Nyakóék bebizonyítanák a kopaszok és Erdősiné összejátszását

Nyakóék bebizonyítanák a kopaszok és Erdősiné összejátszását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Felülvizsgálati kérelmet nyújtanak be pénteken a szocialisták a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellen, amelyben Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését hitelesítették. Nyakó István megpróbálja egyértelműsíteni azt, hogy Erdősiné és a kopaszok összejátszottak az NVI-nél, ehhez a sajtóban megjelentekre támaszkodnak.

A szocialista Nyakó István részben a sajtóban megjelent anyagokra és saját megfigyelésére alapozva nyújt be felülvizsgálati kérelmet pénteken reggel a Nemzeti Választási Bizottsághoz, szerinte ugyanis ezek együttesen bizonyítják, hogy Erdősiné, és a kopasz férfiak összejátszottak, amikor megakadályozták őt abban, hogy odaférjen a népszavazási kezdeményezés beadásához szükséges bélyegzőhöz.

Az összejátszást erősítheti az a megfigyelés, hogy Nyakóék szerint Erdősiné nem egyszerűen a sarokban ücsörgött, amíg beadványát más adta be, de nála - ellentétben a kopaszokkal - még egy mappa sem volt, csak egy mobiltelefont szorongatott.

Nyakó a hvg.hu videófelvételét is felhasználja majd, azt a jelenetet, amelyet riporterünk akkor készített, amikor Erdősi Lászlónét, a kopaszokkal megtámogatott népszavazási kezdeményezőt faggatta az NVI-nél történt népszavazási hekkelés után. Az alábbi videófelvételen 3:00 perctől látható a jelenet, amelyben a választási irodából a riporterek gyűrűjében távozó Erdősinét kérdezzük, miközben kísérője igyekszik eltakarni a kamera lencséjét:

Hogy valóban Erdősiné válaszolt-e, vagy valamelyik, a riporterek hadával tartó szereplő, az önmagában a videófelvétel alapján nem világos, mivel az idős nő kísérője (az Index.hu által Varró Ádámként beazonosított férfi, aki a fideszes pártigazgató Kubatov Gábor osztálytársa volt) éppen akkor nyúl a videókamera elé, amikor a válasz elhangzik. Az ujjai között átsejlő kép alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy nem mozog az idős nő szája, és mivel a riporterekkel és Erdősinével azonban többen is tartottak, a csoportban állók közül bármelyiknek a hangja beszűrődhetett a felvételre.

A szocialisták az NVB másik február 29-i határozatát is megtámadják, mivel nem Erdősiné pecsételte le kezdeményezését az NVI előterében, márpedig a személyes érkeztetés ténye a beadvány érvényességi feltétele. Nyakó István szerint a blokkolás után Erdősiné és kísérője egyébként elhagyták a helyszínt, és valójában az MSZP-s képviselő adta be először a beadványát az NVI irodájában, állítása szerint Erdősinéék csak utána értek fel, mivel előtte tettek egy kört az utcán.

A felülvizsgálati kérelem a Kúriára kerül majd, amely a múlt héten vizsgálta először az ügyet, és szerintük nem volt megalapozott az, hogy Erdősi Lászlóné a csoport tagjaival "szándék- és akarategységben tevékenykedett". Ennek igazolására ugyan elvileg ott van az a fényképfelvétel, amelyet az egyik kopasz férfi mappájáról készítettek, és kiderül belőle, hogy abban szintén Erdősi Lászlóné beadványa szerepel. Ezt azonban a Kúria nem vizsgálta, de Nyakó István becsatolja a felülvizsgálati kérelemhez.

A Kúria csak azt a videófelvételt nézte, amelyet a Nemzeti Választási Irodában elhelyezett térfigyelő kamera készített. Azon a felvételen az a pár másodperces jelenet látható, amikor a népszavazási kezdeményezés beadására sorban álló Nyakó István, valamint Erdősiné segítője lényegében egyidőben kap értesítést arról mobiltelefonon, hogy megszületett a Kúrián az ítélet arról, hogy egy korábbi népszavazási kezdeményezés elutasítása nyomán szabad az út az új kérdés beadása előtt. Ez alapján a Kúria tettlegességet nem látott.

A felvételen annyi látszik, hogy amint a telefonos információ befut, Erdősiné partnere már a bélyegzőnél áll, a kopaszok pedig hirtelen elkezdik az előre férkőzni próbáló Nyakó Istvánt figyelni. Mire a szocialista a bélyegzőhöz ér, Erdősiné partnere már blokkol.

Hozzászólások