Nyomoz a rendőrség a botrányos érettségi ügyében

Nyomoz a rendőrség a botrányos érettségi ügyében

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Windisch Judit
Windisch Judit

A Paulay Alapítványi Középiskolában zajlott érettségiknél nagyon sok szabálytalanságot talált a vizsgákat ellenőrző kormányhivatal, rendőrségi feljelentést tettek. Elindult a nyomozás.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatali visszaélés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen" – közölte a rendőrség a hvg.hu-val, amikor arról érdeklődtünk, hogy indult-e eljárás a Paulay Alapítványi Középiskolában történtek miatt az után, hogy a Fővárosi Kormányhivatal júliusban megállapította, manipulálták az érettségit, és feljelentést is tett. A feljelentés "jogcímét" a kormányhivatal nem árulta el, ahogy korábban ezt a rendőrség sem közölte.

Az ügy azzal indult, hogy egy diák megkereste a hvg.hu-t azzal, hogy balhé van az iskolában, azt megszállták a kormányhivatal ellenőrei, nagyon sok diák vizsgáját lenullázták egy-egy tárgyból. Azt mondta, az angolvizsgákkal volt a legtöbb gond, ott szó szerint megegyeztek írásbeli levélfogalmazás feladatai, de elmondása szerint a kormányhivatalnak gyanús volt az is, hogy a vizsgalapokon túl sok téves választ javítottak át helyesre, és emiatt gyanakodnak csalásra. A kormányhivatal júliusig folytatta a vizsgálatát, és elég súlyos megállapításokkal zárta azt, akkor kiadott válaszukból arra lehetett következtetni, hogy a csalásokat nem is feltétlenül az iskolában, vizsga közben követték el.

A kormányhivatal a vizsgálat lezárulta után kifejtette, tavaly nyáron értestült arról, hogy egy internetes oldal azt hirdeti, egy év alatt lehet érettségi bizonyítványhoz jutni azok számára is, akik csak a 8. évfolyamot fejezték be. (A kormányhivatal közlése szerint az Infoblokk.hu oldalon találták a hirdetést.) Nyilvánvalóvá vált számukra, hogy létezik olyan intézmény, ahol pénzért cserébe, külső cég bevonásával, a jogszabályokkal nehezen vagy nem összeegyeztethető módon juttatják a tanulókat középiskolai bizonyítványhoz és teszik számukra lehetővé az érettségit. A gyanú a Paulayra terelődött.

A kormányhivatal vizsgálta az évközi vizsgákat is, és ott is talált szabálytalanságot (évközi vizsgát azok tesznek, akik az egyéves, gyorsított érettségit kínáló képzésre jelentkeznek a már említett oldalon). A kormányhivatal kifogásolta, hogy az igazgató kivétel nélkül mindenkinek engedélyezte az évközi vizsgát.

"Ez azért is aggályos, mert a 280 fő rendes érettségi vizsgára jelentkező közül közel százan mindössze a nyolcadik vagy a kilencedik osztályt végezték el. A vizsgálat során az is kiderült, hogy azok is lehetőséget kaptak a május-júniusi érettségi vizsgákra, akik a tanév közben – akár 2016 januárjában – iratkoztak be az intézménybe"

– írta a kormányhivatal. Az érettségit ezért idén már szigorúan felügyelték – a diákok közül, volt, aki vegzálásnak élte meg ezt –, a szóbeli előtt pedig nagyon sok diák vizsgaeredményét egy vagy több tárgyból lenullázták. Zsúfoltak voltak a termek, egy vizsgatárgy esetében pedig már a jogszabályi határidő előtt felbontották a vizsgadolgozatokat. A kormányhivatal legerősebb megállapítása az volt, hogy az érettségi dolgozatokat az érettségiztető tanárok a kormányhivatalban manipulálták és javították át. A kormányhivatal szerint ezek elkülönített helyiségekben folytak – a körülményekről ellentmondásos információink vannak –, felügyelet nélkül. Bár a kormányhivatal bízott abban, hogy a javító tanárok törvényesen járnak el, ennek ellenére felmerült a jogsértés gyanúja. A kormányhivatal szakértőket kért fel az ügy kivizsgálására, akik arra jutottak: a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. (Azt nem részletezték, hogy mely diákcsoport dolgozatairól volt szó.)

"Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek" – állt a kormányhivatal hvg.hu-nak küldött válaszában, amelyet júliusi cikkünkben idéztünk.

A kormányhivatal szerint a megállapításaik

azt támasztják alá, hogy a Paulay Alapítványi Középiskolában megfelelő képzés és számonkérés nélkül kívánták érettségi vizsgához juttatni a tanulókat.

Az iskola ügyvédje korábban visszautasította a kormányhivatal megállapításait. A rendőrség azt közölte, az eljárás határideje augusztus 26., de ez meghosszabbítható.

Hozzászólások