Klik-trükk: kirúgják a közalkalmazottakat, majd felveszik őket közmunkásnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A PDSZ megerősítette, hogy 86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma. A szakszervezet szerint ezek nem új munkaerők, hanem az intézményekből kirúgott korábbi közalkalmazottak.

„Elképesztő információ jutott a birtokunkba a mai napon, melyből kiderült, hogy a Klik által fenntartott intézményekben az elmúlt négy hónapban 86(!!!) százalékkal nőtt a közmunkaprogramban alkalmazott munkavállalók száma. Mindez örvendetes is lehetne, ha valódi létszámnövekedésről, a munkanélküliség csökkentéséről lenne szó” – írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

Mendrey László azonban hozzáteszi, hogy nem erről van szó, hanem a korábban elbocsátott közalkalmazottakkal – jellemzően a pedagógusmunkát segítő, nem pedagógus végzettségűekről van szó – űznek gusztustalan és etikátlan „játékot”. Ezzel ezeket az embereket megfosztja a Klik a közalkalmazottsággal járó relatív biztonságtól, kiteszik a nyári szabadság alatti munkanélküliség veszélyének – méltatlanul kizsigerelik és megalázzák őket.

A PDSZ közleményben szólítja fel az Emberi Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy „haladéktalanul állítsa le ezt a visszataszító gyakorlatot, s tegyen intézkedéseket a közmunkás létbe kényszerítettek eredeti foglalkoztatási viszonyának helyreállítása érdekében!”

A témáról csütörtök reggel a Világgazdaság számolt be, a lap azt írja, Balog Zoltán miniszter vizsgálatot helyezett kilátásba.