"Gyalázatos, vérciki" – áll a bál a Fideszben a népszavazási botrány miatt

"Gyalázatos, vérciki" – áll a bál a Fideszben a népszavazási botrány miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Forrong a Fidesz-frakció a múlt keddi népszavazási botrány miatt. Volt, aki névvel is vállalta megdöbbenését, Kövér Lászlóról és Gulyás Gergelyről pedig tudni lehet, hogy vizsgálatot sürget az ügyben. Többen az USA-ból hazatérő Kubatovtól várják a kopaszbotrány tisztázását, abban reménykedve, hogy valakik túl lelkesen és önjáróan próbáltak kedvében járni a pártvezetésnek. Abban nagyjából egyetértenek a fideszesek, hogy nem valószínű érdemi vizsgálat, és ha lesz is, abba sem az igazi felelős fog belebukni.

"Nem, egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ennyire hülyék legyünk, és verőembereket küldünk az ellenfeleinkre" – mondta egy neve elhallgatását kérő kormánypárti politikus, amikor a múlt keddi népszavazási botrányról kérdezték.

A VS.hu a hétfői Fidesz-frakcióülés után szondázta a kormánypárti véleményeket a Nemzeti Választási Irodánál történtekkel kapcsolatban. Közel két tucat politikust kérdeztek meg, és a legenyhébb jelzők a "gyalázatos, vérlázító, vérciki, botrányos, mindennek a legalja" voltak Erdősi Lászlóné népszavazási kérdésének célba juttatásával kapcsolatban.

Névvel L. Simon László vállalta a véleményét, ő azt mondta, megdöbbentették a történtek. Kövér László házelnökről párttársai azt mondták, kiakadt a népszavazási botrányon és vizsgálatot sürget. Maga a házelnök a lapnak azt mondta, addig nem akarja kommentálni a történteket, amíg nem ismeri a tényeket. Gulyás Gergely alelnök is vizsgálatot szeretne.

©

Egy fideszes képviselő a parlamentben azt mondta, hivatalosan ugyan nem volt téma a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezések ügye, de mindenki erről beszél, és az emberek morognak.

Bencsik János fideszes képviselő, aki más témákban is következetesen vitte különvéleményét, már a múlt héten, az eset után közvetlenül kifejtette a Facebookon, hogy a történtekkel fordulóponthoz ért a Fidesz, és bárki áll a kopaszok akciója mögött, a következmények nem maradhatnak el. Ennek azonban kedden már nem láttuk nyomát a politikus Facebook-oldalán.

Ugyanakkor hiába sürgetnek többen vizsgálatot, meg számolnak a következményekkel, a VS.hu-nak nyilatkozó kormánypártiak egyetértettek abban, hogy a Fidesz szervezeti kultúráját ismerve aligha indul nyomozás a párton belül, és ha igen, akkor is titokban marad az igazi felelős, és más viszi el a balhét.

Kubatov Gábor pártigazgató, akinek a neve több szempontból is felmerült az ügyben (osztálytársa juttatta célba végül Erdősiné kérdését, és az általa elnökölt Fradi biztonsági cégének több izmos tagja is részt vett a Nemzeti Választási Iroda "bevédésében"), a hét közepéig az Egyesült Államokban van – ez meglehetősen nehezíti a tények tisztázását. Ám a megkérdezettek egy része bízik benne, hogy Kubatov megnyugtató magyarázatot tud adni a történtekre, és kiderül, hogy az MSZP-s népszavazási kezdeményezés feltartóztatásával nem az ő megrendelését teljesítették, csak önállóan próbáltak a párt kedvében járni. Valakik. Orbán Viktort is megkérdezték az ügyről és az esetleges felelősségre vonásról, amire a miniszterelnök csak így válaszolt:

az igazságügyi miniszter dolgozik a törvénymódosításon. Ebből az ügyből ennyi tartozik rám.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten egy ismeretlen, kigyúrt férfiakból álló csoport fogadta Lukács Zoltánt, az MSZP alelnökét és társait kedd reggel az NVI épületénél. Az MSZP-sek azért érkeztek, hogy ismét beadják a párt vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. A bőrfejű férfiak egy nénit kísértek el, aki szintén a kérdésben kíván beadvánnyal élni, de az NVI csak az első beadványt vizsgálhatta. Elsőként Erdősinének sikerült leadnia kezdeményezését. Róla utóbb derült ki, hogy Herceghalom volt fideszes polgármesterének a felesége, és egyéb fideszes szálak is felbukkantak a furcsa ügyben. Később Erdősiné azt nyilatkozta, ő egy magánszemély, ebben a minőségében is járt el, de véleménye azért van a dolgokról. A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén Erdősiné kezdeményezését hitelesítette.

Hozzászólások