Mozog Balog és Fazekas széke a kormányban

Mozog Balog és Fazekas széke a kormányban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem biztos, hogy 2018-ig a posztján marad Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Balog állítólag 2017-ig kapott időt az oktatás és az egészségügy konszolidálására.

Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója sem biztos a kormányban, de a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust – írja a Figyelő.

A lap úgy tudja, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán egyértelműen az oktatás, illetve az egészségügy körüli kálváriák miatt került szorult helyzetbe a miniszterelnök előtt, Orbán a tárcavezetővel állítólag egy éve informálisan közölte, hogy sürgősen tegyen rendet a Klik háza táján, gondoskodjon arról, hogy a kifizetések ütemezetten, rend szerint megtörténjenek. A Figyelő úgy tudja, bár Balog Orbán bizalmi embere, 2017 nyaráig kapott időt a helyzet konszolidálására az egészségügyben és az oktatásban.

A lap szerint Fazekas Sándor is az Orbánhoz fűződő erős kapcsolata miatt maradhatott a posztján, mert még az ellenzéki időkben ő készítette elő Orbán vidéki útjait, ennek pedig nagyon fontos szerepe volt a Fidesz megerősödésében. Fazekast viszont sok kritika éri a kormánytól is a vidékfejlesztési tárca támogatáselosztási mechanizmusa miatt, ezért megvan az esély arra, hogy még 2018 előtt távozhat a kormányból.

A Figyelő szerint bár Varga Mihálynak is voltak kellemetlen percei a Klik költségvetése miatt, Orbán jó szakembernek tartja és nem akar megválni tőle, Pintér Sándor kirobbanthatatlan a Belügyminisztérium éléről, és Simicskó István honvédelmi miniszter és Seszták Miklós fejlesztési miniszter széke is biztos egyelőre. A Rogán Antal és Lázár János közti vitát Orbán elrendezettnek látja a kormányzati szerepek tisztázásával, de továbbra is vannak köztük ütközések a nemzeti közműszolgáltató, illetve a paksi bővítés miatt.

Szijjártó Péter külügyminiszter állítólag kezd belerázódni a pozíciójába, nagyon szorgalmas, és Orbán tanácsára oroszul is megtanult. Trócsányi László igazságügyi miniszter viszont nem hibázhat az uniós kötelezettségszegési eljárásoknál.