterületen kevés létszámmal teljesítenek szolgálatot, megítélésük szerint "értelmezhetetlen, mivel ezen szolgálati feladatot is közterületen látják el”. A hvg.hu által megkérdezett volt parancsnok erre megjegyezte, hogy ez alapján parkot is takaríthatnak vagy utcát is söpörhetnek az egyenruhások, hiszen akkor is közterületen vannak. „A rendőröknek intézkedési kötelezettségük van, így ha bűncselekményt vagy szabálysértést tapasztalnak, el kell járniuk. Ugyanakkor a kapott feladat mindig elsőbbséget élvez, így elfordulhat, hogy esetleg a szabálysértések felett szemet hunynak, hogy az előírt útdíj-ellenőrzést elvégezzék.”

ORFK: a napi munkába belefér

Az e-útdíj ellenőrzését pluszmunkaként kapták meg a rendőrök 2013-ban. Azt, hogy egy szolgálat alatt hány rendőr foglalkozik az úthasználatért nem fizető kamionosok kiszűrésével, az ORFK nem tudta megadni. Azt közölték, hogy „az ellenőrzést – egyéb szolgálati feladatai mellett – 39 határátkelőhelyen és határátlépési ponton látja el az éppen szolgálatban lévő határrendészeti állomány, valamint a határhoz közeli főközlekedési utakon ellenőrzést végző közel száz rendőr.” Hozzátették, hogy „az e-útdíj-ellenőrzési feladatok eredményezhetnek túlszolgálatot, melynek kompenzálására a Belügyminisztérium pénzügyi forrást biztosított a rendőrség részére”.

Hogy mégis megéri több száz rendőrt ezzel foglalkoztatni, azt a kiszabott bírságok adatai jól mutatják. 2013-ban mintegy1,76 milliárd forint bírságot szabtak ki az úthasználatért nem fizetőkre, idén pedig mintegy ötmilliárdot róttak ki a renitens kamionosokra. Kiemelkedő volt 2013 decembere, amikor 1,6 milliárd forintra rúgott a kiszabott büntetések összege, illetve az azt követő január, amikor 1,18 milliárdot jegyeztek a jogosulatlan úthasználatért adott bírság kategóriájában a rendőrök. Az előbbi hónapban ez 24 493 járművet, míg januárban 21 738 fuvarozót jelentett. Hogy a bírságok teljesítése milyen mértékben történt meg, a rendőrség nem tudta megadni.

Az e-útdíjból – a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt hvg.hu-nak megküldött adatai alapján – tavaly hat hónap alatt 78,8 milliárd folyt be. Idén, november 16-ig pedig 143,5 milliárd forint, amivel nagyon jól állnak, mert erre az évre előzetesen 150 milliárd forint bevételt várnak.

Hozzászólások