Majdnem 10 milliárdból pótolják az összetört magyar vadászgépet

Majdnem 10 milliárdból pótolják az összetört magyar vadászgépet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 9 és fél milliárd forintba kerül a tavaly májusban összetört Gripen pótlása. Ezért egy használt, jelenleg a svéd légierő szolgálatában álló gépet vesz a kormány. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az RTL Híradónak azt mondta, hogy már idén hadrendbe állhat a vadászrepülő. A Demokratikus Koalíció szerint azzal, hogy ezt a pénzt a Honvédelmi Minisztériumnak kell kifizetnie, az ország harckészültségét veszélyezteti a kormány. Még nem tudni, hogy mi lesz a gép balesetét okozó pilótával.

Az egyik magyar kétüléses Gripen május 19-én tört össze Csehországban, a pilóták katapultáltak.

Simicskó István honvédelmi miniszter egy novemberi meghallgatáson beszélt arról, hogy a balesetet a pilóta okozta. A gép javíthatatlan, és pótlásáról a magyar kormánynak kell gondoskodnia, mivel a szerencsétlenség nem a gyártó hibájából történt.

Ráadásul a tizennégy magyar Gripenből csak kettő volt kétüléses, kiképzésre is használható gyakorlógép.

A kormány úgy döntött, hogy legfeljebb 9,5 milliárd forintért pótolják a tönkrement gépet, de ezért a pénzért nem egy újat vesznek.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy az év második felében érkezhet egy ugyanolyan típusú, kétüléses, használt Gripen.

A balesetet okozó pilótával egyelőre nem tudni, mi lesz, a kormány megvárja a vizsgálatok eredményeit – ez februárra várható.

A DK-tól Vadai Ágnes úgy nyilatkozott, hogy szerintük veszélybe kerülhet a magyar honvédség harckészültsége, mert a tönkrement Gripen pótlását a kormány a honvédelmi tárca költségvetéséből fedezi, és újabb fejlesztésekre így már nem lesz pénz.

Volt egy másik Gripen-baleset is, tavaly június végén, Kecskeméten. Ott ugyancsak katapultált a pilóta, ő megsérült, de megműtötték, és fel fog épülni. Ez a vadászgép javítható, és a kormány arra számít, hogy ennek költségét viszont a svéd gyártó fizeti majd, mert a baleset nem a gép üzemeltetése miatt történt. Úgy tervezik, hogy ez a gép is hadrendbe áll még idén.