Nekiment a menekülteknek ételt osztó Sólyom Lászlónak a CÖF

Nekiment a menekülteknek ételt osztó Sólyom Lászlónak a CÖF

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CÖF-CÖKA szerint azzal, hogy kilátogatott a Keleti pályaudvarra és a II. János Pál pápa térre és segített a menekültekkel foglalkozó szervezeteknek, a volt államfő szembement a kormányzat törekvéseivel, amelynek célja, hogy a menekültáradat ne okozzon szükségtelenül nagy kárt Magyarországnak. Olyat is írtak, hogy Sólyom Lászlónak szelektív az érzékenysége.

Nem igazán nyerte el a békemeneteket is szervező Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) tetszését, hogy a volt köztársasági elnök, Sólyom László múlt héten beállt segíteni a menekültekkel foglalkozó szervezeteknek, ételt osztott és megnézte a Keleti pályaudvar mellett a II. János Pál pápa téri helyzetet is.

A CÖF-CÖKA csütörtöki közleményében azt írja, hogy Sólyom László lépése "nyilvánvalóan politikai tartalmú és ellentétes a kormányzat azon törekvéseivel, amelynek célja, hogy a menekültáradat ne okozzon szükségtelenül nagy kárt Magyarországnak".

©

Szerintük a volt államfő érzékenysége "szelektív", "kevésbé szenzitív azokra kérdésekre, amelyek a magyarság számára jártak hátrányos következményekkel, és nem veszi figyelembe azt, hogy a magyar kormány figyelemfelhívó intézkedései egyre inkább elfogadottá válnak az európai közpolitikában és közgondolkodásban".

A nemrég felújított téren kialakult helyzetről többször is beszámoltunk: Kocsis Máté józsefvárosi polgármester egy Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a "népvándorlók sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak", ennyi emberi ürülék pedig "még soha nem volt közterületen".

Kijelentéseiért a Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indított a polgármester és az önkormányzat ellen, és azt követelik, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket.