Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"92e4f9fb-5578-48de-8d58-db96e49a4c85","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak egy 56 éves főorvost, a rendőrség szerint a nőgyógyász hálapénzt kapott szülésekért és nőgyógyászati műtétekért.","shortLead":"Vesztegetés elfogadásával gyanúsítanak egy 56 éves főorvost, a rendőrség szerint a nőgyógyász hálapénzt kapott...","id":"20250404_Elfogtak-a-szulesekert-halapenzt-kero-foorvost","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/92e4f9fb-5578-48de-8d58-db96e49a4c85.jpg","index":0,"item":"703bdae9-5168-4162-89bc-469e1f165b7b","keywords":null,"link":"/itthon/20250404_Elfogtak-a-szulesekert-halapenzt-kero-foorvost","timestamp":"2025. április. 04. 10:22","title":"Elfogták a szülésekért hálapénzt kérő főorvost","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b3b79e36-890d-4b79-afed-e7efb63799e4","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Gyalog eredt utána az ütközés szemtanúja, egy rendőr felesége.","shortLead":"Gyalog eredt utána az ütközés szemtanúja, egy rendőr felesége.","id":"20250404_alkohol-visszault-kocsijaba-sofor-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b3b79e36-890d-4b79-afed-e7efb63799e4.jpg","index":0,"item":"fa3d6af9-0c5a-4e9e-828a-976ee8990924","keywords":null,"link":"/cegauto/20250404_alkohol-visszault-kocsijaba-sofor-video","timestamp":"2025. április. 04. 15:08","title":"Ivott alkoholt? – kérdezték az oszlopnak hajtó autóstól, aki erre fogta magát, visszaült összetört autójába és elhajtott","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c6c7916a-fee1-4b52-a123-eb1bdfb6d145","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"sport","description":"Utána Norris, Pilastri, Leclerc következik majd a szuzukai futamon.","shortLead":"Utána Norris, Pilastri, Leclerc következik majd a szuzukai futamon.","id":"20250405_Verstappen-indulhat-az-elso-helyrol-a-Japan-Nagydijon-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c6c7916a-fee1-4b52-a123-eb1bdfb6d145.jpg","index":0,"item":"79969078-39b2-4de3-81e3-a2c96d209d61","keywords":null,"link":"/sport/20250405_Verstappen-indulhat-az-elso-helyrol-a-Japan-Nagydijon-ebx","timestamp":"2025. április. 05. 09:19","title":"Verstappen indulhat az első helyről a Japán Nagydíjon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25d0ddc7-9e20-40ee-939c-c1ed539278e1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az ágazatok mindegyikében csökkent a termelés volumene 2024 februárjához képest.","shortLead":"Az ágazatok mindegyikében csökkent a termelés volumene 2024 februárjához képest.","id":"20250404_Februarban-is-zuhant-az-ipari-termeles","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25d0ddc7-9e20-40ee-939c-c1ed539278e1.jpg","index":0,"item":"805ed141-cde4-4626-8125-0b2465d39499","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250404_Februarban-is-zuhant-az-ipari-termeles","timestamp":"2025. április. 04. 08:34","title":"Februárban is zuhant az ipari termelés, és hol voltak akkor még a vámok?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8c9dfbde-b3ce-4647-ab62-78ff7ed6f98d","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A decemberi hadiállapot kihirdetése majd visszavonása miatt távoznia kell Jun Szogjol dél-koreai elnöknek. 60 napon belül új elnökválasztást kell tartani az országban.","shortLead":"A decemberi hadiállapot kihirdetése majd visszavonása miatt távoznia kell Jun Szogjol dél-koreai elnöknek. 60 napon...","id":"20250404_Eltavolitottak-a-hivatalaban-a-del-koreai-elnokot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8c9dfbde-b3ce-4647-ab62-78ff7ed6f98d.jpg","index":0,"item":"5363a781-9013-4fdc-aee1-43f06da127c3","keywords":null,"link":"/vilag/20250404_Eltavolitottak-a-hivatalaban-a-del-koreai-elnokot","timestamp":"2025. április. 04. 05:16","title":"Eltávolította hivatalából a dél-koreai elnököt az alkotmánybíróság","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2ec9c3c-f991-4e17-9e8a-ad8b327f4e9b","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az SNS törvényjavaslata szerint a civileket lobbistáknak minősítenék és átláthatósági jelentést kellene leadniuk.","shortLead":"Az SNS törvényjavaslata szerint a civileket lobbistáknak minősítenék és átláthatósági jelentést kellene leadniuk.","id":"20250404_tuntetes-pozsony-civilellenes-torveny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2ec9c3c-f991-4e17-9e8a-ad8b327f4e9b.jpg","index":0,"item":"7d53966a-9a1a-4e6b-a3ce-32c5e84da574","keywords":null,"link":"/vilag/20250404_tuntetes-pozsony-civilellenes-torveny","timestamp":"2025. április. 04. 16:55","title":"Ezrek tüntettek Pozsonyban az orosz típusú civilellenes törvény miatt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d5439dee-0258-4449-b962-663100b33805","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Marco Rubio külügyminiszter pénteken közölte, hogy Oroszországnak fogy az ideje, hogy meggyőzze a Trump-kormányzatot arról: komolyan gondolja az ukrajnai béketárgyalásokat, és nem csupán időt akar nyerni.","shortLead":"Marco Rubio külügyminiszter pénteken közölte, hogy Oroszországnak fogy az ideje, hogy meggyőzze a Trump-kormányzatot...","id":"20250405_Amerikai-kulugyminiszter-ketyeg-az-ora-Oroszorszagnak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d5439dee-0258-4449-b962-663100b33805.jpg","index":0,"item":"f3324c81-3bbc-4757-b999-cc017c624e98","keywords":null,"link":"/vilag/20250405_Amerikai-kulugyminiszter-ketyeg-az-ora-Oroszorszagnak","timestamp":"2025. április. 05. 10:15","title":"Amerikai külügyminiszter: Ketyeg az óra, Oroszország ideje fogy","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c2d9e185-fa3e-437e-b952-69d259ac882a","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Közzétették pénteken azoknak a településeknek a listáját, ahol tavaly egyetlen bűncselekmény sem történt.","shortLead":"Közzétették pénteken azoknak a településeknek a listáját, ahol tavaly egyetlen bűncselekmény sem történt.","id":"20250404_Itt-a-friss-lista-azokrol-a-helyekrol-ahol-tavaly-egy-buncselekmenyt-sem-kovettek-el","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c2d9e185-fa3e-437e-b952-69d259ac882a.jpg","index":0,"item":"816cc86d-1d9f-4b48-806f-59c08c52ea9f","keywords":null,"link":"/itthon/20250404_Itt-a-friss-lista-azokrol-a-helyekrol-ahol-tavaly-egy-buncselekmenyt-sem-kovettek-el","timestamp":"2025. április. 04. 10:23","title":"Itt a friss lista azokról a helyekről, ahol tavaly egy bűncselekményt sem követtek el","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Radikálisan rajzolná át a párizsitól a sült kolbászon át a májkrémig a húsipari termékpalettát az új élelmiszerkönyv: több és jobb hús, több fehérje, kevesebb zsír és só. Megnéztük, minek inthetünk korántsem könnyes búcsút, és milyen kihívás vár a magyar húsiparra.
Júliusban írtunk a nagy magyar felvágottsvindliről, arról, hogy az élelmiszeripar sötét bugyraiban hogyan állítanak elő hústerméknek látszó mérnöki dizájntermékeket. Akkor a Nébihnél is érdeklődtünk arról, változik-e a húsipari termékek paramétereit előíró Élelmiszerkönyv, amely sok esetben a szabályozással is támogatja a felvágottak jelképes hústartalmát, és az adalékanyagok, szója és egyéb matériák használatát. A hatóság azt válaszolta, dolgozik a könyv módosításán, hogy a termékek jobb minőségűek lehessenek, és hogy a vásárlók is jobban informálódhassanak.
Virslitöltés egy húsüzemben 1999-ben
Túry Gergely
Meg is érkezett a törvénymódosítás tervezete, egyelőre még a közigazgatási egyeztetés szintjén. Azaz az ebben foglaltak még változhatnak. Márpedig a szabályozás több szinten is szigorodik – holott épp a magyar termelők védelmében engedtek a szigorból az EU-s csatlakozás idején, hogy ne menjenek tönkre a túl magas kritériumok miatt. A magyar húsipar ugyanis versenyképességi problémákkal küzdött – és küzd a mai napig.
Búcsú a húsnak hazudott péptől?
Ez a szeparátum
Például amikor a baromfi testéről levágták a combokat, felsőcombokat, mellehúsát, szárnyakat, nyakat, akkor a maradék testcsontot (farhát+mellcsont ="karkasz") ledarálják, majd nagy nyomású vízzel sűrű fémszitán átmosatják. Ez kimossa belőle a csontszilánkot. A maradék a baromfihúspép – ezt látjuk viszont hústartalomként, mondjuk egy baromfifelvágottban.
A magyar vásárlót persze ez kevéssé érdekli, elsősorban azt nézi, mit eszik és mennyiért. Mert az egy dolog, hogy egy felvágott kilója csak 400 forint. De amikor kiderül, hogy a beltartalma csak 40 százalék hús, az is főként szeparátumhús (a szó megfejtését keretes írásunkban olvashatja). Továbbá a maradék hozzávalót is darált toll és csőr, szója és ízfokozó, valamint a szép, húsvörös színért felelős kiszárított és ledarált kármintetű adja. Na, akkor azért kétszer is meggondoljuk, megvegyük-e. (Vagy ha megengedhetjük magunknak, valami jobb után nézünk.) A tervezet minden szinten előrelépést sejtet – a felvágottmegszállottak szeme minden bizonnyal kikerekedik a részletek hallatán.
Az első ismertetések leginkább a megnövekedett hústartalmat emelik ki, holott láttuk, korábban a szeparátumhús is a hústartalom része lehetett, önmagában tehát a több hús még nem old meg semmit. Az az igazán bátor lépés tehát a tervezetben, hogy ezután a „csontokról mechanikusan lefejtett hús”, azaz a szeparátum immár nem számítható bele a hústartalomba, csak a gépi csontozású és az íntalanított hús, ami valóban a szó mindennapi értelmében húsnak nevezett dolog. A szeparátum jelenlétét pedig külön fel kell tüntetni a terméken.
Nem kötelező a tetű
Maga a hús fogalma is változik, frissül a törvénytervezetben, mégpedig szó szerint: eddig a hús, a gépi csontozású hús és a szeparátum volt feltüntetve, az új törvényben már a friss hús, és az abból készült húspép szerepel. A húspépre vonatkozó szabályok is egy újabb, 2008-as EU-s rendeletre hivatkoznak.
Nemcsak a hústartalom mértéke és minősége változik. Apró változásnak tűnik, de eltűnt a párizsi, krinolin, szafaládé leírásából a kötelező „rózsaszín” kitétel, annyi szerepel csak, „a gyártmánylapban rögzítettnek megfelelő színű”. Ez egyfelől megnyitja az utat a zöld, fekete, kék párizsik előtt, de valójában a kármintetű felhasználását teszi szükségtelenné. A női rúzsban is felhasznált rovar nélkül ugyanis a fenti felvágottak fakó, bézs színűek lennének, ami kevésbé vonzó, mint a rózsaszín – paradox módon a gusztusosságuk miatt kell hozzáadni az őrölt rovartetemet. Ez mostantól nem lesz kötelező.
Kikerülne a leírásból a „kellemesen sós íz” kitétel is, mivel csökken a sótartalom is, javarészt egy százalékkal nagyjából minden termékben. Ez a sótalanító népegészségügyi törekvés érhető tetten a menzareformban is, ami sokszor a gyerekek ellenkezésébe ütközik. Ám ha kevesebb só lesz a menzán pl. a felvágottakban, több lehet másban, így az ebéd sem lesz olyan sótlan.
A sütőkolbász újraértelmezése
A legnagyobb változáson talán a sütőkolbász megy át, amibe ezentúl friss hús kategóriába tartozó hús kerülhet, mócsingos rekeszizmot és rágóizmot, hasonlóan a téliszalámihoz, nem tartalmazhat, valamint adalékanyagot sem – ezek eddig minden további nélkül mehettek a sütőkolbászba. Ezen felül megnő a kötelező hústartalom is, elég jelentősen, 50-ről 65 százalékra, miközben lecsökken 35-ről 32 százalékra a zsírtartalom, és a sótartalom is 1, 4 százalékkal (2,1 százalék lehet maximum).
Végre nem lehet parasztsonkának hívni az olyan terméket, aminek az érlelése nem tartott legalább 30 napig, a gyorspácolás nem megengedett (ami azért is örvendetes, mert a WHO ominózus jelentése – ami a hústermékek és az vastagbélrák között oksági megállapítást mutatott ki –, kapcsán az orvosok és a dietetikusok hangsúlyozták, a pácoláshoz használt sók nitrittartalma a rákkeltő). A sonkában 2017-ig évente 1-1 százalékkal csökken a sótartalom. A parasztkolbászba eddig nem volt kötelező kizárólag sertés-, marhahúst, szalonna-alapanyagot és fűszereket tartalmazó, füstölt, szárított terméket tenni, mostantól viszont igen. És húspép sem mehet többet a parasztkolbászba, ahogy rekesz- és rágóizom sem. Ahogy feljebb már utaltunk rá, ugyanígy tisztul a téliszalámi is.
Egy húskészítmény szabályozása maradna változatlan, a natúr libamájé. De például minden májas megnevezésű termékbe több májat kellene beledarálni, mint eddig (még ha a 12 százalékról 25 százalékra növekedés még mindig kevésnek tűnik is az átlagfogyasztónak).
Mit szólnak hozzá a húsosok?
A változások csak az itthon előállított hústermékekre vonatkoznak, az EU-s importra, török termékekre nem, feltéve, ha az ottani élelmiszer-biztonsági előírások megegyeznek hatásukban az itthoniakkal.
MTI / Rosta Tibor
Kérdés, mit szólnak mindehhez az amúgy is ezer sebből vérző magyar húsipari termelő cégek? Egyrészt megpróbálhatják felpuhítani a tervezetet, de forgalomba hozhatnak más megnevezésű termékeket is a megszokott összetétellel. Ám mivel lényegében minden hagyományos terméket érintene a szigorítás, elképzelhetetlen, hogy ne érintené őket rosszul a változás.
Egy húsipari folyamatokra rálátó, névtelenséget kérő forrásunk szerint is nehéz lesz jól kijönni a szigorításból a magyar húsiparnak. A húsipari termékek árának átlagosan 70 százaléka az önköltség, ha pedig emelni kell a hústartalmat, nő az önköltségi ár is – nem nagyon lehet honnan spórolni. Ha pedig nő az ár, csökkenni fog a fogyasztás, mert a magyar piac árérzékeny. A nagy kérdés az, hogy hányan tehetik meg, hogy a jobb és egészségesebb felvágottakat, hústermékeket válasszák, és hányan kényszerülnek arra, hogy az eddig megszokott olcsó, de immár párizsiként, zalaiként stb. nem árulható, más fantázianévre hallgató terméknél maradjanak.
Krinolin vs. szafaládé: Tudja, mi a különbség?
A tervezet különválasztja a krinolint és a szafaládét. A szöveg szerint a méret és a tapintás a különbség: míg a krinolin „legalább 38 mm átmérőjű”, a szafaládé átmérője 28-36 mm közé kell essen, ezen túl pedig a krinolin rugalmas, a szafaládé pedig tömötten rugalmas. Tehát ha összefut egy boltban egy 27 mm-es, krinolinnak tűnő, tömötten rugalmas tárggyal, immáron nyugodt lelkiismerettel hívhatja szafaládénak. Hogy a társadalom szafaládé-krinolin szétválasztási igénye milyen tömegű nyomást generált, nem tudni, de immáron ez az élelmiszerkönyvben is átütött.