Így reagált a CEU az ellene írt törvényre

Így reagált a CEU az ellene írt törvényre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány törvénytervezete ellehetetlenítené a CEU budapesti működését, diszkriminatív és elfogadhatatlan.

Reagált a Közép-Európai Egyetem (CEU) a kifejezetten ráírt törvénymódosítási tervezetre.

Szolidaritás a Facebookon
A közösségi médiában az #istandwithceu hashtag-gel fejezik ki szolidaritásukat a CEU támogatók.

Az egyetem a honlapján azt írta, a módosítások ellehetetlenítenék a CEU budapesti működését. Az egyetem 25 éve működik Budapesten, összhangban a törvényekkel. A belengetett törvénytervezet közvetlenül a CEU-ra irányul, emiatt diszkriminatív és elfogadhatatlan. A CEU felszólítja a kormányzatot, hogy ejtse a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetéseket annak érdekében, hogy a CEU Budapesten továbbra is szabad és fügetlen nemzetközi felsőoktatási intézményként működhessen.

Michael Ignatieff rektort idézve azt írták, "bármely, a CEU működését ellehetetlenítő törvénymódosítás rosszat tenne a magyar akadémiai életnek, és negatívan hatna Magyarország kapcsolataira a szomszédaival, EU-s partnereivel és az Egyesült Államokkal". Ignatieff arra szólította fel a kormányt, kezdjen tárgyalásokba az egyetemmel, hogy kielégítő megoldást találjanak a CEU további működésre, illetve hogy az egyetem megkaphassa azt a tudományos szabadságot, amely elengedhetetlen a fennmaradásához - folytatódott a közlemény.

Néhány tény a CEU-ról, amit érdemes számba venni (idézet a közleményből)

A legdiszkriminatívabb intézkedés

A CEU egy egyetemként működik, egy egyetemi campussal Budapesten. Kettős identitása lehetővé teszi, hogy a magyar és az amerikai jogszabályi előírásoknak eleget téve, Magyarországon és Amerikában is akkreditált képzéseket nyújtson. Ez egy bevett modell. A CEU egyike azon számos, az Amerikai Egyesült Államokban akkreditált nemzetközi egyetemeknek, melyek nem nyújtanak felsőoktatási képzést az Amerikai Egyesült Államokban - írták.

A módosítás megkövetelné a CEU-tól, hogy egy újabb egyetemi campust létesítsen New York államban. A CEU számára ilyen kötelezettség előírása semmilyen oktatási előnnyel nem járna, azonban szükségtelen pénzügyi és humán-erőforrás költségeket generálna - üzente a CEU.

A tervezett törvénymódosítás leginkább diszkrimináló rendelkezése, amely a továbbiakban lehetetlenné tenné a magyar egyetemek számára (tehát a CEU számára), hogy nem európai egyetemek számára (így a CEU számára) programokat és képzéseket nyújtsanak. A CEU működése azon a jelenleg hatályban lévő jogszabályon alapul, amely megengedni, hogy az OECD országok (beleértve az Egyesült Államok) programjai és képzései magyar intézményeken keresztül működhessenek Magyarországon. Helytelen lenne, ha az 1996 óta OECD-tag Magyarország megkülönböztetést alkalmazna egy másik OECD tagországgal szemben - áll a közleményben.

Hozzászólások